Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 09. října 2025 14:28

continuity 

Požadavek to není hrozný, leč bláhový Milostpán je na tom technicky ještě hůř než já, ten nerozluští ani obrázkový návody z ikea!

My jsme hrozná dvojka... dvě totálně nepraktický lemry. 

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 12. října 2025 16:37

Poradíte neteflonovou pánev, která se obejde bez kvanta oleje? Měla jsem néjakou keramickou a teda to byla hrůza, hrozně se na ni všechno chytalo, olej neolej..letěla do odpadu..

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 12. října 2025 16:50

Ounz já jsem si teď koupila z uhlíkové oceli. Po vypálení se chová jak neprilnavá. Lívance dělám skoro nasucho.

Ale ta péče o ni mě trochu obtěžuje. Nesmí zůstat mokrá, takže po vaření hned umýt a pečlivě osušit utěrkou. To běžně neprovozuju

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 12. října 2025 17:47

žluťásek ok, kouknu na to..mam doma ještě železnou a litinu no, ale litina se dlouho rozpaluje a kupovala sem ji hlavné na chleba a teda se železnou mi to moc nejde :)

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 12. října 2025 18:36

Ounz 

mam pár měsíců dve keramické pánve Fabini a jsem z nich nadšená . Tuku dávám málo, používám většinou ty spreje od Vilgainu a výsledek vždy super

Offline baltik
4962 příspěvků moje polička 12. října 2025 19:09

Ounz taky jsem si ted koupila tu keramickou fabini, ale jeste jsem ji nevyzkousela :)

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 12. října 2025 19:13

Tulipe baltik děkuju, na fabini jsem koukala, ale zatím mě vždycky odradilo 'made in china' ale tak pozitivní recenze se hodí :)

Online Karja
44238 příspěvků moje polička 12. října 2025 20:09
Reakce na žluťásek:

Ounz já jsem si teď koupila z uhlíkové oceli. Po vypálení se chová jak neprilnavá. Lívance dělám skoro nasucho.

Ale ta péče o ni mě trochu obtěžuje. Nesmí zůstat mokrá, takže po vaření hned umýt a pečlivě osušit utěrkou. To běžně neprovozuju

​Takže by v ní nemělo ani zůstat to jídlo? Protože já často uvařím a nechám to do večera na plotně vychladnout a pak to ještě třeba strčím do lednice, tak to asi taky vadí, že? Nevztahuje se to jen na vodu po umytí, co?

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 12. října 2025 20:29

Karja no já jsem ji umyla, postavila na odkapávač a ještě do ní nastavěla umytý hrnky. Je velká, vešlo se jich tam hodně.

Do rána úplně zrezla odrbala jsem to, vyčistila, znovu vypálila. Funguje pořád výborně. Jen už o ni pečuju lépe

Online Karja
44238 příspěvků moje polička 12. října 2025 20:31

žluťásek Jj to chápu, po mytí jsem schopna hned utřít, ale nevím, zda v to může třeba maso s omáčkou takhle ležet...;-)

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 12. října 2025 20:44

Karjaspíš bych se bála, že ti bude (hlavně kyselé) jídlo s tou oceli reagovat. 

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 12. října 2025 21:37

Karja myslím, že se nedoporučuje v tom to jídlo skladovatb déle. (A z hlediska bezpečnosti žádné chladnutí na lince do večera, pěkně do skleněný misky, zchladit do dřezu do vodní lázně a šup s tím do lednice.. Ale na to ses neptala )

Online Karja
44238 příspěvků moje polička 12. října 2025 21:39

žluťásek Na takový šarády moc vařím:D.

Tak si s tím nebudu lámat hlavu a koupím nějakou pánev proste co vždycky;-)

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 12. října 2025 21:54

Karja nerezová bude určitě snadnější pro péči. Všechny influencerky mají Fabini, ale věřím, že i IKEA nebo Lidl bude v poho

Já teda mám ještě hodně ráda sfinx, takovou tu tradiční českou řadu černý nádobí s modrým smaltem uvnitř. Ale má dřevěnou rukojeť, chtěla jsem celokovovou teď. A je to těžký jako prase. Ale vaří se na tom skvěle a přežije všechnu moji péči

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 13. října 2025 18:43

Úplnou náhodou se mi podařilo uvařit nejlepší kuře masala v mým životě. Při nakládání masa jsem zjistila, že sice se chystám vařit masala, ale nemám koření. Tak jsem improvizovaně podle složení, doma tloukla koření v hmoždíři a směs vyráběla. A co? Já blbec si to nevážila, dělala od oka. je mi jasné, že už to nikdy nezopakuju

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 13. října 2025 18:51

žluťásek To černomodrý nádobí je fakt nesmrtelný. Dostala jsem ho do výbavy před 25 lety, používám pořád a moc ráda. Akorát jsem si u jedné pánve zničila tu dřevěnou rukojeť, protože mi tehdy nedošlo, že do myčky to vhodné není.

Mně se pořád nedaří naučit se používat nerezovou pánev. Kapky vody se mi tam krásně kutálí, pak tam klepnu vejce nebo naliju těsto a přilepí se to, že to musím nechat odmočit několik hodin. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 13. října 2025 19:18

notnanesmíš ji mýt jarem, jen horkou vodou. Ale jak teflonová to nikdy nebude. 

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 13. října 2025 19:26

continuity Drhnu ji vždycyk vším možným, abych to dostala všechno dolů. Ale pak vymažuju olejem, vypálím.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 13. října 2025 19:29

notnajá bych pod ty vajíčka stejně trochu oleje strikla. 

Jinak jsem měla kdysi keramickou palačinkovou a tu se mi povedlo dostat do stavu, že fakt nelepila, ale nerez nikdy. 

Offline notna
9270 příspěvků moje polička 13. října 2025 19:31

continuity Pod vejce i palačinku trochu máznu. Ale stejně se mi nedaří.