Evaeva jojo, nemůžu na to jít takhle na sílu...:D:D
Jídlo a vaření
continuity brrrKyselinu sorbovou nepavažuju za nějaké zlo, ale nevidím důvod ji používat, když nemusím. Ona někoho může štípat na jazyku, což je hodně výjimečné, ale u nás je to moje máma. Původně o konzervačních látkách nebyla řeč, tak jsem varovala předtím ubíráním cukru. Sama s tím občas zaexperimentuju, ale po letech vaření sirupů a marmelád už mám docela v oku, jak moc zralé to ovoce je a co si můžu dovolit. To jsem zmínila jen tak mimochodem.
U marmelád raději volím konzervaci zavařením, když už je potřeba je konzervovat. Ale to až v posledních letech. Dřív jsem zavařovací hrnec v oblibě neměla ani trochu. U marmelád neočekávám žádnou výživovou hodnotu, je to pro mě sladkost, takže po této stránce je mi to fuk, že to projde delší tepelnou úpravou.
Myrtila Ona marmeláda se sladká strašně moc asi vždycky, ne? Nebo aspoň pro mě ano. I ta s menším množstvím cukru. Samotnou marmeládu bych jen tak nejedla.
continuity no za tím vidím nedostatek zkušeností, že to někomu nevyjde.
Rybízová želíruje jak blázen, tu jen svařím s cukrem, mixnu a plním.
notna právě že ty z rybízu nebo angreštu jsou sladké a kyselé zároveň, meruňková ne no
Evaeva no právě, kde nic tu nic. Furt to teklo (ale měla jsem to propasirovane a právě jsem si říkala, že to zvládnu jen s cukrem).
continuity tak to bude tím pasírováním, to nedělám, mám jí radši s pecičkami.
Evaevamožný je všechno, ale chtěla jsem ji do cukroví. Jinak to u nás nikdo nejí.
continuity jo, do cukroví se pasírovat musí. Ale teoreticky by mělo stačit jí dýl vařit před tím pasírováním.
My jich sníme dost, hlavně na palačinky, ale občas si dám i na chleba, když je obzvlášť dobrý. Ono dvě skleničky do cukroví koupíš, ale třicet nebo kolik sníme za sezónu, to už se prohneš, když chceš mít dobrou. Rybízu zrovna míváme dost, stejně jako ostružin.
Evaeva no děti si dávají na palačinky nutelu, kupuji ty lepší s více ořechy v DM, to se teprve prohýbám. Zlatá marmeláda.
continuity tu jedí jen na chleba, občas, taky kupuju tu lepší. Dobrá je i ta bon maman (nebo jak) z Billy, bývá tam občas v akci. Ale na ty palačinky je nutella taková, jim by to chutnalo, ale marmeláda je lepší
(oni teda půlku snědí se sýrem, což mně nejede už vůbec)
Evaeva my snime marmelad v ramci roku podobne mnozstvi, nejvic k palacinkam a obcas na chleba. Jedu variantu Gelfix 3:1, letos jsem narazila i na 4:1 kam se dava jen 250g cukru, nic jsem nedoslazovala, merunkova mi prijde skvela, vari se celkem cca 6min, pak jen zavickuju, nesterilizuju.
Adina já taky jen víčkuju. Letos jsem chtěla vyzkoušet ten recept bez gelfixu i bez pektinu, dělala jsem teda jahodovou, asi tak 2:1, tuhá je dost.
Evaeva no tak zrovna s těmi jahodami nám dost hroznou zkušenost. Příšerně mi to vždy plesnivelo a to jsem na kompot používala recept babičky, že se jahody zasypaly cukrem, žádná další voda a sterilizovala jsem to. Takže držím palce, ale jahody už bez konzervantů ne.
Evaeva drive jsem prave jahodovou varila podle Maskrtnice, ale ten Gelfix se mi osvedcil, rychlosti i nekazivosti
U nás se jí prakticky jenom meruňková marmeláda, akorát jak to v rodině vědí, dostáváme jako dárek různé z trhů a tak. Takže jí ani dělat nemusím.
Když už pár skleniček udělám, tak po létech experimentů jsem se vrátila ke gelfixu, v těch jen cukrových cítím příliš tu cukrovou chuť, to nerada. Ovšem pečená meruňková povidla... pokud bych měla ultra zralé ovoce, šla bych do toho.
continuity já myslím, že to bude v pohodě. Loni jsme dělali s tím pektinem a nezkazilo se nic.
Do statistiky: vyrábím pokud možno kyselé, džemuju s Gelfixem, sirupuju se Sirupfixem.
Sirupfix! To slyším poprvé! Kurnik že já to neznala... Dělám teda jen ten bezinkovej, ale teď mi jedna flaška (naštěstí malá) co jsme nechali venku pro naši potřebu, zplesnivěla
No měli jsme ji otevřenou dlouho, ve vedrech... Jinak veškerý zásoby si - z lednice - odváží mladej pán a taky je chová v lednici, navíc jak vyndá jednu flašku tak ji má, ve spolupráci s dvojčaty, vypitou raz dva. Je ten Sirupfix jakože konzervační? Si to musím zapsat pro příští rok...
barbucha On podle mne hlavně zabrání tomu, aby ti ten sirup houstl a rosolovatěl. Což třeba rybíz dělá hodně. Dokud jsem dělala sirupy jen tak, bylo potřeba je trochu rozkvedlat, takže to nikdo nepil, protože mooooc práce.
Jinak taky skladuji hlavně v ledničce, nebo i zamrazuju.
Ani zamrazovat mě nenapadlo! Navíc to mám vždycky ve skle, to by asi bylo blbý
Ale příště bych to mohla nalejt do krabiček, bylo by to i skladnější... ty seš studnice moudrosti vysloveně! ![]()
Ó děkuji, pýřím se!
Já ty na zamrazení po zchladnutí přelila do petek. Pak po rozmrazení měla v ledničce.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články