brrr selská je i s kostičkama brambor! - u nás se to dělalo k večeři, když zbyly vařený brambory..furt si jí občas dělam.
Jídlo a vaření
U nás také a také ji občas dělám, někdy přidám zeleninu, jindy sýr, také třeba obojí, jak jsou zásoby v lednici
kocoureksuggy tak. Nebo šunku.
Ano, na tu jsem zapomněla!
U nás je teď (ale jen na chalupě) velkým snídaňovým hitem opékané chebové kostičky s vejci. Jídlo mého dětství, chudých začátků i prostředků. Miluju to. Dělám to na obrovské pánvi a vždycky se to sní. Naprosto geniální je na to starší opatovský pecen.
Chleba ve vajíčku si deláme o víkendu, přes zimu.
A smaženka je symbol střední školy. Mléčný bar v Mostecké
, devadesátá léta, smaženka a mléčný koktejl. Ve dveřích naproti jsme potkávali své oblíbené učitele, ti ke smažence měli pivo.
andulka01 smaženka
(pro mně /z mých studentských let/ je to něco moc chutného! s tvarohem). Recept jsem nikde nedohledala... jsi skvělá kuchařka, pomůžeš mi?
andulka01 takhle delame knedliky s vajickem. Houskovy knedlik na kosticky, osmazit a vmichat vejce. Mam to rada. Chlebou variantu zkusim!
Marielle S tvarohem to je ještě něco jiného - chudí rytíři (teda babička nám to dělala pod názvem "bosí rytíři").
kocoureksuggy Ounz Jojo, omeleta "co dům dal"! :-)
andulka01 To vůbec neznám, ale může to být dobré, kamarádka tak dělávala takové "chipsy chudých" z chleba, obalila v koření a smažila, mňam. Chleba ve vajíčku dělávám občas v zimě k večeři, miluju to moc!
moora No a knedlíky s vajíčkem!
To je letní jídlo mýho dětství, s čerstvým salátem ze zahrady...dodnes, když mám knedlík, vždycky počítám tak, aby zbylo. :-) Naučila jsem na to i mýho muže, který to prý zamlada nesnášel. Můj tatínek ještě přidával vysmažit špek, taky to dělám, když mám.
andulka01 bramborove ja s cibulkou
přidám, že pro mě chleba ve vajíčku je krajíček chleba, namočený v rozšlehaném osoleném vajíčku a rychle přehozený na rozpálenou pánev. Kdežto smaženka je totéž rozšlehané vajíčko lžící do okrouhla vylité na pánev, osmažené, pak na chleba se zmíněnými ingrediencemi hořcice, cibule, okurka...
Edit - teď teprve koukám, že to jsou ti Chudí rytíři nebo-li pavézky, to jsem vůbec netušila.
Garfie Knedlíky s vajíčkem musí být vždycky se špekem, jinak to nejde. My je máme doma všichni moc rádi, kluci se po nich dokáží utlouct, takže k edliků dělám vždycky víc.
Lenka22 ano, znám to úplně stejně. Chleba ve vajíčku je ve vejci osmažený (jako francouzský toust) a smaženka je vaječná placka na chlebu podmazaná hořčicí a nahoru cibule a okurka.
A do statistiky- knedlíky s vajíčkem zásadně jen máslo, knedlík, vejce (sůl) a k tomu kyselá okurka a kečup, hlavně ne špek nebo nějaký salám ![]()
Aranel děkuji! To bude asi ono. Už se těším :)
Nie je dobry napad citat toto vlakno o desiatej vecer. Dostala som chut na palacinky.
A hlasim, ze vobec netusim aky pomer vajec/mlieka/muky davam, robim odoka. Mozno 2 vajcia na pol litra mlieka? A muku sypem aby malo cesto spravnu hustotu.
Mrakoplas Mluvíš mi z duše, tyhle těsta dělám od oka. Palačinky pro dva jsou z jednoho vejce, pro pět ze dvou, ostatní ingredience od oka a podle kýžené konzistence. Jojo, už asi půl roku mám poptávku po palačinkách, zatím dělám, že slyším, ale nedbám. Večer strávený u pánve mě neláká.
Mrakoplas delam to taky tak, vetsinou 3 vejce, padne skoro litr mlika a mouky podle potreby na idealni konzistenci, aby se to dobre lilo. A trochu soli.
Kokoska pro kolik strávniků?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my