Když jsme u těch loupáčků, nějaké jiné loupáčky, nebo vůbec dobré (a blbuvzdorné) slané pečivo bez droždí, maximálně se sušeným? Přijímám tipy, peču chleba, ale na svačiny do školy je trochu nešikovný a kupovaný tousťák už mi leze krkem.
Jídlo a vaření
Zuzuli já si často dělám červenou čočku s mrkví a listovým špenátem, jen tak samotnou nebo k tomu vajíčko. A obecně teda mám hodně ráda luštěniny nejen jako studený salát, třeba klasickou hrachovou kaši ze žlutého hrachu nebo obyč zelenou čočku, ale ne na kyselo, spíš s kořenovou zeleninou.
Nebo takový ty směsky alá čína, rýži k tomu můžeš udělat v tý mw čerstvou. Naposled jsem dělala kuřecí s brokolicí a mrkví a bylo to moc dobrý, i ohřívaný druhej den.
A všelijaký placky, zeleninový, lustěninový, k tomu salát a jogurt. Taky nemám ráda ohřívaný brambory :)
Garfie Já dělávám loupáky se sušeným a je to v pohodě. Myslím podle cuketky.Tak by ti mohl manžel pár balíčků sušeného dovézt. Nevím v kolik hodin ráno chodí tvoje děti do školy, ale je i recept, kde je dáš večer kynout do lednice, ráno bys je teda měla nechat chvíli venku odstát a pak dáš péct cca 20 minut.
nějakou obdobu listového těsta tam máte? to jsou pak takové různé šátečky a je to za pár minut.
Karja Právěže nic jako listové těsto tady není, vlastně žádné hotové těsto, všechno musím dělat od začátku (teda asi se dá koupit těsto na gyozu). Sušené droždí mám, i si nechám znovu přivést a dá se tu i koupit (i když jsem ho ještě nezkoušela). Ale čerstvé ani náhodou. Díky moc, tak já mrknu na Cuketku. Mně se právě většinou moc nedaří, když se pokusím nahradit čerstvé sušeným. :-(
Garfie Aha, no třeba jsi na sebe náročnější na ty výsledky než já:-D. Mně přijde, že je to znát, jen když odbydu to hnětení nebo jak se tomu říká....Plus prostě druhý den ty loupáky nejsou uplně top, ale to asi záleží na receptu.
Karja Ne, prostě mi to těsto jakoby vůbec nevykyne s tím sušeným, zdá se mi. Pokud ho teda dám do receptu, kde je třeba čerstvý. Ale možná jsem jen netrefila recept, zkoušela jsem to 2x a pak to vzdala.
Garfie tak jestli to není třeba moukou. Stávalo se ti to i v Čechách nebo nedělala jsi to, když jste měli zrovna doma v bytě zimu?:D
Garfiesušené droždí funguje dobře. Ještě můžeš manžela poprosit, aby ti propašoval čerstvé a to zamrazit.
Karja V Čechách jsem to nikdy nezkoušela, nebylo potřeba! Zimou to být mohlo, to je pravda, mám tendence kuchtit, když je zima a jak to tady v zimě vypadá si už dovedete představit.
A moukou to může být taky, to je jasné!
continuity Tak já tomu dám ještě šanci. A s tím čerstvým díky za připomínku, chtěla jsem se tady zeptat, jestli se dá zamrazit! Já mu říkala, ať vezme větší kufr! ![]()
Garfie taky neumim nahradit cerstve kvasnice susenyma. Tam, kde je v rp rovnou susene drozdi, to jde, ale jinak to nikdy neni ono. Uz to ani nezkousim.
Garfie a prášek do pečiva by tam neměli? nebo jedlou sodu? z toho jsem taky viděla recepty na chleba, knedlíky a tak...
RoSa Jo, prášek do pečiva tu je, sodu jsem neviděla. Ale to sušený droždí taky. Já mám dobrej recept na chleba ze sušeného droždí, ale chtěla jsem trochu rozšířit repertoár. :-)
Garfie ja pecu jenom ze susenyho...a zaroven ho pouzivam na pomaly kynuti. Takze proste pridam rovnou k mouce, dam uhnist do robota, nedavam vlaznou tekutinu a po uhneteni dam do lednice kde je 5 stupnu nebo vic a za 12h je vykynuto.
711990 No jo, ale ty jsi prakticky profík!!! Ale tak navrtaly jste mě, zkusím to znovu! :-)
Garfie Ono to tomu sušenému často trvá delší dobu, než se rozjede. Už jsem z něj dlouho nepekla, ale dávala jsem ho kynout do mírně ohřáté trouby, na 30 stupňů, a vždycky mi vyběhlo.
Myrtila Díky, píšu si! Moje zdejší trouba má dokonce program na kynutí.
Zuzuli já si často dělám červenou čočku s mrkví a listovým špenátem, jen tak samotnou nebo k tomu vajíčko. A obecně teda mám hodně ráda luštěniny nejen jako studený salát, třeba klasickou hrachovou kaši ze žlutého hrachu nebo obyč zelenou čočku, ale ne na kyselo, spíš s kořenovou zeleninou.
Taky mám ráda luštěniny. Včera jsem vařila indickou žlutou čočku , přihodila jsem tam ještě jednu zelenou papriku a nasekala řapíkatej celer trochu, a hodně koriandru... moc dobrý to bylo! I za studena se dá.
Teď jsem si koupila cizrnu a jsem zvědavá, ještě jsem ji nedělala, ačkoliv v práci si ji vždycky dám, v polívce, jako kaši... zkusím asi nejdřív jen tak polívku ![]()
barbucha žluťásek Luna diky, ty lusteniny z toho fakt vychazi nejak nejlip. Zejmena ty stavnate smesi, co se tim dalsim ohratim nevysus, nebo se daji i studene. Stejne jako jidla, kterym prospeje to "odlezeni", jako to chilli a kari. Ja byla pred rodicakem odpurce krabickoveho jidla, jak se na patre ozvala z kuchynky mikrovlnka, tak jsem vyklizela pole a bezela na jidlo ven. Zvlast v tehotenstvi byl ten oder cizi ohrate ryby nebo zeli fakt peklo (doufam, ze kolega za ty tri a pul roku uz opustil od ohrivani zavinu z listoveho testa naplneho kysanym zelim, navaluje se mi jen pri vzpomince). Tak jsem zvedava, jak dlouho mi to odhodlani, jidlo si nosit a radeji driv odchazet domu, vydrzi ![]()
barbucha cizrnu sypu do toho kari, klidne i do rajcatove omacky na testoviny. Nebo ji mame hodne radi v salatu s rajcatky, cibulkou a balsamikem. A Cuketka ma recept na cizrnu na paprice, takove vege kure na paprice.
barbucha jedla jsem nekde kdysi neco jako burtgulas, kde brambory nahradila prave cizrna. Bylo v tom dost cibule, tvarilo se to jako cele rozdusene krouzky, a myslim i ten koriandr a bylo to moc dobry. Jen rikali, ze tu cizrnu pred varenim nejak dost slouho namacej, ale mozna se dostane uz i nejaka predpripravena?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my