Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 09:56

Pinot NoirJo, to máš pravdu, není to ani piškot a ani žádná čokoládová extáze, co třeba čekali hosti, když viděli to na talířku. A je fakt, že ty míváš ty dorty propracované, viz ten mecháč a různé krémy, tohle je takové smícháš a upečeš, to je možná jeho hlavní předností:-D. Já jsem podobné prozření měla ve Vídni, furt mi někdo povídal o sacherdortu a kde je nejlepší a blablabla, uplně o ničem to bylo:-D. Moc reklamy škodí. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:15

viktorka_od splavu já ho asi trochu přepekla, takže tolik vlhký nebyl, ale chutnal všem (4 děti a 8 dospělých). Ale chce to jen marmeládu a polevu, druhý korpus jsem udělala s mascarpone a to úplně zabilo, vůbec to nebylo ono. 

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:18

Evaeva Já to taky přepékám, já u těch vlhkých mám pocit, že mi to někdo vrátí, že je to nedopečené. Radši mám ráda, když to provlhne s tím krémem a tak. Nikdy nedávám samotné mascarpone, většinou mascarpone, smetana, nějaké ovoce, a džem jsem snad taky dávala, z toho ovoce, co se tam opakuje.. Minule jsem dělala do toho boruvkový krém a švagr se mě ptal, jestli se to dělá nebo se to kupuje ten krém nebo ta barva:-D A byl z toho uplně perplex, že se udělá krém z borůvek:-D

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:30

Evaeva jj nejradej mam kombinaci sladkeho testa a pikantni marmelady

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:30

Karja jo, ta druhá verze byla jak píšeš mascarpone se šlehačkou, ovoce a marmeláda, první jen marmeláda a poleva a bylo to fakt mnohem lepší jen tak. Jak byly oba vedle najednou a člověk to mohl porovnat, tak to bylo fakt znát. Ještě mně čeká jeden dort na sobotu, tak si říkám, jestli neudělat zase tenhle, ale budou tu samé děti, tak nevím.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:31

viktorka_od splavu jojo, my tak děláme i to linecké. Těsto děláme hodně tenké, třeba dva nebo tři milimetry, pak hodně vynikne chuť marmelády.

Offline viktorka_od splavu
49212 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 10:41
Offline moora
8667 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 11:56

Karja ježis, na sacher jsem si naběhla nedávno, já čokoládový věci v zásadě nemusím, vůbec nevim, co mě to napadlo. prostě bylo to strašně čokoládový a hutný, no :))

Offline Karja
44500 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:01

moora No mě zklamalo, že ten můj neměl čokoládu, ale takovou tu divnopolevu, jakoby z kakaa a cukru, já si to matně pamatuju z dětství od babičky, ale prej takhle to je ten správnej sacher. A ještě byl trochu jak připálenej.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:40

bublifuk Evaeva Nit jsem už taky zkoušela a pořád to není ono. Ještě teda přemýšlím o struně, ale nechce se mi kupovat věc, kterou použiju prákrát do roka. To já nemám ráda mít moc věcí celkem nanic. Ale možná až se při dalším krájení zase naštvu ... :-)

Pinot NoirDort se ti povedl, vypadá hezky. Jestli nemáte rádi vlhké korpusy, tak to je jasné, že tento recept neoslnil. A podle mě se k tomuto typu těsta nehodí máslový krém. Kromě té marmelády bych volila jen to mascarpone, šlehačku nebo tvaroh nebo nějakou jejich kombinaci. U nás je to právě naopak. Ty máslové krémy se sice sní, ale velký úspěch to nemá. Takže vlhký korpus nasáklý višnovou marmeládou a višňovkou, mascarpone se šlenačkou a ganache měli úspěch velký. Ale pravda, ke klasickému dortu to mělo daleko.

Karja Domácí dort vypadající na to domácí zpracování zní málo vznešeně a uspokojivě za tu práci. Já tomu říkám, že je to rustikální! A když je to jó hodně blbý, tak je tu PUNK!

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:42

Evaeva Dortu je super, nevypadá to, že neumíš zdobit. Vypadá to, že tak vypadat měl!

Kokoska Krása! A oběť veliká, dělat tolik palačinek. 

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:43

notna naopak, ten máslový krém, maliny a poleva bylo to jediné, co to zachraňovalo

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:44

notna no měl tak vypadat, protože nemám nápad jak ho ozdobit současněji.

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:45

notna krájet nití mi šel teda krásně 

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:48

moora Karja Pravý sacher mi taky nejede. Občas ho upeču, ale před promazáním meruňkovou marmeládou ho proliju meruňkovicí, nebo šťávou z meruňkového kompotu, když hrozí konzumace dětma, což ona moc nehrozí, dětem sacher v mém okolí nejede, a pak poleju ganache. A k tomu hora šlehačky. Pak takový sacher miluju,ale už to moc není sacher

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 12:51

letolet Ten lesk na polevě dělá tuk, ne obsah kakaa. Bych si typla, že tvoje poleva bude mít spíš méně tuku, když se méně leskne.

Pinot Noir OK, píšu si, Pinot nenabízet dort, nechutnal by jí :-)

edit: tipla! fuj

Offline letolet
745 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:09

notna poleva je cokolada na vaření z lidlu a slehacka 1:1 a byla měkká. Ráda bych ale takovou tu polevu v tenké vrstvě, co křupne. Kdybyste měla některá recept, budu ráda. 

Offline Pinot Noir
29794 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:11

letolet ganache nekřupne. Křupavou polevu by snad šlo udělat ze samotné čokolády, ale krájení, zapichování ozdob si pak radši nechci představovat. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:16

letolet záleží na poměru, někde jsem četla obsáhlý návod. Krájí se nožem nahřátým v horké vodě, ale nezapichovala bych radši nic, to by asi popraskala.

Offline notna
9384 příspěvků moje polička 27. listopadu 2023 13:33

letoletČokoládová poleva tenká, lesklá, tvrdá se dělá z čokolády a tuku. Já používám máslo. Někdo stoprocentní tuk. Poměr bohužel nenapíšu, dělám ji od oka. Krájí se nožem namočeným v horké vodě. Cokoliv, co je potřeba do polevy zapíchnout, se musí nahřát nebo něčím nahřátým udělat připravit otvor do čkolády, nebo zapichovat před ztuhnutím.

Tuto polevu používám i na namáčení nebo zdobení vánočního cukroví.