Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 19:56

continuity Aha, tak my to doma rozdělujeme, jídelnové je světlé s kousky masa, srbské je s protlakem, paprikou a mletým masem, jsou to dva různé recepty. 

Offline continuity
42783 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 19:59

Myrtila aha, já žádný odborník na rizota nejsem vařím akorát paellu, čínskou pečenou rýží a občas nějaké italské. Já právě i jidelnové znám červené. 

A s kuřecím masem na kousky a protlakem je jaké? 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 20:02

continuity To bude nějaké česko-srbské

U nás to takhle rozdělovali ve školní jídelně, a na to "srbské" jsou na netu i konkrétní recepty, tak jsem to názvosloví takto adoptovala. 

Offline Pinot Noir
29813 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 20:09

continuity Myrtila my děláme rizoto se sladkou paprikou, takže je takové cihlově červené, ale bez protlaku, takže srbské to není. Něco mezi.

To bude jako s bramborovým salátem, co dům, to recept. Jinak u nás je velmi oblíbené, vařím ho skoro každý týden, klidně v neděli, my ta jídla na sváteční a všední nerozdělujeme.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 20:27

Myrtila continuity u nás ve škole byl srbské rizoto džuveč, pak bylo ještě to samé, ale bez protlaku, to už se jmenovalo rizoto.

Já doma dělám "české" - rýže s mraženou zeleninou, děti to jedí oddělené, když mám chuť může být v "italském"stylu tj. ještě s česnekem otestovaným na plátky a bazalkou pro dospělé. A pak dělám samozřejmě i normální italské, ale to děti nejedí vůbec.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 20:28

Pinot Noir já přes týden vůbec nevařím maso, takže vlastně odděluju obědy x večeře

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:09

Evaeva Jako džuveč dělá moje mamka ještě něco jiného, teď nevím přesně recept, ale možná tam dává ajvar? A je to dost ostré. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:18

Myrtila no víš co, školní džuveč měl s tím originálem asi pramálo společného

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:25

Evaeva No, tohle jsou takové recepty, kam se dají schovat různé zbytky (a to nemyslim nijak zle), tak jsou asi dost variabilní i podle situace

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:25

Myrtila ano, odtud pramení moje nedůvěra k masovým rizotům

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 21:33

Evaeva Chápu

Offline Karja
44524 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 22:11

Ja mám rizoto hrozně ráda, na všechny způsoby. To po cesku, srbské, dynove, houbové, i mamky z drobů mám hrozně moc ráda (no to mám snad nejradši). A myslíte si, že to jí? Ji to jen muž a to ještě jen ta krémová italská. 

Offline notna
9391 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 22:15

slniecko u nás se pasterizované žloutky nebo bílky dají koupit v makru nebo na rohlíku. Balení je jako  krabice od mléka nebo džusu. Blby je, ze je toho větší množství, tak si člověk musí naplánovat, jak to spotřebovat. Na jedno vejce do tataráku takové balení vhodny není. Melo by se s tím dát pracovat jako se syrovým vejcem. Zkušenost taky nemam. Letos jsem z něj chtěla dělat vaječný konňak, ale moc jsem se o tom nedočetla. I ksem se ptala tady par stran dozadu.

prosec pasterizace lze vygooglit. Reprodukovat to nechci, urcite bych to popletla, zase nejak moc tomu nerozumim.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 22:39

Karja já dávám klukům hromádku rýže, hromádku zeleniny a hromádku sýra, jinak to taky nejí.

Offline Jitka77
1919 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 22:57
Reakce na Evaeva:

Karja já dávám klukům hromádku rýže, hromádku zeleniny a hromádku sýra, jinak to taky nejí.

​Minecraft rizoto

Offline Garfie
28467 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 22:58

continuity Haha, rizoto mě rozesmálo, ale nic si z toho nedělej, moje děti by na adventní neděli nejraději jedly špagety s kečupem!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 23:05
Offline baltik
4968 příspěvků moje polička 16. prosince 2024 10:37

jeste k tomu cukrovi - vzdyt samo o sobe cukrovi neni nic jineho nez klasicke susenky a ty maji normalne v obchode trvanlivost klidne rok

https://eshop.biopekarnazemanka.cz/medove-bio-pernicky/

kdyz si to nekde pece dopredu, tak jen to suche a pak si to naplni az tesne pred vanoci, ne?

Offline Antje
příspěvků moje polička 16. prosince 2024 10:49

baltik mam na fb  znamou, pece na zakazku pro par lidi.

Fotku hotovych parizskych rohlicku ( krem, poleva) 

davala pred tydnem, mozna i nejaky den driv, s popisem, ze skladuje na balkone. Venku je dnes 9C, vcera mrzlo...

Offline Pinot Noir
29813 příspěvků moje polička 16. prosince 2024 10:55

baltik tak z průmyslu to obsahuje různé konzervanty, sušená vejce atd., to z odkazu jsou perníčky, které jsou konzervované velkým obsahem medu a cukru, o tom tu taky byla řeč. 

Plus jak píše Antje - u těch samodomo výrobců (ovšem na zakázku) je největší problém to skladování.