notna Aranel Evaeva Jj, ten princip konzervace je mi jasný, spíš jsem z toho byla trochu zklamaná, dala jsem tam skoro samé takové ty nedozrálejší kamenné kusy, co by na jídlo nebyly moc dobré, tak jsem ani nepřidávala kyselinu, a je to strašně sladké. Příště, pokud bude, se nebudu bát tu kyselinu přidat, a nebo se na marmeládu vykašlu a udělám z nich koláč s drobenkou
jemom mě teď teda trochu zajímá, jak by asi chutnala marmeláda z těch meruněk, co už skoro tečou, jak jsou přezrálé, nebo jestli to zachrání ta troška kyseliny? Spíš řečnická, zkoušet se mi to nechce ![]()
Jídlo a vaření
Myrtila já z meruněk nedělám, ale u jahod to udělá dost.
Evaeva Tak třeba příště budu chytřejší
za pár let, až zase jednou vyjde rok, že bude meruněk přebytek.
Myrtilajá jsem teď marmeládu dělala z trochu podtržených meruněk s Gelfixem 3:1 a musela jsem tam nakonec tak půl kilo cukru prisypat, protože to bylo jak šťovík.
Z těch zralých jsou pak lepší rovnou povidla úplně bez cukru, ale musí se to zas dlouho vařit, což je taky na pytel.
Nějak jste mě od toho odradily:D:D
Karja ja delavam ta povidla v troube, bez michani a s minimem cukru bezne ze svestek, je to jednoduche a vysledek dobry, z merunek me to nenapadlo (taky hlavne uz nekolik let mame tak 10 kusu na snezeni kvuli jarnim mrazikum), ale podle popisu na internetech se to dela z merunek stejne, tak bych se nebala
Karja moc to řešíš, nakrájím na kousky 1.5kg meruněk, podliji malinko vodou a když změknou (což je pár minut rozmixuji ponorným mixérem a dosypu ten gelfix s cukrem). Dělala jsem to teď v neděli po celodenní oslavě u tchýně a je to práce na hodinku.
Jako je tam kyselina sorbová, ale ta je kolikrát i v trvanlivejsim i chlebu a my těch marmelád zas tolik nesmíme. Přijde dost kontraproduktivní vařit to ovoce hodiny, přičemž se spolehlivě zlikvidují jakékoliv zbytky vitamínů a vlákniny a pak ještě doufat, že se mi nezkazí. Považuji osobně za horší sníst plesnivou potravinu s celou paletou prokázaných toxinu (ono ta plíseň není dlouho vidět, ten kožíšek je až poslední stadium), než studiemi prověřenou bezpečnou konzervační látku.
continuity Karja Dělám taky s Gelfixem, vodu nepřidavám. A je to rychlovka, to má continuity pravdu. Dělam tak všechny marmelády, vzhledem k mnozství, kterř sníme, nepovažuju ten Gelfix za škodlivý
Jestli nechcete gelfix, tak se prodává i čistý pektin.
Karja já to jen rozvařím a rozleju do skleniček, bez cukru a čím zralejší, tím lepší (jsou pak správně řízný, ty nedorálý jsou bez chuti a zápachu), ale chce to pak ještě zavařit
Evaeva Pektin jen zahušťuje, nekonzervuje. Jestli se nemýlím.
notna ano. Konzervuje cukr a to zavaření.
continuity No řeším,to ani ne,gelfix mi nevadí vzhledem k tomu, co sním jiného:D. Ale spíš mě odrazuje to bylo to kyselý, bylo to sladký..:D. Jakože se s tím budu dělat a bude to beztak hnusný, to kilo na stromu min asi nic neudělá;-)
Karja To přece nikdy nemuže bejt hnusný! Pokud nedáš tři kila cukru na kilo ovoce nebo to nespálíš.
Do statistiky: vyrábím pokud možno kyselé, džemuju s Gelfixem, sirupuju se Sirupfixem.
Karja merunkovy dzem je vyborny, podle meho souperi s jahodovym o prvni misto u dzemu na chleba/normalni jidlo
navic je mnohem rychlejsi na pripravu (ocisteni ovoce)
na cukrovi je lepsi rybizovy/spendlikovy
Karja hele ja to normálně ochutnala z hrnce a dosypala cukr od oka.
Měla jsem ty meruňky dost podtržené, oni nám hodně padají. I když jsem brala zralejší, nebylo to úplně na ten 3:1.
Plus můžeš dát ještě větvičku máty a pak vyndat.
A tím gelfixem to moc sladké neuděláš.
continuity to snad dělá každý, že marmeládu ochutnává a doslazuje nebo kyselí dle potřeby, ne? U nás se na tom podílí celá (skoro) dospělá rodina, která je zrovna k dispozici ![]()
EvaevaNo jasně, mě jen tady ty příspěvky dost znervoznily, že to nakonec vyšlo jednomu tak, druhýmu tak. Ale já to dělat nebudu, já mám k zavařování poměrně stálou nechuť, marmeládu vlastně jí jen jedna dcera, nevim, co mě to napadlo, ještěže jsem se ale zeptala, jinak tady už šaškuju se skleničkama:D:D:D
Tady se nakonec vždycky udělá věda ze všeho ![]()
Evaeva tak očividně ne, někdo má i marmeládu, která mu nechutná.
Já jsem teda blbý vzorek, meruňková marmeláda je prakticky jediná, kterou si dávám do palačinek a jinak už marmelády vůbec nejím.
Po nějakých zkušenostech s rybizem, který nechtěl zelirovat tak dlouho, až jsme se spolu dopracovali v podstatě k betonu, si rybízovou na cukroví kupuji v krámě a tím jsme u nás vyřešení.
Pamatuji si jak kdysi jsme byli u ségry a servírovala dětem ke kuřeti nějaký vzácný kompot, tuším právě meruňkový a dítě se mně přišlo šeptem zeptat, jestli ho fakt musí jíst. Tak asi tak u nás.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články