Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 14. října 2025 14:04

Kammila jo, bez žebrování, aby se k teplu dostala plocha masa zároveň a dalo se se stejkem brzy lehce pohybovat (nutnost tuku a kvalitního masa s vysušeným povrchem).

Offline Zuzuli
3680 příspěvků moje polička 14. října 2025 15:07

andulka01 a co kdyz nekdo mastne proste nerad? Michana vajicka jsou nase vikendova snidane, dite je miluje. A na to, aby se neprichytily, lehky film z oleje ve spreji staci. Maslo moc nemusim, dite ho nesnasi, mame kostku na dva tri mesice. A z cehokoliv se slaninou nebo spekem se mi navaluje, michana vajicka na vypecene slanine fakt nedam. Nesnasim, kdyz tata prospikovava slaninou maso na svickovou, je pak nepozivatelny.

Takze ja bych to nebrala jako neuctu k surovinam, ale uctu ke stravnikovi

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 14. října 2025 15:15

Zuzuli ale jo, chápu.
Já vždycky zapomenu, že vlastně jím všechno a ne každý to tak má. Ale teda s tím špikováním trošku souhlasím, sním to, ale nadšená nejsem (ale myslím, že je to zejména typem slaniny)

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 14. října 2025 22:34
Reakce na brrr:

barbucha Vajíčka výhradně na másle (volské oka nebo vaječina), případně na špeku (vaječina). Maso na sádle, smažím na oleji

andulka01

Mně by to taky nasucho přišlo divný. Já teda nejsem na rare přípravu, že jako vevnitř krvavý (ehm, "šťavnatý"), tak nějakej kus flákoty nasucho bych asi nechtěla... a místo špeku si vajíčka dělám na anglický (bez toho není správnej víkend ).

Jo, ještě k tomu typu slaniny resp. špeku... milostpán mě naučil na tzv. mangalicu, a ta věru neni špatná!

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 14. října 2025 22:57

Uf, celej večer jsem strávila poskakováním kolem plotny. Zejtra mi přijde otročit mladej pán a tak nějak se zmínil (vyděrač jeden), že už dlouho neměl ptáčky... dvanáct kousků jsem umotala i blbý knedlíky uplácala...  snacha si ještě přála brokolicovou polívku... A k tomu všemu ještě za zadkem milostpán, rvoucí si zbytek vlasů že máme malý kastroly a nic nám nezbyde když většinu odevzdáme.

Já se na to vykašlu, nakoupím prádelní hrnce a votevřu si vývařovnu pro chudý

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 14. října 2025 22:59

andulka01 ale to přeci není jen o tom, že ostatní jsou zmlsaní a neradi máslo nebo slaninu nebo oliváč. 

Já mám jidlo na másle fakt hodně ráda, ale po preventivní kontrole u praktika vím, že bych s ním měla šetřit. Takže ty lívance udělám nasucho, maso opeču jen na kapce oleje a zeleninu udělám třeba na páře.

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 14. října 2025 23:04

barbucha

Třeba vám dva ptáčky k obedu zbydou. 

Offline continuity
42350 příspěvků moje polička 14. října 2025 23:08

žluťásekjá jsem s tebou. Jak měla naposled výsledky dobré, ale občas mě chytá žlučník jen to čtu. 

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 14. října 2025 23:19

continuity já mám trochu zvýšený cholesterol, i když nemám pocit, že bychom se doma stravovali nějak nezdravě. Ale ubrala jsem právě ty živočišné tuky,  při vaření se zaměřuju, aby lžička byla fakt lžička a ne cáknout od oka a jsou z toho dvě polivkovy lžíce atd.

Tak snad se na mě vajíčka nezloběj, že je dělám bez tuku k červený čočce: :-))

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 14. října 2025 23:24

continuity 

Jo jasně, když to někam zamknu, aby je nesežral milostpán eště v noci

Žravá famílie, to je prokletí. Eště by mohla přijet zřítelnice, ta přisviští vždycky rovnou s rozvrhem požadovanejch jídel

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 15. října 2025 04:10

barbucha Nemáš to holt jednoduchý, to je prokletí dobrých kuchařek!! 

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 15. října 2025 06:48

žluťásek hele tohle chytání za slovo snad není nutný

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 15. října 2025 07:24

barbucha Steak ideálně s tukovým krytím, který se vyrendruje a poslouží rovnou pod maso. A medium rare. Ovšem to, že maso opeču na tuku přece neznamená, že ten tuk sním, steak vyndám, tuk odstraním, z přípečků je omáčka. 

U slaniny to chce trochu zaexperimentovat, ta mangalica je super, iberijská také. Moc nemusím v jídle kousky slaniny, z těch nemasových si vypékám samotný tuk a používám pod vajíčka když chci slaninovou chuť. I to dýl vydrží.
A je to i v přípravě. Máma třeba do ptáčků používá oravskou a anglickou, ale krájí to na hrozně velký kusy a nenechává hezky opéct, to fakt nedávám.

Mladej pán si ale umí napřát tyjo, dvanáct a s knedlíkama, to by moje netrpělivost nedala.

Offline žluťásek
8815 příspěvků moje polička 15. října 2025 07:38

andulka01nerozumim, kde chystám za slovo? Smutný vajíčka jsem si mohla odpustit, uznávám. Ale nechápu, jak se projevuje neúcta k surovinám, když k nim nedávám máslo nebo olej. Někdy je to prostě zdravotní rozhodnutí.

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 15. října 2025 07:47

žluťásek nikoho jsem neobvinila ze zmlsanosti, naopak jsem přiznala svůj úzký pohled na věc. Ale tak každý to čte jinak.

Třeba vajíčko je pro mě "vzácná" věc, fascinuje mě, jaké má využití. Snažím se mu dát dobrou péči a - tady máš pravdu - suchý vajíčko je pro mě smutný. Ale jasně, chápu dietní omezení, chuťové preference, každý to má jinak.

Online Karja
44238 příspěvků moje polička 15. října 2025 09:00

žluťásek Já dělám sázená vajíčka na másle, protože jsem líná, na másle se to nepřechytí, ale když není vajíčko uplně dodělané, žloutek krásně tekutej, tak si myslím, že mu absence másla teda chutově neublíží. Jedna naše kamárdka dělá docela dobrý míchačky (asi takhle, cokoliv udělá někdo pro mě, je vynikající:D:D), sambo se celej oblizuje, nejlepší míchaný vajíčka na světě, ale že tam dá másla tak dvacetinásobně než my doma, to ho při jeho zvýšených měření cholesterolu nějak zapomnělo trápit:D.

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 15. října 2025 09:45

Karja tak francouzi a Sandtnerová by mohli vyprávět

Ostatně, je to jeden z důvodů, proč nám chutná v restauracích. Omáčky se dotahuji pro lesk a konzistenci mnoha kostičkama másla, steaky se silně solí a polévají máslem, kuře se máslem nadívá... Ale tak je to jednou za čas.

Taky vařím úplně jinak přes týden než pro rodinu o podzimním víkendu na chalupě. To jsou právě ty vajíčka na spoustě másla, chleboví vojáčci na slanině, brambory na kachním sádle, kapustičky sypané slaninovými drobky a tak. A pak nastane pracovní týden a jsou zeleninové plévky, chleby s pomazánkou a kuřecí plátky na oliváči. Teď to teda hrozně flákám.

Offline Tak Betty
6043 příspěvků moje polička 15. října 2025 14:15

andulka01 Já bych se u tebe ráda stravovala.

Offline andulka01
12765 příspěvků moje polička 15. října 2025 14:29

Tak Betty díky moc, ale zdaleka ne všechno se mi daří. Jak jsem ve stresu, přestane mi to "vařit" a to je teď nepříjemně často.

Offline barbucha blogger
35486 příspěvků moje polička 15. října 2025 15:23

Karja 

Míchaný vajíčka se mají rozšlehat s trochou mlíka, pak jsou hedvábný  Máslo je samozřejmost

andulka01 

Přesně, máslo se doporučuje snad do všeho. Moje babička vařila ještě prvorepublikově s nádechem vídeňský kuchyně, to jest ty nejlepší, kvalitní suroviny (mno, spřátelenej řezník za totáče to jistil: barbucho, skoč mi prosím k řezníkovi ale nezapomeň říct že jdeš od paní B.! ) a nic neošidila... všecko poctivý... kila másla a litry vysokooktanový smetany a lepší jídla jsem neměla snad ani v tý Vídni. Dělám to teda taky tak a nikdo si nestěžuje ale stejně jak říkáš - víkendový snídaně a obědy, a přes tejden si vylepšuju karmu tou zeleninovou polívkou

Vono je to navíc pracný a co si budem, i drahý, na každodenní vaření.