Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline žluťásek
8843 příspěvků moje polička 29. března 2024 20:54

My máme zatím jen jidáše, protože je syn moc nutně potřeboval upéct. Pančelka říkala, že pokapaný medem ho pak budou chránit před včelím bodnutím a hadím uštknutím. Do jedení špenátu ani jinýho listí se ale moc nehrnul

Online bublifuk
příspěvků moje polička 30. března 2024 06:14

Kokoska no moment.. ještě jsem nepekla.. jaký máš recept?

Offline Vilemina
2360 příspěvků moje polička 30. března 2024 06:48

Kokoska 

Ahoj, sestro!

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. března 2024 08:01

Vilemina mám stejný, letos se mi nedaří.

Offline Myrtila
5290 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:22

Jenom pro pobavení, chodí k nám na zahrádku bažant a syn mu do misky sype zrní. A zrovna včera se rozhodnul, že mu tam přidá i něco zeleného, takže úplně dokonale oholil pažitku i petrželku až u země (a k tomu i rozmarýn, tymián a oregano, ale to mi teď tolik žíly netrhá). Kopřiva nikde ani jedna, dlouho a pracně jsme se jich zbavovali a vypadá to, že jsme letos konečně uspěli. Takže do dnešní nádivky mám přesně 10 lístků medvědího česneku, který syn naštěstí minul

Offline Kokoska
34714 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:45

Vilemina Evaeva

Ale musim rict, ze na chut je moc dobry, i strukturu ma dobrou, neni srazeny.

Offline Vilemina
2360 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:49

Kokoska dělala jsem podle Cuketky a dobrej je

Online bublifuk
příspěvků moje polička 30. března 2024 09:50

Přidejte někdo recept na mazanec, je jich tolik, že si mi nechce vybírat. Osvědčený by se hodil.

Offline RoSa
10117 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:51

Kokoska mám podobný ... chuťově výbornej ale

Offline Kokoska
34714 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:53

bublifuk rodinny recept, pecu podle nej i vanocku

500g polohrube mouky, 150 g tuku, 100g cukru (davam 1 sacek vanilkoveho a zbytek obyc), 2 zloutky, 4 dkg kvasnic (do kvasnic odebiram trochu z toho navazeneho cukru a zahrateho mleka), sůl, citronova kura, teple mleko podle konzistence testa, cca 2 deci? Nektera mouka vic chlasta :)  Na mazanec by to testo melo byt trochu tuzsi nez na vanocku, aby se to moc nerozjelo, takze neprelit mlekem.

A orechy! 

Offline Kokoska
34714 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:57
Offline RoSa
10117 příspěvků moje polička 30. března 2024 09:59

bublifuk já mám recept od maminky (jsou z toho ty dva mazance z fotky):

1/2 kg hl.mouky
12 dkg cukru (z toho 20g vanilkový)
12 dkg másla rozpustit do tekuta v rendlíku + smíchat s 1/4 litrem mléka
2 celá vejce
3 dkg droždí
špetka soli
citronová kůra (neměla jsem, tak jsem dala pomerančovou)
rozinky namočené předem v rumu (rum nechat nacucat, zbytek vymačkat)

- na vejcem (rozšlehám s mlékem) potřený mazanec nasypat plátky mandlí
- peče se nejdřív na 180° v předehřátý troubě, po 15min. se sníží na 150-160 (já přes ně hážu silikonovou podložku na pečení, když začínaj růžovět a už jsou pevnější)
- s kváskem se necrcám, všechno hodim do robota
- a dát těstu čas kynout (40-60min.), nechávám pak chvíli kynout i ty mazance na plechu, než je natřu
- jo a nůžkama střihnout kříž nahoře, než jde do trouby!

tady nejčastější chyby

Offline Kokoska
34714 příspěvků moje polička 30. března 2024 10:08

RoSa k bodu 5 - pred kynutim se mi testo nesrazilo nikdy, a to taham veci z lednice a rovnou pridavam, krome mleka teda, to samozrejme ohreju. A mazanec je nejlepsi jeste vlazny!

Je fakt, ze jsem ho pred pecenim asi mela nechat delsi dobu kynout.

Offline RoSa
10117 příspěvků moje polička 30. března 2024 10:13

Kokoska mně kamarádka manažerka kvality z metalurgického průmyslu důrazně kladla na srdce, že všechno je o teplotách - právě i při pečení... všechno pokojová teplota, i ta mouka já teda taky to máslo s mlékem mám teplejší než zbytek surovin...

a vlažnej mazanec je nejvíc!

Offline RoSa
10117 příspěvků moje polička 30. března 2024 10:19

a nádivka - ještě před uložením do trouby (dělaly jsme s kamarádkou dvě: vlevo moje s uzenou krkovičkou, vpravo její s krůtí šunkou)

Offline Kokoska
34714 příspěvků moje polička 30. března 2024 10:21

RoSa kdyz nad tim premyslim, tak mouka a cukr ma pokojovou teplotu, kvasnice z lednice zahreju tim mlekem a vykynou asi taky na pokojovou teplotu, maslo rozpustim a necham chvilku zchladnout. Vejce jsou sice z lednice, ale rozslehavam je v trosce toho tepleho mleka a pak to smicham s tim rozpustenym tukem, nez to naleju do suchych prisad. Takze asi dobry, metalurgicka technologie v cajku

Online Evaeva
příspěvků moje polička 30. března 2024 11:11

Kokoska já ho naopak asi překynula. Respektive jsem ho po té hodině vytvarovala a šoupla do lednice, protože jsme nakonec šli pryč. A pekla až za další čtyři hodiny.

Online bublifuk
příspěvků moje polička 30. března 2024 11:54

Kokoska @RoSa děkuji,jeden určitě vyzkouším! Většinou si vypíšu pár receptů vedle sebe a provnávám :) bohužel zapomenu na vyhodnocení a zahodím. 

Offline RoSa
10117 příspěvků moje polička 30. března 2024 14:18

jo a k nádivce je uplně nejlepčejší švábskej bramborovej salát! třeba tenhle recept je vcelku OK, líbí se mi ta spařená cibule ve vývaru, ono to pak tolik nenadýmá... na ozdobu teda radši pažitku nebo petržel

Online brrr
12308 příspěvků moje polička 30. března 2024 16:40

Mazanci