Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Archivářka
příspěvků moje polička 09. října 2023 10:56

Karja tohle je jen vzorek - cestovková polní kuchyně - mix místních a mezinárodních jídel. Gee (kuchař) používal různé dýně, sladké brambory, mrkev, papriku, cibuli. Ostatní guidi si nestěžovali - mají práci a jídlo.

Je fakt, že strava místních, zvlášť chudších lidí na venkově, případně žijících ještě původním stylem života, je někde úplně jinde. V Botswaně jsme několikrát nakupovali ve městě ve SPARU s běžným sortimentem. A naopak jsem projížděli křovinatou krajinou, kde se prodávalo výjimečně něco u silnice a když už je tam obchod, tak má jen trvanlivé potraviny a nápoje.

Místní jedí, co je a frflání je ani nenapadne, protože je to jídlo a je teď k dispozici.

Muž zažil v Tanzanii lov s křováky kmene Hadzabe. Jedli cestou za zvěří bobule ze spousty keřů. Zastřelili šípem dikdika - antilopku, kterou hned nevyvrženou hodili na oheň, aby opálili srst. Pak ji teprve vyvrhli a jedli srdce, plíce a játra. Jen trochu orestovaná na ohni. Muž a jeho kámoši odmítli, ale černoši se neurazili. Zbytek antilopky brali domů ženám. Podle vyprávění políčko u vesnice nebylo - nebyli to zemědělci. Divadlo pro turisty? Do jisté míry ano, ale nemyslím že se zrovna v těch místech jejich způsob stravy liší.

V úrodné Ugandě zase roste všechno a všude, zeleniny dostatek.

Online Pinot Noir
29793 příspěvků moje polička 09. října 2023 15:15

Máte nějaký tip, co s hlávkou zelí, když klasické přílohové zelí ne? Karamelizované zelí s těstovinami už bylo. Děkuji předem.

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 09. října 2023 15:21

Pinot Noir Já mám ráda coleslaw:-D Segra na čerstvém zelí peče kuře. Mleté maso v zelném listu (moc práce, málo zábavy:D)

Offline Suya
příspěvků moje polička 09. října 2023 15:22

Pinot Noir Mně docela bavila tahle variace na zelňačku:

Online Pinot Noir
29793 příspěvků moje polička 09. října 2023 15:24

Karja zapomněla jsem dodat, ať s crcáním typu plněných listů na mě nechodíte.

To pečené kuře mě zajímá. Máš nějaké detaily?

Online Pinot Noir
29793 příspěvků moje polička 09. října 2023 15:29

Suya to vypadá dobře! Děkuju. Chybí mi jen klobása. Asi to budu vydávat za vegetariánskou verzi.

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 09. října 2023 15:30

Pinot Noir Nemám právě, zkus něco vygooglit. Myslím, že dá cibuli na nějaký olej/sádlo, na to zelí, kmín, sůl a pak založí kuřecími stehny. Ale taky to dělá jako nouzovku, kdy ¨ž má hlávku.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. října 2023 16:24

Pinot Noir mamka to kuře na zelí taky dělá. Ona určitě jen nakrájí, to co píše karja, a prdne na to kuře. Já to teda moc nemusím, ale ostatním to chutná.

Offline brrr
12307 příspěvků moje polička 09. října 2023 16:35

Pinot Noir Zelný salát? Nakrájet, uvařit na zkus se solí a kmínem. Opéct nadrobno nakrájený špek (mamka ve finále ještě přihodí kapii a celer). Nalít na vychladlé zelí. Zalivka pepř, ocet, cukr a trošičku vody.

Offline Ounz
20495 příspěvků moje polička 09. října 2023 16:50

Pinot Noir co golubce? Takový ty zelný listy plněný mletým masem a zapečený? 

Offline Ounz
20495 příspěvků moje polička 09. října 2023 16:51
Reakce na Pinot Noir:

Karja zapomněla jsem dodat, ať s crcáním typu plněných listů na mě nechodíte.

To pečené kuře mě zajímá. Máš nějaké detaily?

​aaa sorry!

Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 09. října 2023 17:17
Offline notna
9384 příspěvků moje polička 09. října 2023 17:20

Pinot Noir Nám chutnají různé varianty zelného koláče na pánvi 

https://www.2023031222facebook.com/watch/?v=1319348942209834

https://www.youtube.com/watch?v=UP9CjIHBXYk

nebo pečený https://www.jidlo.cz/recepty/pecene-zeli-s-cesnekovym-maslem

Většinou to mám jen jako základní recept a přidávám zeleninu, sýr, bylinky apod. dle nálady a chuti.

Offline Ounz
20495 příspěvků moje polička 09. října 2023 17:29

Pinot Noir jo ale vzpomněla jsem si na pečený zelí - nakrájet zelí na drobný kostičky, osolit, opepřit a smíchat s palačinkovým těstem tak aby zelí bylo obalené těstem, ale nebylo to moc tekutý, tenká vrstva na plech vyložený pečícím papírem a péct, v půlce pečení obrátit (používám trik s mrsknutím na druhej plech s papírem), po upečení krájet na čtverce a lehce potřít máslem. Dá se to jíst i studený

Offline Makara
3623 příspěvků moje polička 09. října 2023 19:18

Pinot Noir dušené vepřové s mrkvi a zelím. Kostky masa otestovat na cibule, sušený zázvor, sůl, pepř. Mrkev na kolečka, zelí na čtverečky, dusit do měkka. 

Offline Aranel
6561 příspěvků moje polička 09. října 2023 20:34

Makara Zelí na zázvoru je dobrý i bez masa

Offline Karja
44495 příspěvků moje polička 09. října 2023 20:49

Nebo jednou v Rakousku jsem měla nějak na pánvi, zelí, brambory, klobáska...To by určitě šlo i z čerstvého 

Offline Makara
3623 příspěvků moje polička 09. října 2023 21:08

Aranel vidíš, to je varianta pro ty me vegetariany! Dřív ta masová verze byla u nás hodně oblíbená. Co změnila mládež stravovacích návyky, nevarila jsem to. Teda přihodim tam tofu.

Online Pinot Noir
29793 příspěvků moje polička 09. října 2023 22:29

Makara to se mi líbí, zelofleky se mi taky líbí Luna , pečené zelí též notna , palačinkozelí taky Ounz 

A ta polévka.

Moc všem děkuji, něco vyzkouším. Ještě toho zelí bude málo!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. října 2023 09:46

Ještě vám dlužím kočičku

Z druhé várky děti udělaly minidortíky s krémem z mascarpone a ovocem. Ale všichni se shodli, že s marmeládou je to mnohem lepší. Fakt geniálně jednoduchý recept.