My máme zatím jen jidáše, protože je syn moc nutně potřeboval upéct. Pančelka říkala, že pokapaný medem ho pak budou chránit před včelím bodnutím a hadím uštknutím. Do jedení špenátu ani jinýho listí se ale moc nehrnul ![]()

My máme zatím jen jidáše, protože je syn moc nutně potřeboval upéct. Pančelka říkala, že pokapaný medem ho pak budou chránit před včelím bodnutím a hadím uštknutím. Do jedení špenátu ani jinýho listí se ale moc nehrnul ![]()

Kokoska no moment.. ještě jsem nepekla.. jaký máš recept?
Ahoj, sestro!![]()
Vilemina mám stejný, letos se mi nedaří.
Jenom pro pobavení, chodí k nám na zahrádku bažant a syn mu do misky sype zrní. A zrovna včera se rozhodnul, že mu tam přidá i něco zeleného, takže úplně dokonale oholil pažitku i petrželku až u země (a k tomu i rozmarýn, tymián a oregano, ale to mi teď tolik žíly netrhá). Kopřiva nikde ani jedna, dlouho a pracně jsme se jich zbavovali a vypadá to, že jsme letos konečně uspěli. Takže do dnešní nádivky mám přesně 10 lístků medvědího česneku, který syn naštěstí minul ![]()
Kokoska dělala jsem podle Cuketky a dobrej je![]()
Přidejte někdo recept na mazanec, je jich tolik, že si mi nechce vybírat. Osvědčený by se hodil.
Kokoska mám podobný
... chuťově výbornej ale

bublifuk rodinny recept, pecu podle nej i vanocku
500g polohrube mouky, 150 g tuku, 100g cukru (davam 1 sacek vanilkoveho a zbytek obyc), 2 zloutky, 4 dkg kvasnic (do kvasnic odebiram trochu z toho navazeneho cukru a zahrateho mleka), sůl, citronova kura, teple mleko podle konzistence testa, cca 2 deci? Nektera mouka vic chlasta :) Na mazanec by to testo melo byt trochu tuzsi nez na vanocku, aby se to moc nerozjelo, takze neprelit mlekem.
A orechy!
bublifuk já mám recept od maminky (jsou z toho ty dva mazance z fotky):
1/2 kg hl.mouky
12 dkg cukru (z toho 20g vanilkový)
12 dkg másla rozpustit do tekuta v rendlíku + smíchat s 1/4 litrem mléka
2 celá vejce
3 dkg droždí
špetka soli
citronová kůra (neměla jsem, tak jsem dala pomerančovou)
rozinky namočené předem v rumu (rum nechat nacucat, zbytek vymačkat)
- na vejcem (rozšlehám s mlékem) potřený mazanec nasypat plátky mandlí
- peče se nejdřív na 180° v předehřátý troubě, po 15min. se sníží na 150-160 (já přes ně hážu silikonovou podložku na pečení, když začínaj růžovět a už jsou pevnější)
- s kváskem se necrcám, všechno hodim do robota
- a dát těstu čas kynout (40-60min.), nechávám pak chvíli kynout i ty mazance na plechu, než je natřu
- jo a nůžkama střihnout kříž nahoře, než jde do trouby!
tady nejčastější chyby
RoSa k bodu 5 - pred kynutim se mi testo nesrazilo nikdy, a to taham veci z lednice a rovnou pridavam, krome mleka teda, to samozrejme ohreju. A mazanec je nejlepsi jeste vlazny!
Je fakt, ze jsem ho pred pecenim asi mela nechat delsi dobu kynout.
Kokoska mně kamarádka manažerka kvality z metalurgického průmyslu důrazně kladla na srdce, že všechno je o teplotách - právě i při pečení...
všechno pokojová teplota, i ta mouka
já teda taky to máslo s mlékem mám teplejší než zbytek surovin...
a vlažnej mazanec je nejvíc! ![]()
a nádivka - ještě před uložením do trouby (dělaly jsme s kamarádkou dvě: vlevo moje s uzenou krkovičkou, vpravo její s krůtí šunkou)

RoSa kdyz nad tim premyslim, tak mouka a cukr ma pokojovou teplotu, kvasnice z lednice zahreju tim mlekem a vykynou asi taky na pokojovou teplotu, maslo rozpustim a necham chvilku zchladnout. Vejce jsou sice z lednice, ale rozslehavam je v trosce toho tepleho mleka a pak to smicham s tim rozpustenym tukem, nez to naleju do suchych prisad. Takze asi dobry, metalurgicka technologie v cajku ![]()
Kokoska já ho naopak asi překynula. Respektive jsem ho po té hodině vytvarovala a šoupla do lednice, protože jsme nakonec šli pryč. A pekla až za další čtyři hodiny.
Kokoska @RoSa děkuji,jeden určitě vyzkouším! Většinou si vypíšu pár receptů vedle sebe a provnávám :) bohužel zapomenu na vyhodnocení a zahodím.
jo a k nádivce je uplně nejlepčejší švábskej bramborovej salát!
třeba tenhle recept je vcelku OK, líbí se mi ta spařená cibule ve vývaru, ono to pak tolik nenadýmá... na ozdobu teda radši pažitku nebo petržel
Mazanci

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.