Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Pinot Noir
29813 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 09:45

RoSa myslím, že tyhle "domácí" cukrářky, co to pečou doma na přivýdělek, určitě ne. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 09:47

RoSa ty domácí pekaři se podle mě pohybují v nějaké šedé zóně, resp. na to nemají žádné povolení. Ono není úplně jednoduché ve vlastní kuchyni péct komerčně. Aspoň co jsem někde četla. Určitě nemůžeš strčit deset kilo lineckého na balkón

Offline Janulik03
20185 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:32

Ja som teraz pozerala v pekárni zabalene vianočné pečivo. Taký mix, cca 20€. Krásne farebné, nazdobene, trvanlivosť do 17.1.2025

Datum výroby tam myslím nebol. Tak to chces. A ludia to brali 

Jo a ta pekáreň to ani nepecie, je to externý dodávateľ 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:44

RoSa Zrovna vejce asi používají spíš pasterovaná, prodávají se v tetrapaku zvlášť žloutky a bílky. Jsem někde četla. 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:49

Pinot Noir No, tak se to přece dělá, to je přesná odpověď. Ale pro mě je to taky, nevím, jak to přesně vyjádřit, prostě celé úplně nevyhovující, ten celý proces i ten přístup k tomu, že aby se to stihlo..., tak se tomu taky vyhýbám - jak tomu cukroví, tak i konverzaci na tohle téma, protože vím, jak k tomu část mého okolí přistupuje, a prostě se v tomto neshodneme. 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:50

A ta "moje" cukrářka to nedělá načerno, normálně má provozovnu a živnost. 

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:50

Myrtilajá jsem kupovala jen občas vosí úly, a to se u nás sežere do týdne. Takové to, že bych někde něco objednala vůbec nedělám. Pro mě je pečení součást příprav, když bych to měla koupit, postrádá to úplně smysl. 

Ale kolegyně teď letěla na Zéland začátkem listopadu za švagrem a tchýně ji pribalila do kufru krabici cukroví. Když mi to v tom ještě říjnu vykládala, málem mi zaskočila polévka. Ptala jsem se ji, proboha proč? Tak proto, že na vánoce nebudou v ČR.

Že by to nemuselo být úplně zdravé, ji vůbec nenapadlo.

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:52

continuity Tak listopadové cukroví které se projelo v kufru na druhý konec zeměkoule, je ještě další level gastropekla, pardon

edit: ale tak jestli to jedli jenom oni sami, tak asi dobrý, co je nám do toho

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:53

continuity nevyhodí jim to na letišti? 

Jinak docela chápu, když někdo v rámci příprav upeče dva druhy a zbytek koupí.

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 10:57

Evaeva

No to je další vec. docela to řešili, včetně toho, že nesmíš mít "špinavé" boty, protože ti je vyhodí.  já se pak už neptala, jen mám v hlavě poznámku, že od ní si cukroví nebrat. 

Offline slniecko admin
19524 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:34

Móžem sa spýtať na toe pasterizovane vajíčka, prisím? Ešte som to nikdy nevidela predávať. Mám totálnu paniku zo salmonelózy, aj ked ste ma uz voani upokojili čo sa medovnikovej pilwvy týka, ale nic iné, kde nie sú vajcia tepelne upravené nerobím.

Nwjako si neviem predstavit pasterizovať vajíčka. To nie je uvarené potom?

A vedeli by ste mi prosím dat bejake linky, aké máte osvedčené?

Online Vari
2209 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:45

slniecko Tu fobii mam taky. Loni jsem se pokusila udelat vajecnak z tepelne upravenejch vajec. No byla z toho nakonec michana vajicka :-D.

Offline RoSa
10119 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:47

slniecko mají to např. v Makru - žloutky, bílky i melanž

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:49

Vari pokud máš fobii, tak se ti ty vajecne věci, co se zahřívají, nemůžou pověst. Je potřeba to zahřívat jen tak dlouho než to začne houstnout a člověk, který se boji syrových vajec to zákonitě přežene. 

Já jsem letos koupila nejaký hříšně drahý vajecnak v Bille s trvanlivostí do ledna, tak to snad bude ono.

Offline RoSa
10119 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:50

Vari taky se toho bojim, vaječňák kvůli tomu dělá mamka z pudinku - to zkus

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 14:53

Tak si prosím vás děti řekly o slavnostní oběd (jedina letošní adventní neděle, kdy jsme byli všichni doma na oběd).

Klasické rizoto jako z jídelny. Muž má rýží taky rád a teď tu už dvě hodiny všichni chodí, jak to bylo super.  

Já se tady jinak crcam s jehněčím, paellou a kachnou a tohle je výsledek. Recept jsem si musela najít, protože jsem to nevařila asi 10 let. 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 17:09

slniecko Jj, měli by je mít v Makru. Jak se to dělá, aby z toho nebyla vařená vejce, by mě taky zajímalo ale zatím jsem neměla čas to googlit. Doma to prý nejde (jsem četla tam, kde bylo info o těch vejcích v tetrapaku).

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 17:11

continuity Taky jsme dneska měli rizoto, jen srbské, taky na přání dítěte sváteční oběd jako malovaný ale chutnalo nám všem

Online Vari
2209 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 17:14

continuity RoSa Ja usoudila, že se bez vajecnaku obejdu a radsi pred Vanocema uplacam Baileys, do toho kafe je mi do vcelku jedno :-).

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 18:58

Myrtila no však to jídelnove je srbské. 

Dnes byl tuším rizotovy den.