Tabea za meho detstvi byla u nas ve meste zelenina a ovoce jako samostatny obchod s pultovym prodejem. Takze vybirat si rajcata nebo broskve byla utopie, co do pytliku prodavacka hodila, to tam bylo. Samozrejme svym oblibencum asi to nahnily rajce nehodila.
Jídlo a vaření
Kokoska ten květák, lečo a "pizza" s čerstvou zeleninou a houbová smaženice byly u nás typické pro léto, ale jinak vařila máma i v létě omáčky, guláše, knedlíky a denně maso, brácha pracoval od 17 let jako dřevorubec, máma i táta taky v lese, oni po práci potřebovali doplnit energii v zimě, v létě. V létě se jedlo totéž, co v zimě, akorát k tomu byl salát.![]()
Já jedu podle sezón tak nějak přirozeně. Syrové ovoce a zeleninu ve větším množství hlavně když je venku teplo, v zimě mě řecký salát nebo caprese vůbec neláká, spíš udělám k masu pečenou kořenovou zeleninu. Jogurt přímo z ledničky si dám taky jenom v parném létě, v zimě k snídani radši ovesnou kaši s podušeným jablkem. Atd.
Teď je přesně doba, kdy "vařím" nejradši tak, že nakrájím na talíř pár rajčat a vyklopím na ně plechovku tuňáka.
Pinot Noir u nas varila hlavne babicka, ktera s nama bydlela. Byla ze statku, zvykla taky na vareni pro pracujici na poli a vubec kolem hospodarstvi, ale zaroven z valky naucena varit co dum dal a vyuzit vsechno. Krome tech jidel ze sezonnich surovin se taky varilo i to, co v zime.
Jitka77 na jogurtech z lednicky jsem zavisla nehlede na rocni obdobi!
Prosim, jakou mate škrabku julienne? Myslim tu před časem, že některé jsou lepší. Tuším 999 o tom psala?
notna Myslím, že určitě budou lepší, než ta moje :-). Ale až budu doma, tak se podívám.
999 Diky!
notna mám tu oranžovou Tescoma a už je druhá v pořadí - první jsem reklamovala hned po prvním použití... pak jsem si objednala celonerezovou z nějakýho eshopu (nejspíš přeprodej z Asie) a ta je bytelná
Ty kráso, letní jídla. Brambory s cibulkou a kefírem, bedle na másle, praženice, patizon na 100 způsobů, cuketa i v litým perníku, vdolky s borůvkama (museli jsme sbírat) zelí z kedluben gigant který se teda pěstovaly pro králíky, ale k uzenýmu to babička taky dělala, dušená kapusta, to byl hnusnej kyt i u babičky. A šopák, ten byl pořád a hodně.
....a dušená paprika s vejcem. To bylo pořád, se nedivým, že mám dneska hraniční cholesterol.
Ano, ano, řízek s novýma bramborama a listovým salátem, fazolky na kyselo, dušené kedlubny, karbenátky, kapustové karbenátky, smažený květák, tvarohové knedlíky se švestkama, amolety (chápej tlusté palačinky). Prostě takové prázdniny u babičky. No a hlavně lečo, ve kterém vždycky z vajec trčely srolované šlupky z rajčat a nebylo jisté, jestli nebude pálit, protože slovenské papriky. To jsem tak neměla ráda.
Jo a ještě opékaný lančmít.
Kan Tak patison na 100 způsobu mne zajímá my je letos nemáme, ale myslím, že ty sezóny, kdy jsme ho měli jsme vypotila tak 3 recepty max. Nějak jako zeleninová směs osmazena, pak obalovaný, do polévky,plněný a to je všechno;-)
Karja Úplně stejně. Zapečený, smažený, v placičkách, v leču, na topinky s česnekem a v polívce snad né.
RoSa Obyčejná škrabka a čert aby se vtom vyznal. Na netu od 100-900Kč. Nerada kupuju nefunkční kramy. Ta Tescoma teda je dobrá?
brrr A dneska bych si tam jednu dvě pálivý přihodila, ale vůbec to nikde nevídám!
continuity knedliky a zeli ne, ale dobrou svickovou kdykoli!
Prosím tě, četla jsem tu stížnost ohledně jídla ve Velkých Karlovicích. Pokud zase někdy zamiris do Beskyd, tak doporučuju Kolibu pod horu, je to kousek od Rožnova směr Bečvy. Tam mají svíčkovou moc moc dobrou. ![]()
V Brně můžu na tady ta tradiční jídla doporučit hostinec U Seminárů.
tv dik, dobry vedet :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články