Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 15:00

Nejlepší je naše jídelna v práci, venku 30C a na menu jsou kachní prsa se zelím a knedlíkem . Jak mi nevadí teplé jídlo ani ve vedru, zas čeho je moc, toho je příliš. 

Offline Kokoska
34766 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 16:32

continuity knedliky a zeli ne, ale dobrou svickovou kdykoli! 

Offline Tabea
8061 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 16:36

continuity to je jak naše kantýna. V největším vedru jsou jídla jako hovězí rolády. A další hutný jídla s omáčkou zelím a knedlikama. Bezpečně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 16. srpna 2025 20:29

Kokoska tohle vůbec nechápu. Tchýně vařila svíčkovou skoro na každou návštěvu, já jediná jsem nad tím v horku kroutila hlavou 

Ale u těch kantýn to tak neberu. Předpokládám, že plánují třeba týden dopředu, vedro bylo dva dny, to se asi úplně nedá naplánovat 

Offline Kokoska
34766 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 20:32

Tabea ja bych ji v horku nevarila, ale kdyby mi  nekdo nejakou dobrou nabidl, klidne bych si dala. Ovsem ne s peti, dva by stacily :)

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 16. srpna 2025 21:26

Evaeva myslí, že kantýna to plánuje mnohem dýl dopředu a hlavně točí pořád ty stejný jídla. Jako jo, mohli by obecně na léto dát jiný jídelníček než na podzim/ zimu.

Offline continuity
42819 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 22:13

bublifuk no asi tak. Chtělo by to trochu letnejdi jídelníček. Pak to samozřejmě vyjde, že je zrovna 30 a kachna se zelím, ale vždyť to je typické podzimní jídlo. 

Offline Aranel
6572 příspěvků moje polička 16. srpna 2025 22:18

bublifuk Já si to říkám někdy i u poledních meníček, plněný bramborový knedlíky?... tam to snad plánují míň dopředu, ne?

Tuhle ale měli tady poblíž lečo. To mě potěší, nebo smaženej květák, jahodový knedlíky takhle v sezóně...

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 00:13

Aranel plněný bramoborový knedlíky jsou ovšem jídlo do každého počasí!

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 06:47

Pinot Noir Ano, a hlavně když je ukoulí někdo jiný!

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 08:45

Myrtila přesně! Takže když mi připadá, že by v některé restauraci mohly být dobré, jdu po nich, bez ohledu na počasí!

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 10:00

Pinot Noir Taky to tak dělám A nejlepší jsou samozřejmě od maminky

Offline Kokoska
34766 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 10:11

Premyslim, jestli jsme v detstvi meli "letni" a "zimni" jidla. Krome toho, co se urodilo na zahrade nebo bylo tehdy k dostani jen v sezone, tak asi ne. Plnene papriky a leco urcite jen v lete, ale treba fazolky se daly zamrazit. Nejak se varilo, co bylo a na co byla chut, v lete v zime. Smazeny kapr teda jen o Vanocich,  bramborovy salat i mimo ne, ale spis vyjimecne a v chladnejsim obdobi. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 17. srpna 2025 10:44

Kokoska my trochu jo. Většina jídel se vařila pořád (ale těžké omáčky se u nás nedělali), ale když bylo výjimečné horko nebo naopak jsme trávili celé odpoledne venku v mrazu, tak to se v jídelníčku zohledňovalo 

Offline Pinot Noir
29825 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 10:50

Myrtila

Však ty z restaurace jsou jen náplast na to, že se na ně k mamince nedostanu tak často.

Offline Myrtila
5303 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 11:47

Pinot Noir A nebo že ani jí se s tím nechce dělat moc často ale když už jo, jsou nejlepší

Offline Kokoska
34766 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 12:28

Evaeva u nas krome te svickove omacky taky moc ne, obcas rajska, ale tu nemel tata rad, tak jen vyjimecne. 

Je fakt, ze tehdy se varilo podle sezonni nabidky, vic zeleniny v lete. Ze by se dostal v zime kvetak nebo kedlubny, to neexistovalo, aspon si  nepamatuju.

Offline Mrs.Robinson
591 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 12:38

Kokoska Já mám z dětství vzpomínu jak chodíme s maminkou na koupaliště a sebou máme smažený květák, nové brambory a v bandasce okurkový salát. A vůbec léto v dětství mám spojené hlavně s využitím té sezónní zeleniny- okurkový nebo rajský salát denně, lečo, květák na všechny způsoby, plněné papriky, určitě jsme jedli i různé celoroční jídla, ale ty sezónní věci se mi víc zaryly do paměti. Dneska už si to neumím představit, že květák, papriky, rajčata, okurky byly jen v létě a né, když si zrovna vzpomenu. 

Offline Karja
44542 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:17

Mrs.Robinson To teda! My jsme jako děti ta sezónní jídla neměly moc rády, ty jo jako lečo bylo za trest. A dneska když jsme u našich, tak se ptám, jestli si můžu trošičku vzít na talířek s rohlíkem ,,vopravdu jen dvě lžíce,,:D. S tou sezónnosti to mám podobne, člověk si to vůbec neuvědomuje, ale třeba z čerstvých rajčat v zimě rajčatový salát nedelam, plněné papriky z paprik za 90Kc taky nedělám, takže trošku ta cena ovlivní tu naši ,,sezónnost,,

Jinak horka povolila a měli jsme dnes kachnu!:D

Offline Tabea
8061 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:32

Mrs.Robinson ja si pamatuju, jak někdy po revoluci teta se strejdou byli navštívit známý u Mnichova. A teda mame říkala, jak ta známa nebyla spokojena s kvalitou rajčat. A obě se tomu smály, protože v ČR tenkrát nebyly mimo sezónu rajčata žádný a jim ta stížnost přišla absurdní. 

Myslim že v 92. roce mě naši dali na tyden nebo 10 dni do Rakouska k cizím lidem, co měli pilu, hospodu a statek asi na 10 dní kvůli němčině. Sjednal to jeden Rakušák, co nějak jezdil do Česka na hony a znal se s dědou. Než jsme jeli k tý rodině, tak jsme s nim byli v obchodě. Všimnul si, jak valím oči na jahody a koupil mi je. Ta rodina měla chladicí místnost a vždycky jsme si šly s jejich holkama vybrat něco k jídlu. Byla jsem u vytržení, že si vzaly broskev, okousaly jak jablko a vyhodily. Já byla zvykla ještě ocucávat pecku.