Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. října 2023 20:00
Reakce na Karja:

Archivářka Aranel Já taky ne, ráda bych to měla v kuchyni!

​Originální balení viz foto. Přivezli jsme jen 1kg. Prodávali to po 5 kg. Je to dobré a syté. Rozhodně chutnější než sadza - kukuřičná kaše, kterou nás krmili vloni v Zimbabwe. Konec afrického okénka. 

Offline Malenge
4835 příspěvků moje polička 08. října 2023 20:04

Isca jej, to jsem měli vesele, ale dort byl určitě perfektní i efektní a vsichni ti ho chvalili upřímně!

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 08. října 2023 20:09

Isca Hahaha, já mám totiž novej mobil s nějakýma hrozně divnyma opravama, vůbec nemůžu rozklíčovat jak na to. Ale tohle mě teda samotnou dost zaskočilo:D. Tak to necháme otevřené, ale já teda ten mechac měla kdysi úplně stejnej, takže bych si neměla moc co dovolovat!

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 08. října 2023 20:13

ArchivářkaNáhodou to je moc zajímavé okénko, určitě nezavirej. Já si kdysi půjčila z knihovny africkou kuchařku...no jídla to byla, ehm překvapivě, dost skromná a nešikovně odprezentovana, nic jsem z toho neuvařila. Tak jsem ráda, že vidím i jiný zpusob

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. října 2023 20:26

Karja Krokodýl chutná jako kuře se strukturou ryby.

Obvykle nejedí vepřové. Kozí hodně často - koza nasekaná na kusy padni komu padni. Takže když má člověk štěstí, má v omáčce na té kosti i kus masa.

Biltong - sušené hovězí případně antilopí maso. Specialita z JAR.

Do spousty zemí pronikla kuchyně kolonizátorů, takže v Namibii wiener schnitzel není problém.

No je toho o jídle spousta, ale já mám těch zkušeností málo a ne úplně od místních, ale jako turista nebo z vyprávění manžela.

PS: pražený mopanoví červi jsou ok

Offline andulka01
12791 příspěvků moje polička 08. října 2023 21:23

Tyana Nakonec jsme stáhli peří i s kůží, fakt jsem neměla odvahu to oškubat, takže budou kačeři dušení v červeném víně. 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. října 2023 21:49

Africké okénko: po ochutnání makronky s baobabovou příchutí jsme si dovezli baobabový prášek, ale na chuť jsme mu nepřišli. Asi to neumíme správně použít a připadá nám to kyselé. Zkoušeli jsme ochutit jogurt, pudink, rozpustit to ve vodě.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. října 2023 21:55

Africké okénko: Kulke a Gee grilují v buši kuřecí maso a klobásy.

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 08. října 2023 21:58

Africké okénko: pomáháme v kempu se zeleninovým ragú. A konec. Padá na mě nostalgie...

Offline Garfie
28453 příspěvků moje polička 09. října 2023 07:18
Reakce na Isca:

Tradiční Velká Rodinná Bitka s ječením, křičením, urážením a odchody jednotlivých účastníků na střechu a jejich opětovnými příchody na scénu se odehrála tentokrát  v prvních patnácti až dvaceti minutách sešlosti, ještě před polévkou, takže hovory nad dortem byly taková gesta dobré vůle).

​ Jsem ráda, že se rodinná oslava nakonec vyvedla!!!

Karja Možná že tvůj telefon je defektní!  (je to hrozně vtipnej překlep!)

Archivářka Tak krokodýl mě zaujal, zkusím se na něj zaměřit v Austrálii, jí se tam, když jich mají tolik? Asi jo? 

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. října 2023 07:47

Garfie krokodýl byl určitě z farmy. V JAR jsou farmy i na antilopy a pštrosy. Krokodýl k mání v restauraci v Livingstone v Zambii. Jako špíz.

Online Pinot Noir
29793 příspěvků moje polička 09. října 2023 07:53

Archivářka prášek z baobabu jsem dostala, dávala jsem si to do jogurtu,  k tomu ovoce. Já kyselé ráda.

Offline Garfie
28453 příspěvků moje polička 09. října 2023 08:19

Archivářka Něco na pomezí ryby a kuřecího jsou i žabí stehýnka, ale z krokodýla se asi víc najíš!

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 09. října 2023 08:19

Garfie Tak ten je uplně maximálně defektní:-D. Je pracovní no, asi ho takhle zdefektovali, abych ho nevyužívala k soukromým učelům, ale jako on uplně skvěle fotí třeba, rychle se na něm píše, ale ty výtvory z toho...musim se na to někdy podívat:D

Archivářka Je to zajímavé, když vidím tu přípravu ragú jako první mě napadne, že tam asi muži nemají a nemůžou mít odpor k vařené zelenině jako to často bývá u nás;-)

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 09. října 2023 08:21

Isca Ted dočítám zpětně pořádně...ježiš to byla TA zminovaná oslava v jiném vlákně! No to je dort uplně nad úroveň, uplně jinej level!

Offline andulka01
12791 příspěvků moje polička 09. října 2023 08:34

Garfie Krokodýl se v Austrálii dá celkem běžně dostat. Když bude "divoký" tedy krmený rybami, bude chutnat spíš po rybách. Farmový krokodýli chutnaj hodně do kuřete. 
A moc mi tam chutnal steak z klokana, pštros taky nebyl špatný, velbloud nic moc. Jinak teda kuchyně v centrální AU žádný zázraky a fakt hnusný kafe. Ale už je to dávno, třeba je to úplně jinak.

A kdy jedete do Austrálie? Budu závidět, tam bych se moc ráda vrátila a prozkoumala západní pobřeží.

Offline Garfie
28453 příspěvků moje polička 09. října 2023 09:58

andulka01 Letíme na Vánoce, letenky za třetinovou cenu proti cestě do ČR rozhodly, na hnusný kafe jsem zvyklá z Japonska.  Do centrální části se asi vůbec nedostaneme (chtěla jsem na Uluru, ale jeví se to jako prakticky nemožné), budeme v Queenslandu. Jakékoly tipy vítány! 

Offline continuity
42759 příspěvků moje polička 09. října 2023 10:26

Garfie

Já s tebou souhlasím Austrálie je obrovská, já bych se taky nesnažila projet víc než nějaký rozumný kousek. Pak člověk běhá od jednoho k druhému a neuzije si nic. Já během 20 dnů dovolené nestihla ani celou Krétu.

navíc to teď máte relativně kousek, můžete se vrátit. 

Offline Sweet Potato
40160 příspěvků moje polička 09. října 2023 10:34

Archivářka Africké okénko je skvělé, díky!

Offline Garfie
28453 příspěvků moje polička 09. října 2023 10:36

continuity  Přesně. Ta Uluru mě mrzí, ale už jsem se smířila, že nepřekročíme hranice teritoria, i tak to máme na každou hranici 12-20 hodin jízdy!  Aspoň se nám bude líp plánovat.