Tabea možná jo!
Jídlo a vaření
Evaeva tak je to on! Děkuju, já věděla, že tady se ví všechno! A tak to uteklo, jdu péct už první dort pro miminko ![]()
MPLee jojo, letí to rychle
Sice to začalo jinde, ale dám to sem: koho to zajímalo, tak tady je hlášení o Zembagu, pytli na brambory ![]()
Ten počáteční mrtvolný puch měla opravdu na svědomí nahnilá brambora, nevím už, kdo to byl, ale tipoval správně, na dně jsem ji našla, mršku.
Zjistila jsem, že silice z těch kmínových pytlíků, které mají zabránit klíčení, jsou natolik agresivní, že rozleptají jakoukoliv bramboru, vyzkoušela jsem několik druhů. Takže v návodu se píše "vložte pytlíky volně mezi brambory", ale já je mám v otevřeném mikrotenovém sáčku tak, aby silice mohla ven, ale zároveň se pytlík nedotýkal brambor.
Při téhle "modifikaci" funguje Zembag skvěle. Po měsíci jsou brambory ve stejném stavu jako na začátku, mám je v kuchyni na skříňce, je tu 22 - 24°C. V lednici mi nikdy nevydržely v takovém stavu, nemluvě o tom, že jsem jich nemohla koupit najednou pět kilo, protože by mi zabraly v lednici moc místa.
Takže pokud chybí sklep či chladnější komora jako u nás, za mě velmi užitečná věc.
Pinot Noir Děkuji! U nás se to vyvrbilo tak, že muž pro ně chodí pravidělně do sklepa, který máme ve stodole po babičce a je asi 800 m od baráku:-D. Tak jsem na něj zvědavá, jak pravidelně ta donášky vydrží, až tady jednou ty brambory mít nebudu, místo nosiče nastoupí zembag!
No a nebo vlastně na ty ranné, ty nic nevydrží. Ted máme nějaké, že se ani nehnou, mám je 3 týdny ve špajzu o 19 stupních a v cajku.
Karja rané brambory do Zembagu právě nesmí.
Pinot Noir jejeje, tak to je škoda, snad to dovyvinou nějak:-)
Pinot Noir Děkuji za hlášení i praktické typy :o) A prosímtě, jak velký sis pořídila? (A nechceš ještě vyzkoušet tu variantu na ovoce a zeleninu? ;o)
DruI mám ho na 5 kg. Ten na zeleninu mám taky
, zatím použit jen na jablka, a tam nějaký výrazný benefit nevidím. Jako asi vydrží déle hezká, než když jen tak leží v košíku na lince, ale myslím, že stejnou službu by udělal jakýkoliv pytlík/nádoba, kde je uvnitř tma. Ten zemákový má uvnitř takovou silnou stříbrnou dírkovanou vložku, věc, kterou asi jen tak nenahradíš, ale ten mini bag je vrchní plátno a vnitřek černá netkanka jako na zahradu.
Plus my zeleninu a ovoce na rozdíl od brambor jíme hodně a jsem zvyklá ji při každém nákupu vzít v menších množstvích, takže se nestává, že bych něco musela vyhodit. U těch brambor bohužel jo, ty mi v ledničce degradovaly rychleji, než jsme ta dvě, tři kila stihli sníst.
Jak funguje na zeleninu, to zatím tedy nevím.
Pinot NoirMně by zajímalo, jak bude fungovat na mrkev, protože ta se nám doma hrozně rychle kazí a muže nebaví kupovat ji po troškách, tak bere vždycky alespoň dvě kila a v lednici to zabírá moc místa.
A teda trochu mě štve, že na ovoce a zeleninu dělají jenom dvoukilovky, protože třeba jablek bereme taky víc najednou a říkala jsem si, že kdyby to dobře fungovalo, tak bych si přála pytle k vánocům vyloženě abych měla esteticky sjednocený skladovací prostor :o)
DruI já bych skoro řekla, že na jabka by mohl být dobrý ten velký bramborový. Ten malý je fakt malý, to by člověk musel mít jeden na mrkev, jeden na jednu bulvu celeru
, jeden na pár jablek... Ale fakt nevím, jaký je rozdíl mezi jakoukoliv látkovou taškou a tím menším pytlem, je to prostě jen dvouvrstvý pytlík.
Ale na mrkev ti ho můžu vyzkoušet, při dalším nákupu ji rozdělím do pytle a lednice a dám vědět. Jako každý vědecký projekt to ovšem zabere čas, takže výsledky časem. ![]()
Pinot Noir Oceňuju tvůj vědecký zápal pro věc! Na výsledek ráda počkám :o)
Není to jídlo, ani vaření, ale je to krásný a nevím kam jinam s tím. :-) Krásný kafe jsem dostala!

Garfie Oooo. Krása!
Garfie Jéj! ![]()
Garfie na to, že si si stěžovala na japonské kafe, je to docela dobrý. ![]()
Garfie ocenuju smajlika :)
continuity To je filipínské. ![]()
Lamicka No ten mě rozesmál nejvíc! ![]()
Garfie to mi pripomnelo, pred par lety nam ukazovali kavovar, cos mu dala nacist obrazek, a on ho pak vyrobil v pene kapucina ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my