Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 17. července 2025 02:10

notna Aranel Evaeva Jj, ten princip konzervace je mi jasný, spíš jsem z toho byla trochu zklamaná, dala jsem tam skoro samé takové ty nedozrálejší kamenné kusy, co by na jídlo nebyly moc dobré, tak jsem ani nepřidávala kyselinu, a je to strašně sladké. Příště, pokud bude, se nebudu bát tu kyselinu přidat, a nebo se na marmeládu vykašlu a udělám z nich koláč s drobenkou jemom mě teď teda trochu zajímá, jak by asi chutnala marmeláda z těch meruněk, co už skoro tečou, jak jsou přezrálé, nebo jestli to zachrání ta troška kyseliny? Spíš řečnická, zkoušet se mi to nechce

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. července 2025 08:23

Myrtila já z meruněk nedělám, ale u jahod to udělá dost.

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 17. července 2025 08:25

Evaeva Tak třeba příště budu chytřejší za pár let, až zase jednou vyjde rok, že bude meruněk přebytek.

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 17. července 2025 09:21

Myrtilajá jsem teď marmeládu dělala z trochu podtržených meruněk s Gelfixem 3:1 a musela jsem tam nakonec tak půl kilo cukru prisypat, protože to bylo jak šťovík.

Z těch zralých jsou pak lepší rovnou povidla úplně bez cukru, ale musí se to zas dlouho vařit, což je taky na pytel. 

Online Karja
44542 příspěvků moje polička 17. července 2025 09:30

Nějak jste mě od toho odradily:D:D

Offline baltik
4969 příspěvků moje polička 17. července 2025 09:36

Karja ja delavam ta povidla v troube, bez michani a s minimem cukru bezne ze svestek, je to jednoduche a vysledek dobry, z merunek me to nenapadlo (taky hlavne uz nekolik let mame tak 10 kusu na snezeni kvuli jarnim mrazikum), ale podle popisu na internetech se to dela z merunek stejne, tak bych se nebala

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 17. července 2025 09:51

Karja moc to řešíš, nakrájím na kousky 1.5kg meruněk, podliji malinko vodou a když změknou (což je pár minut rozmixuji ponorným mixérem a dosypu ten gelfix s cukrem). Dělala jsem to teď v neděli po celodenní oslavě u tchýně a je to práce na hodinku.

Jako je tam kyselina sorbová, ale ta je kolikrát i v trvanlivejsim i chlebu a my těch marmelád zas tolik nesmíme. Přijde dost kontraproduktivní vařit to ovoce hodiny, přičemž se spolehlivě zlikvidují jakékoliv zbytky vitamínů a vlákniny a pak ještě doufat, že se mi nezkazí. Považuji osobně za horší sníst plesnivou potravinu s celou paletou prokázaných toxinu (ono ta plíseň není dlouho vidět, ten kožíšek je až poslední stadium), než studiemi prověřenou bezpečnou konzervační látku. 

Offline brrr
12312 příspěvků moje polička 17. července 2025 09:54

continuity Karja Dělám taky s Gelfixem, vodu nepřidavám. A je to rychlovka, to má continuity pravdu. Dělam tak všechny marmelády, vzhledem k mnozství, kterř sníme, nepovažuju ten Gelfix za škodlivý

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. července 2025 10:05

Jestli nechcete gelfix, tak se prodává i čistý pektin.

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 17. července 2025 11:01

Karja já to jen rozvařím a rozleju do skleniček, bez cukru a čím zralejší, tím lepší (jsou pak správně řízný, ty nedorálý jsou bez chuti a zápachu), ale chce to pak ještě zavařit

Offline notna
9397 příspěvků moje polička 17. července 2025 11:30

Evaeva Pektin jen zahušťuje, nekonzervuje. Jestli se nemýlím.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. července 2025 11:33

notna ano. Konzervuje cukr a to zavaření.

Online Karja
44542 příspěvků moje polička 17. července 2025 12:11

continuity No řeším,to ani ne,gelfix mi nevadí vzhledem k tomu, co sním jiného:D. Ale spíš mě odrazuje to bylo to kyselý, bylo to sladký..:D. Jakože se s tím budu dělat a bude to beztak hnusný, to kilo na stromu min asi nic neudělá;-)

Offline Sweet Potato
40200 příspěvků moje polička 17. července 2025 12:14

Karja To přece nikdy nemuže bejt hnusný! Pokud nedáš tři kila cukru na kilo ovoce nebo to nespálíš.

Do statistiky: vyrábím pokud možno kyselé, džemuju s Gelfixem, sirupuju se Sirupfixem.

Offline baltik
4969 příspěvků moje polička 17. července 2025 12:19

Karja merunkovy dzem je vyborny, podle meho souperi s jahodovym o prvni misto u dzemu na chleba/normalni jidlo

navic je mnohem rychlejsi na pripravu (ocisteni ovoce)

na cukrovi je lepsi rybizovy/spendlikovy

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 17. července 2025 17:10

Karja hele ja to normálně ochutnala z hrnce a dosypala cukr od oka. Měla jsem ty meruňky dost podtržené, oni nám hodně padají. I když jsem brala zralejší, nebylo to úplně na ten 3:1. 

Plus můžeš dát ještě větvičku máty a pak vyndat. 

A tím gelfixem to moc sladké neuděláš. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. července 2025 17:15

continuity to snad dělá každý, že marmeládu ochutnává a doslazuje nebo kyselí dle potřeby, ne? U nás se na tom podílí celá (skoro) dospělá rodina, která je zrovna k dispozici

Online Karja
44542 příspěvků moje polička 17. července 2025 17:21

EvaevaNo jasně, mě jen tady ty příspěvky dost znervoznily, že to nakonec vyšlo jednomu tak, druhýmu tak. Ale já to dělat nebudu, já mám k zavařování poměrně stálou nechuť, marmeládu vlastně jí jen jedna dcera, nevim, co mě to napadlo, ještěže jsem se ale zeptala, jinak tady už šaškuju se skleničkama:D:D:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. července 2025 17:25

Karja

Tady se nakonec vždycky udělá věda ze všeho

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 17. července 2025 17:27

Evaeva tak očividně ne, někdo má i marmeládu, která mu nechutná. 

Já jsem teda blbý vzorek, meruňková marmeláda je prakticky jediná, kterou si dávám do palačinek a jinak už marmelády vůbec nejím. 

Po nějakých zkušenostech s rybizem, který nechtěl zelirovat tak dlouho, až jsme se spolu dopracovali v podstatě k betonu, si rybízovou na cukroví kupuji v krámě a tím jsme u nás vyřešení. 

Pamatuji si jak kdysi jsme byli u ségry a servírovala dětem ke kuřeti nějaký vzácný kompot, tuším právě meruňkový a dítě se mně přišlo šeptem zeptat, jestli ho fakt musí jíst. Tak asi tak u nás.