Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28477 příspěvků moje polička 15. dubna 2025 09:14

Karja Nedělali, ale langoše jsou kynuté, ne? Nevím jestli by to nebylo zbytečně komplikované....

notna Jo, byly, jako tak na půl. Trochu naprd bylo, že nás škola požádala o 300 porcí, protože odpadl americký stánek, který mívá největší prodej, na poslední chvíli si to ale rozmysleli, takže bylo jasné, že tak moc neprodáme, ale už jsme byli nachystaní. Prodali jsme horko-těžko stovku (a to myslím včetně toho, co jsme sežrali my na stánku). Hodně lidí si je prohlíželo a vyptávalo se, ale když zjstili, že je to sladké, tak většinou byla reakce jako "moučník už jsem měl", nebo moje oblíbené (za to bych vrždila) "Dal jsem si u Američanů muffin".

No ale na druhou stranu, kdo si je koupil, byl nadšený, dokonce mi spoustu lidí přišlo říct i později, že to bylo strašně dobré, což je úplná rarita. No ale víš jak, prodej mluvil jasně, nebýt piva, tak jsme prodělali...

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 15. dubna 2025 09:34

Garfie jsou kynuté. Nevím, jak to v těch stáncích dělají...Já jsem nahlížela jen na jednom festu, kde to jídlo bylo takové jakože v domácích podmínkách připravené nebo jak to nazvat, a tam to měly v mrazáku ty placky a pak šouply zmaržené do oleje. JInak nevím, jak se to fakt v těch stáncích dělá, no prostě to asi fakt kynou, venku/v lednici prostě aby to nějak šlo? No ale máš pravdu 300 langošů bych zadělávat nechtěla:D:D

Garfie Teda, nevděčníci nevděční!

Offline Garfie
28477 příspěvků moje polička 15. dubna 2025 09:54

Karja Jo, to bude pakárna asi :-) My hlavně nesmíme nic připravovat doma, všechno musí být ve školní kuchyni, buď v té profi (školní jídelny) předem, nebo ten den ráno v kuchyni, která je pro studenty, ale to je všechno na rozpisy, protože těch stánků je plno. 

Offline notna
9394 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 15:38

Nezkoušeli jste zelený špenátový dort naslano? Myslím tu proběhly nějaké rolády. Potřebovala bych osvědčený recept na těsto. Nápln už si vymyslím podle svého.

Offline brrr
12310 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 16:22

notna Zkus continuity , ta dělá zelenou roládu

Offline continuity
42785 příspěvků moje polička 16. dubna 2025 22:09

notna je to úplně blbuvzdorne, jen si to dej na pečící papír. Žloutky do těsta,bilky vyšleháme, česnekem nesetrit, podle mě tam mají překlep,dávám tak jednu palici a žádný suseny:)

Plním, čím mám, uslehany tvaroh, lucina, nakrájené barevné papriky,asi by šla i šunka, ale nějak nevím proč. 

450 g mraženého špenátu

4 vejce

120 g polohrubé mouky

1 stroužek česneku

1/2 lžičky sušeného česneku

1 špetka soli

chilli kousky (kdo rád ostřejší chuť)

Online Evaeva
příspěvků moje polička 16. dubna 2025 22:36

Tak jo, v čem je chyba? Budu možná ještě péct, tak ať vím. Kynuly v ledničce, ale nevím, jestli tam nebyly moc dlouho (asi 20h)? (Čekala jsem než se vzbudí marod, co chtěl péct se mnou.) Před tím jsem je nechala asi hodinu v pokojové teplotě a po vyndání z ledničky taky. Na fotce to, koukám, tolik nevynikne, ale rozjely se hrozně.

Offline Garfie
28477 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 00:37

Evaeva Ale vypadají krásně a sežrala bych je snad i na posezení!

Ale já se taky docela vytáhla! 

Offline Myrtila
5296 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 01:22

Evaeva Taky jsem pekla mazanec po kynutí v lednici a taky mi nějak nevyšel. Asi 16 h v lednici, moc za tu dobu nevykynul, tak hodina venku a pak do trouby a dost se mi rozjel do stran a byl nízký, uvnitř ale kyprý, nesražený a chuťově výborný, snědli jsme ho prakticky na posezení. O víkendu si dám druhý pokus, možná ho hodím do trouby rovnou z lednice, jako jsem házela chleba. S miminem teď nemám moc možností udělat to nějak ideálně. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 05:52

Evaeva ten je spíš málo nakynutý.. jak začne v troubě ještě kynout, tak praská.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:06

Garfie my je taky sežereme, to strach nemám

bublifukale co s tím? Nechat déle před tou lednicí? Těsto bylo dvakrát větší. Nebo naopak po vyndání z ledničky a vytvarování?

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:06

Garfie krásný jidášci! Na ty jdeme dneska 

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:21

Evaeva je to jak pise bublifuk , byly nedokynuty, proto je para potrhala. Lepsi je kynout v lednici testo a pak finalni produkt v teple. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:25

Evaeva po vytvarování v teple. A naříznout - to se asi ztratilo v prasklině. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 07:51

711990 bublifuk nařízlý jsou. V teple po vytvarování byly, ale asi teda krátce. Takže těsto rovnou do lednice, pak vytvarovat a nechat naopak dýl venku před pečením?

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 09:05

Evaeva jo to nariznuti moc nepomuze, ono to testo hodne nebyde. 

Testo uhnist, dat do lednice na 12-36h, pak vytvarovat a kynout v teple dokud se aspon nezdvojnasobi. Dobrej je test, dokud se vraci pri zmacknuti prstem, jeste to neni. Kdyz zustane promacklina, uz muzes pect. Kyne to prekvapive dlouho, kdyz je to testo co ma v sobe hodne tuku. 

Offline Karja
44525 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 09:16

Evaeva já peču mazance bez kynutí v lednici (to je asi pro tebe podstatný, že na to nemáš čas?) a jako moc tomu nedám péči, nemám ani ten hnětací mixér, takže jako ehm ehm, nějak je to zpracované a jsou v pohodě. Takže možná je to bez lednice jednodušší? 

Nám furt předkládala máma, jak jsou ty vánočky a mazance těžký, uplně jakože raketová věda z toho div nebyla, furt nám to jako pekla všem, období velikonc a vánoc bylo plný přebytečných bílků v lednici a je fakt, že třeba některý vánočky na návštevách mi nechutnaly, takže jsem si říkala, no asi je to fakt těžké.....no tak jsme si to letos asi poprvý  všechny zkusily, hned první vánočka vynikající, myslím, že jsme si jen se segrou vyměnily fotky s popisem, si z nás dělala prdel nebo co? 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. dubna 2025 09:27

Karja mně se to vždycky daří, nevím, co se teď děje. To kynutí v lednici je jednak z časový důvodů, a i se to pak líp motá, což je teda u mazance jedno.

711990 ok, zkusím to dělat tak. Ono to asi trvá než se to ohřeje z té ledničky.

Offline notna
9394 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 09:57
Reakce na brrr:

notna Zkus continuity , ta dělá zelenou roládu

​Díky, zkusím ji vyvolat.

continuity Prosím, mohla by ses podělit o recept na zelenou, špenátovou roládu? Stačí těsto, náplň vím.

Offline Sweet Potato
40185 příspěvků moje polička 17. dubna 2025 10:06

Letos jsou mazance nějak zakleté. Peču kváskový. Ani se nehnul. Takže jsem (podle rad u Maškrtnice) přidala droždí. Pořád nic.

Asi ho uhranuli ti čerti maskovaní za beránky.

A ještě mne míchlo dítě, grr. Prý nemělas je natírat tím medem, chutná to divně. Budeme vůbec mít normálního beránka?

- Jo, už je ve špajzu.

- Zase ten s citrónem? To mi nechutná.