Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. července 2025 12:53

Aranel mně to pasírování nepřijde tak hrozný, když se to dělá po rozvaření a namixování. Ale za mně je to zbytečný, se zrníčky je to lepší

Offline Isca
4890 příspěvků moje polička 09. července 2025 14:32

Sušily jste prosím některá někdy višně? A jestli ano, jaký postup a jak to dopadlo? Případně mrazily?

Offline žluťásek
8848 příspěvků moje polička 09. července 2025 14:35

Iscamrazim stejně jako třešně, rozložený v jedné vrstvě na tácu, pak je sesypu do pytlíku po porcich tak akorát na jeden koláč na plech 

Offline Isca
4890 příspěvků moje polička 09. července 2025 14:38

žluťásek Děkuju moc.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 09. července 2025 22:19

Isca ale sušené višně jsou výborné. Ale nesuším, tak 1x za rok koupím. A doma jsme dělali výborný višňový likér.

Offline RoSa
10128 příspěvků moje polička 09. července 2025 22:22

bublifuk jo, a nebo naložit do šnapsu - to jsem jednou přinesla sklenici na oslavu narozenin a všichni skončili pod stolem, jedli to jak kompot, ale bylo to snad v 90% pálence naložený, docela zrádný... a dobrý!

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. července 2025 22:23

Iscadají se i zavařit 

Offline Isca
4890 příspěvků moje polička 09. července 2025 22:44
Reakce na Evaeva:

Iscadají se i zavařit 

​Jo, to je přesne ta každoroční noční můra :-)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. července 2025 22:46

Isca no vypeckovat je musíš tak jako tak. Já třešně ani višně nijak zvlášť nemusím, takže s nimi nedělám nic

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 09. července 2025 23:06

Isca Bududub na IG má návod na sušené třešně. To bude asi stejný jako višně. Ma to uložené v "Nové".

https://www.instagram.com/bududub?igsh=cWdteWZscnNrdWU4

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 09. července 2025 23:09

Isca Višně mrazím běžně. Vypeckované, v pytlíku, v krabičce, podle toho, co mám po ruce. Jak jsou kulaté, jdou dobře odlomit podle požadovaného množství i zmrzlé.

Offline Karja
44542 příspěvků moje polička 16. července 2025 16:02

Máme nadurodu meruněk, nemožné ale je to tak, už jsme i zavařovali. Ale nemáte někdo tip na osvědčenou marmeladu/povidla v troubě? Něco jsem zahlédla kdysi na netu, ale teď když to googlim nějaké mě to nepřesvědčilo co jsme našla. Představa je,meruňky, cukr, něco, peču,peču a pak to dám do sklenice? A možná sušit? Ale to asi zhnědne ne? 

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 16. července 2025 20:41

Karja Maškrtnica má recept 1kg ovoce, 0,5kg cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové. Ona nechává uležet přes noc s cukrem a pak vaří na plotně. Funguje to i bez uležení a v troubě. Používám litinový hrnec uvnitř smaltovaný, občas zamíchat, než začne želírovat. Plním do horkých sklenic a otočím dnem vzhůru. Jenom pozor, toho 0,5kg cukru funguje na hodně sladké a zralé ovoce. Takové to vhodné už akorát na džem. Doporučuju dát spíš 0,75kg cukru, aby to dobře konzervovalo.

https://www.maskrtnica.cz/dzem-a-ja/

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 16. července 2025 20:56

Karja notna zrovna včera jsem dělala první marmeládu v životě, právě podle Maškrtnice, na 1,2 kg celkem kyselých meruněk jsem dala půl kila cukru a je to hrozně sladký... ale nejsem teda moc marmeládový člověk, no. Jen jsme zrovna dostali na ochutnání marmeládu z josty, a i když jostu moc nemusím, tak byla krásně kyselá. Ta moje meruňková je jak kupovaná, samej cukr. 

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 16. července 2025 21:08

Myrtila Sladká je, to je pravda. Meruňky nebo třeba jahody nemají svoji přirozenou kyselou chuť, tak jsou se stejným množstvím cukru chuťově mnohem sladší než třeba ryzít, višně nebo ta josta. Často přidávám citronovou šťávu a kůru pro vyvážení chuti, když se mi to zdá moc sladké. Ale pokud se nepoužívá konzervační prostředek nebo následně nezavařuje, ten cukr funguje jako konzervační látka a při nižším množství ta marmeláda může začít plesnivět nebo se jinak kazit.

U mě se střídá období, kdy dávám málo cukru, aby byla dominantní hlavně ta ovocná chuť s tím, že počítám s tím, že někdy tu sklenici otevřu a je tam plíseň. Nikdy se mi nezkazila celá dávka. A pak mám období, když tam ten cukr dávám v dostatečném množství, protože při vaření zrovna nemám lehkovážnou náladu, ať se děje vůle boží.

A jestli chce Karja povidla z meruněk, tak do těch se nemusí dávat cukru vůbec. Ale to nemám zkušenost. Vařila jsem jen z jablek, hrušek nebo švestek.

A nebo tam dát při málo cukru nějaký konzervant, ale to nepoužívám, tak neporadím.

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 16. července 2025 21:30

Karjameruňky jsem letos poprvé taky sušila, zhnědly, ale nevadí mi to. A jsou příjemně nakyslý.

Offline Karja
44542 příspěvků moje polička 16. července 2025 21:34

katrin Někde jsem četla, že je mám namočit do citronove vody...ale nevím, většinou mi tato kouzla s citronem proti zhnědnutí nikdy nefungují. 

Offline Aranel
6572 příspěvků moje polička 16. července 2025 21:42

Myrtila notna Taky to beru tak, že sladkost tu marmeládu konzervuje. Ono to je taky jiný ochutnávat ze lžičky nebo to pak mít na chlebu.

Ten recept podle Maškrtnice mám moc ráda. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. července 2025 21:47

Myrtila ke sladkému ovoci dávám kyselinu citronovou, zvýrazní chuť ovoce a trochu srazí tu sladkost. Ale nikdy nebude taková jakoby ostrá jako je z rybízu nebo ostružin třeba. Jahodová je podle mě dobrá na chleba, ale třeba do dortu jsou lepší ty kyselé. Ten cukr konzervuje, jak píší holky, nedá se ubírat do nekonečna. 

Offline katrin
138 příspěvků moje polička 16. července 2025 21:54

Karja jo, to s citronovou vodou jsem četla a zkusila na první várce, ale nemělo to efekt, tak jsem se na to vykašlala.