Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline mitford sister
1701 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 10:36

Myrtila není to pak moc jak omeleta? Mně to přijde nějak moc ty 4 vejce... já se taky snažila víc ozdravit klasický palačinky, začala jsem přidávat vejce a nedalo se to jíst. Teď přidávám jogurt a protein prášek, musí se pak dát víc mlíka 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2023 10:37

continuity jo, to jo, to by samozřejmě vylepšilo tu výživovou stránku

Offline Karja
44483 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 10:46

mitford sister Jo, mně to taky připomíná spíš omeletu, radši mám ty tenké palačinky. Ale já je moc nedělám, tak neznám ani postupy, možnosti, nic, a na návštěvě sním všechno a ráda!

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 10:53

Karja ony jsou úplně tenké, vůbec to nepoznáš, jen děti říkají, že to má oříškovou chuť. Ale to je z celozrnné mouky. 

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 10:53
Reakce na mitford sister:

Myrtila není to pak moc jak omeleta? Mně to přijde nějak moc ty 4 vejce... já se taky snažila víc ozdravit klasický palačinky, začala jsem přidávat vejce a nedalo se to jíst. Teď přidávám jogurt a protein prášek, musí se pak dát víc mlíka 

​Taky mi přijdou 4 vejce moc a víc jako omeleta. To mi asi už ani nešlo vyrobit krásně tenkou tu palačinku. Já dávám 1 nebo 2 vejce na 1 litr mléka. Ale u nás je palačinka považovaná za sladkost a jíme ji jako dezert nebo na snídani.

Ounz Šišky se strouhankou mi taky nepřijdou jako žádná hrůza. Máme je tak 1x ročně. Ale to je asi tím, že sladká jídla jsou u nás dezert nebo svačina či snídaně. K večeři nebo obědu je nejíme. 

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:11

mitford sister Karja notna pokud máte ty palačinky tlusté, musíte ubrat mouky. Já nevím bohužel kolik, já to dělám, aby mi vyšla žádoucí konzistence a nikdy jsem to nevážila. většinou to zamíchám chvilku předem a ještě nějaké mléko doleju.  

Jinak základní recept na palačinky, co jsem teď našla, byly dvě vejce na 250-300 ml mléka a to mi zas nepřijde takovy rozdíl. 

Offline Myrtila
5278 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:12

Evaeva Kdybys chtěla zůstat na stejném celkovém objemu, tak 6 vajec a 650 ml mléka. 

Offline Myrtila
5278 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:15

mitford sister notna No, asi je to víc jako omeleta, ale nás na ty běžné palačinky moc neužije, spíš na něco, čeho se víc najíme A tenké se dají udělat taky, jak píše continuity , záleží na množství mouky, to moje je jen takové orientační, i podle velikosti lžíce a tak. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:21

Na bramborový šišky je dobrá Panela, nebo mletý mák a zakápnout rozehřátým máslem/sádlem napůl. Vždycky toho dělám víc, abych měla na večeři, to opeču šišky a dám na to sůl s česnekem. My brambory můžeme na všechny způsoby, máme u dědy na poli asi tři druhy a skvělé uskladnění. 

Offline Karja
44483 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:23

Kan To uskladnění ti závidím, není nad to mít ty brabory pořád při ruce, my máme u rodičů sklep, pak budeme mít velký prd:-D

Offline Aranel
6560 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:44

continuity Ještě my to dělíme:

palačinky - ty tenké z vajec+mlíka+mouky

omelety - jen vajíčko (max. trochu mlíka) rozšlehané a nalité na pánev, jí se naslano

amolety - tlusté palačinky, šlehá se do nich sníh.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:54

Karja Vydrží ale jenom ty brambory, jinak mrkev, celer, petržel max. do ledna. A jiřiny teda, ale u těch není co zkazit.

Offline Isca
4889 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:55

Aranel Jé, amolety, ty dělávala babička, včetně toho názvu , když jsem se pak dozvěděla, že existují taky nějaký palačinky a omelety, přišla mi ta slova taková nějak divně škrobená.

Offline continuity
42746 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 11:56

Aranel asi tak, do omelety se u nás vůbec nedává mouka, max trochu mléka. To jsou tak dvě vejce na hlavu a dávam do nich zapéct nějakou zeleninu. 

Amulety neděláme. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:02

continuity jo, omeleta je u nás taky akorát z vajec a taky tam dáváme zeleninu. U nás se podává s brambory.

Offline Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:11

Aranel ano, přesně toto pojmenování a rozdělení máme taky. Jako dítě jsem měla radši amolety, teď spíš palačinky. 

Teda omeletu jsme vlastně nepoužívali, u nás se tomu říkalo smaženka. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:24

Pinot Noir smaženka, kterou znám já, vypadá jinak než naše omeleta. 

Offline Ounz
20486 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:33

Aranel za mě jsou v pohodě, to jsem tu právě psala. Problém by moh bejt, kdyby člověk jed jenom je, nebo je a pakačinky...to kídlo samo o sobě nezdravý neni

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:33

A já do výčtu přihodím ještě jedno z nejoblíbenějších jídel mýho dětství, sladkou omeletu s jablky, místo obligátní zeleniny nechat v omeletě zapíct jabka na plátky a pak vrchovatě posypat cukrem se skořicí.

Terminologicky jsme u nás doma ve shodě s Aranel, a třeba slovo smaženka jsme asi nepoužívali vůbec a já jsem až relativně nedávno zjistila, že se tak někde (možná v Čechách?) říká chlebu ve vajíčku. 

Offline Pinot Noir
29791 příspěvků moje polička 01. srpna 2023 12:42

Evaeva já vím, že v Praze je smaženka něco jinýho. U nás to byla klasická omeleta pouze z vajec.