baltik Díky. Potřebovala bych , aby to byl takový ten olej, který chutná a voní skvěle rak, že si ho ochutnáš i samotný nebo jen s bagetou. Jenže tomu moc nerozumím. A tenhle typ oleje vždycky dostání od bratra nebo svagrů z cest. To mi teď nepomůže :-)
Jídlo a vaření
notna tak jsem se ptala jeste kolegy, ktery ho minule taky dostal a je ceritikovany degustator a hned tak neco mu nechutna a rikal, ze byl dobry, ze z nej necitil takovou horkost, jako z tech levnych ze supermarketu
baltik Jsi moc hodna, děkuji!
Prosím, snáď sa nado mnou CML zľutuje.
Keď som teraz v taliansku odchádzala z hotela, tak kym som čakala na taxík, tak mi recepčná rozprávala, že je z juhu talianska, a že v jej meste je st.Lucia väčší sviatok ako vianoce. No a že na Luciu sa pečie nejaký koláč,ktorý sa potom nechá ležať a je sa az na vianoce. No a keď som chcela vediet, co je to za koláč, tak prijechal ten dobrý muz s taxíkom.
No gúúlim ako besná, našla som už x koláčov na Luciu, aj x talianskych vianočných koláčov, ale nič čo by sa nechávali takto ležať.
Neviete ms niekto, prosím, naviesť, vo by to tak mohlo byť?
Pekne prosím...
neni to ten, co se vesi na spejle vzhuru nohama? 711990 Sweet Potato
moora Panettone? To je myslím celoitalské.
slniecko nasla jsem toto, ale je to asi spise z ostrova svata lucie nez z Italie, jedine, ze by to tam zavedli pristehovalci :)
ale pokud to ma lezet do vanoc, tak to bude neco takoveho
https://www.beyondtheknife.com/island-vibes-traditional-black-cake/
slniecko O víkendu se uvidím s příbuzným, který dělá průvodce v Itálii, Garágno a směr jih. Jestli si to u něj nerozhážu tím olejem
, na který jsem se tady dotazovala /je to dárek pro něj/, tak se zeptám.
pardon, to melo byt pro slniecko
notna mohl by to být Zelten ? Akorát je tedy ze severu
pokud by se dělal 13.12. jedl by se na Boží hod, pokud 21.12. tak na Tři krále
It's not clear for which holiday this dessert was originally created. One tradition states that it was prepared in the 18th century for the December 13 feast day of St. Lucia while another tradition, claims that the cake was prepared on December 21, the eve of the feast day of St. Thomas. During the preparation, an activity in which the whole family participated, the women prayed to the saint for love.
The mother would etch a cross into the top of the zelten before baking, and once ready, it was placed in the cupboard. There are also conflicting versions of when the cake should be consumed. The first one claims Christmas Day, another one argues the Epiphany. According to Christmas tradition, the family ate zelten after returning from midnight mass, while others stated that recently engaged women would donate their family's cake.
Once its preparation involved the whole family; in fact it was prepared during the days of Advent, to be eaten on Christmas day.
https://www.cookist.com/zelten/
baltik tohle šikovné zavírání má i supermarketová Ondoliva. Přijde mi dobrý, ale určitě to není nic extra jako dárek. Takový fajn obyč olej do salátů nebo na zeleninu na pánev. Není hořký.
slniecko O víkendu se uvidím s příbuzným, který dělá průvodce v Itálii, Garágno a směr jih. Jestli si to u něj nerozhážu tím olejem
, na který jsem se tady dotazovala /je to dárek pro něj/, tak se zeptám.
Ďakujem ![]()
![]()
!!!!
moora Pannetone si myslim, ze by nebola nejaka zaujímavosť v taliansku si myslím, aj keď aj to ma napadlo...
slniecko Nám kdysi někdo do práce přivezl z Itálie takový hutný koláč plný kandovaného ovoce, asi tak 10 cm vysoký. Google nabízí jenom cassatu, ale ta to určitě nebyla, nebyl plněný žádným krémem ani neměl polevu. Ale jestli byl vánoční a z jihu to už nevím.
Černá kočka to z ní podobně jako ven v Anglii spousta sušeného ovoce a pravidelně celý měsíc se prolívá alkoholem :D už jsem to chtěla párkrát zkusit, ale nikdy jsem ani neochutnala..
brrr jsme na Zažít město jinak v okolí bydliště, všude mají největší úspěch muffiny, chleby s pomazánkou a pizza šneci ![]()
žluťásek jo, pizza šneci zmizeli, zavinu s kysaným zelím tak polovina. Jinak byl guláš, řízečky, bramboráčky, jednohubky s různými pomazánkami, hromady buchet. Kupodivu rychle mizela mrkev s dipem.
brrr Mrkev nakrájená na špalíčky u nás zmizí vždycky jako první. Vůbec by mě nenapadlo ji samotnou dát na stůl. Zacala jsem to dělat až kvůli dětem a jí to všichni.
notna víš co, když se ti někdo oloupe s mrkví a nakrájí ti jí..člověk si to samozřejmě může udělat sám, ale já to vždycky ocenim :)
notnajá mám ráda rapikaty celer s česnekovým dipem.
Černá kočka no, som stale zvedavejšia a zvedavejšia...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my