Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Sweet Potato
40169 příspěvků moje polička 29. února 2024 11:40

Prosím, pekla jste některá někdy pumpernickel? Máte recept? A mohla bych ho vidět?

Online andulka01
12792 příspěvků moje polička 29. února 2024 12:00

Aranel děkuji za recept, potřebuji se zbavit zásoby mraženého bílého rybítu, tan tvarohový koláč je přesně na to

Offline brrr
12308 příspěvků moje polička 01. března 2024 20:08

Aranel Našla jsem to až teď, ale dík. Takový recept se bude hodit vždycky

Offline Aranel
6567 příspěvků moje polička 04. března 2024 17:12

andulka01 Ach rybíz (a jako ano. Ještě mám ráda "netynku" - tenká placka z kynutého, tvaroh, rybíz, drobenka)

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 04. března 2024 23:39

Opět můj Food festival, tentokrát ovšem vyhlašuji poplach. Podmínky jsou poněkud zabijácké, včera byla schůze, do zítřejšího večera musím odevzdat plán. Na stánku by měly být různorodé věci, Rumuni grilují, Maďaři dělají guálš. Jedno jídlo by mělo být vegetariánské, jedno gluten free (splňují Rumuni). Žádná čerstvá zelenina ani ovoce. Všechno dělají na místě, je požné (po konzultaci) připravit něco předem, ale budou to dělat kuchaři ve školní kuchyni. Den předem je možné krájení, ve škole. Uff. Američani mají nějaký konflikt se školou, kterým vás nebudu zatěžovat, zkrátka, letos se neúčastní, což je docela průšvih, protože loni měli obrovskou tržbu. Tudíž se očekává o to víc od nás, dostaneme stánek v centru dění. Je státní svátek, tudíž bude plno lidí. 

Nejvíc se přikláním k těm tvarohovým knedlíčkům (spíš nočkám) s ovocným přelivem, těsto by mi udělali den předem ve škole, já na místě vařila. Vidím několik problémů, ale nic lepšího mě zatím nenapadlo. Pokud máte nějaký easy recept (myslím i na ty tvarohové knedlíky), sem s ním. Náš rodinný je poněkud komplikovaný, zkusila jsem nějaký jednoduchý z netu (jen mouka, vejce sýr) a byl docela akceptovatelný, takže zálohu mám, jen klidně vyzkouším i nějakou jinou variantu. Jo, tvaroh nahrazuju krémovým sýrem ála Philadelphia, nastavuju jogurtem,  ale už jsem objevila i cottage, takže to asi nějak nakombinuju. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2024 00:09

Garfie my nedáváme mouku, ale dětskou krupičku (krupička, vejce, tvaroh), tu teda nevím, jestli seženeš. Já bych do nich šla, dezert vám chybí a navíc je to vege. Ten rozvar půjde nějak vytunit vanilkou třeba, určitě ti tu někdo poradí líp.

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 05. března 2024 00:35

Evaeva My právě taky, ale krupici tu neseženu. Z toho rozvaru strach nemám, spíš z toho těsta, které navíc bude připravené den předem. Naštěstí zatím musím dodat jen hrubý recept, detaily můžu doladit, tak mám čas experimentovat, děti budou nadšené. :-)

Offline Jimik
příspěvků moje polička 05. března 2024 00:54

Garfie Já bych se u toho těsta den předem připraveného bála co to udělá s konzistenci, jestli to nezřídne, nebo to naopak nebude beton. A taky dáváme jen tvaroh, krupičku a vejce.

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 05. března 2024 02:03

Jimik Já to právě zkouším testovat....ale každý jiný nápad vítám, jen mi přijde, že o většinu původních variací jsem přišla!! :-(

Offline Myrtila
5289 příspěvků moje polička 05. března 2024 04:48

Garfie Nočky dělám podle receptu od Cuketky, dám sem screenshot, kdyžtak je k dohledání na jeho instagramu. 
K tomu postupu, co by se možná mohlo hodit jako instrukce pro kuchaře, doporučuje se těsto nemíchat moc dlouho, aby se nerozvinul lepek a nočky pak nebyly gumové (to mám z nějakého jiného receptu).

A co by se ještě možná mohlo hodit, pokud u vás máte jogurt, tak když se nechá přes noc vykapat v sítku s utěrkou (ve vašem množství v sítu s ubrusem ) získá konzistenci hodně podobnou tvarohu. 

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 05. března 2024 05:50

Myrtila Díky moc, to rychlé míchání je dobrý tip, těsto je tu hodně lepivé. Ten jogurt taky! Já to dělám s mlékem na tvarohovou buchtu, ale je na to opravdu velká spotřeba a posledně se mi to moc nepovedlo, tak jsem trochu ztratila odvahu. Ale s jogurtem to zkusím! Jen nevím, jestli to bude proveditelné v té školní kuchyni, musí to projít schválením, tak jestli to na ně nebude už moc hardcore!

To si odpovídá tomu mému internetovému receptu, jen má míň mouky, což je dobrý nápad, taky se mi zdály trochu gumové. 

Offline brrr
12308 příspěvků moje polička 05. března 2024 06:49

Garfie Nevím, jestli je dobrý nápad, dělat těsto předem. Leda udělat hned nočky/kuličky a strčit od mrazáku. Druhý den zmrzlé házet do vařící vody. Nebo si nechat od školy udělat ten rozvar a těsto dělat na místě.

Edit: Dělám recept podle Vaňka, je podobný Cuketkovu, ale myslím, že mouky je míň. (Nejsem ale doma a z hlavy to nevím.)

Offline RoSa
10116 příspěvků moje polička 05. března 2024 07:09

Garfie my děláme ovocný knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta (nebo pak z krupice, ale tu tam nemáš)... nevím, co by to těsto udělalo přes noc ale...

a co jablka, jablka tam máte? uplně jednoduchej recept a jsou taky moc dobrý

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 05. března 2024 07:25

RoSa Jablka jsou to docela drahá, navíc si to nedovedu představit ve větším množství, ale zní to fakt zajímavě, to si uložím, díky! 

brrr To jsem měla v úmyslu původně. Ale zadání zní, dělat poukud možno co nejvíc na místě....den předem máme povolené krájení. Pokud je něco opravdu nutné předem, třeba naložit maso, udělá to za nás školní kuchyň podle našeho receptu. Nevidím tam moc prostor pro tu výrobu nočků, leda až ten den ráno...Rozvar je easy, ten klidně budu dělat na místě, těsto si nedovedu představit. Nevím jestli jsem říkala, že je to klasický stánek venku? Žádný přívod vody nebo tak něco...to mě právě trochu odrazuje i od toho vaření, protože občas musím vyměnit vodu, že jo. Odhaduju, že bych měla dodat tak 300 porcí...je to taková naprd situace. Dneska vyzkouším, co mi udělá těsto přes noc. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2024 07:34

Garfie to vykapání jogurtu má hroznou spotřebu, ale funguje to dobře. Dělala jsem tak krém do dortu a drželo to dobře.

Offline Myrtila
5289 příspěvků moje polička 05. března 2024 07:54

Garfie Není zač Jsem moc zvědavá, jak vám to celé dopadne, určitě dobře ale ty podmínky, co je potřeba splnit, to fakt dost ztěžují. 

Offline Myrtila
5289 příspěvků moje polička 05. března 2024 07:57

Garfie Ještě co jsem prošla svůj archiv receptů, tak množství mouky možná závisí na typu tvarohu? Ono stejně jí tam člověk dá méně a přisype podle konzistence, což je ale zase rada na houby, pokud ti to těsto bude dělat někdo, kdo ho v životě neviděl. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 05. března 2024 08:19

Garfie neumím odhadnout množství, ale na objem dávám té krupičky tak polovinu množství tvarohu.

Online Garfie
28461 příspěvků moje polička 05. března 2024 08:34

Evaeva Super, určitě zkusím v druhé zkoušce dát víc tvarohu, zatím to mám cca 1:1. :-)

Myrtila Já u toho musím být, ale budou to dělat oni, protože mají licenci. Nevím, proč je to letos tak složité, už loni jsme remcali a letos je to ještě horší. Před covidem to prý takové nebývalo, mohla jsi normálně vařit i doma. :-( 

Offline Myrtila
5289 příspěvků moje polička 05. března 2024 08:41

Garfie aha, tak aspoň že tak, myslela jsem, že odevzdáš suroviny a recept a druhý den zjistíš, co z toho vlastně vzniklo