notna Taky jsem ho pekla a taky mi vytekl, pomaličku odkapával v jednom místě z formy a dort byl pak nahoře trochu z kopce
ale i tak byl moc dobrý, dělala jsem ho s ganache a marmeládou podle receptu.
Jídlo a vaření
notna pěkné to máš. Nevím co myslíš tím zubatě, ale nejlepší asi použít nit, jako u knedlíku.
Hrudky vznikají při rozdílných teplotách těch dvou komponent co mícháš dohromady, ale občas mi přišlo, že si to dělá co chce - stejný postup jiný výsledek...
S focením neporadím, nejlepší fotky byly na denním světle venku.
notna já udělala dvě verze, jednu s mascarpone a ovocem a druhou a marmeládou dle receptu a všichni se shodli, že s marmeládou byl lepší. A taky mi tahle trochu vytekl, ale aspoň bylo co ochutnávat.
Kurz nemám, ale nejvíc se mi osvědčilo "krájení" nití.
Já dělám, že mi to neva, že to schová poleva ![]()
Zdobení se výrazně zlepšilo, co jsem si pořídila otočný tác. Poleva se pak rozetře fakt rovnoměrně do hladka.
Mně se úplně nejvíc líbí nahaty dorty, ale v mém podání to vždycky vypadá blbě upatlaně, takže všechno musím potřít nebo polít :)
Mám hotovo, taky s ganache podle receptu, s vlastní meruňkovou marmeládou a ještě je uvnitř i vně vanilkový máslový krém odlehčený sněhem šlehaným na páře.
Ale oslavenec stejně jen obere ozdoby. ![]()

žluťásek mně přijde, že nahatý mi jdou. A máš pravdu, že s tácem a kartou to jde líp
Pinot Noir máš ho krásný a ta lesklá poleva! Ale už 7? ![]()
žluťásek tác nemám, ale na jaře měli někde jenom takovou nožičku otočnou, jakože se na to dá jakýkoliv talíř. Původně jsem to tam nechala, že už nepeču, a od té doby si nadávám, že jsem to nevzala :D právě by se na to dala dát i mřížka a čokoláda by protekla dolů. Takže věřím, že to pomůže dost.
Já mám taky hotovo
akorát neumím zdobit ![]()

Evaevamáš to moc hezky.
Evaeva Prý neumím zdobit! Já už se tady tentokrát se svým dortem nebudu ztrapňovat, ale máš to krásný! ![]()
i Pinot Noir teda ![]()
continuity Myrtila děkuju. Je to takový oldschoolový, mi přišlo.
Taky jsem delala dort! Pro jednoho palacinkozrouta, co je vyzaduje kazdy tyden a nikdy nema dost
. Samozrejme s nutelou, ta musi byt!

Kokoska ten je skvelej![]()
711990 Byla to legrace. Pocitala jsem, ze to budem krajet jako dort, ovsem deti se na to nadsene vrhly a rozebiraly to a rolovaly jako klasicky palacinky. Akorat jak to bylo od ty nutely z obou stran, tak byly umatlany o neco vic nez obvykle ![]()
Kokoska jezis to si umim teda zive predstavit![]()
711990 ta nejmladsi sestileta estetka to chtela ode me zarolovat a nakrajet a jedla to vidlickou. Ale kdyz videla ty dva starsi, jak to berou rukama, tak u dalsich uz se nerozpakovala a sla do toho taky. No co, voda nam tece, jen jsem je musela odchytavat hned jak vstali od stolu ![]()
Manuka děkuju! No, hrůza! Hrozně to letí. ![]()
Všechny dorty krásné! ![]()
Nenakladate někdo utopence? Někam jsem při stěhování založila sešit s receptem a v lednici čekají špekáčky, musím je naložit. Potřebuju nějaký osvědčený nálev.![]()
Koupila jsem už poněkolikáté perníkové těsto na farmářských trzích, dítě to hned upeklo kvůli jarmarku a mě zas zaskočilo jak strašně jsou dobré. ![]()
Vánoc se nedožijou. maji ve čtvrtek jarmak a můžeme akorát doufat, že jich pár zbyde.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my