Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Garfie
28252 příspěvků moje polička 24. února 2026 07:10

KarjaSweet Potato nainspirovala, takže jsem je hned dělala taky, dělám podle Cuketky a vypadaly podobně jako Brambůrčiny....a taky mi překynuly, těsto naběhlo tak 3x.

Přitom na plechu vypadají vždycky tak pidi, ale pak naběhnou neuvěřitelně. 

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 24. února 2026 17:18
Reakce na Kokoska:

Kapri polivku delam, ale hrozne nerada. Hlavy, posledni kousky od ocasu, kapra filetuju, takze ty vyrezany kosti se zbytky masa, neco z vnitrnosti. Davam to na zeleninu opecenou na masle s divokym korenim. Obira si to pak muz, oni to doma tak delali a ma to rad. Do polivky stahuju to maso z zeber. Porcovani ryb a tohle je ze vsech vanocnich cinnosti ta nejmin oblibena. 

MP Marge 

​To crcání s obíráním je hroznej vopruz, do toho nejdu. Matka dělávala tu polívku z hlavy Já na to vyzrála - koupila jsem kapří filet a nazdar. A co byste řekly? Mělo to tu samou chuť 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 24. února 2026 17:58

barbucha tak v tom způsoby přípravy ze zbytků jde spíš o zužitkování těch zbytků (a cenu), ne? 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 24. února 2026 21:33
Reakce na barbucha:

MP Marge 

​To crcání s obíráním je hroznej vopruz, do toho nejdu. Matka dělávala tu polívku z hlavy

​No to prave tatinek taky, jednou obiral sedm hlav! Ale kupoval i extra jikry a mlici, protoze nam to obema chutnalo.

Nejstastnejsi byla stejne vzdycky nase kocka! Ta se na Stedry den z kuchyne nehla  

Offline barbucha blogger
35467 příspěvků moje polička 25. února 2026 08:56

Evaeva 

Nevím jestli šlo o využití zbytků, my kapra nikdy nejedli - kromě jedinýho pokusu o kapra na modro/na černo? už nevím... a nikdo se toho ani nedotknul Matka kupovala tu hlavu/hlavy extra, tak šlo spíš asi o tradici Zbytečnou, dodávám já po vlastní již zmíněné zkušenosti. 

MP Marge 

Jikry jsem v tý polívce taky měla ráda, ale bejvaly těžko k dostání. Než uplácet prodejce, aby nám aspoň porcičku nechal, řešila to matka opražením krupice. 

Jinak i Poppy má vánoce pokaždý když děláme jakoukoliv rybu (což je docela často) - sedí významně pod stolem dokud nedojíme a když sklízím zbytky z talířů, skáče pomalu až do dřezu

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 25. února 2026 10:46

barbucha Polívka byla určitě dobrá i z filetu, bez hlavy. Ale vývar nemohl mít stejnou chuť. Je to poznat, jestli tam je jen svalovina nebo i kosti. Platí to nejen u rybí polívky. A píšu to jen proto, aby někdo, kdo je zvyklý na tu tradiční chuť kapří polévky, kde jsou kosti, a udělal si to bez kostí, aby nebyl zklamaný na Štědrý den. Chuťově identické to úplně není. Ale dobré ano, to souhlasím. Mluví ze mě vlastní zkušenost :-)

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 25. února 2026 13:12

notna tak tak, vánoční vždycky z hlav a páteře s dostatkem masa. Kapra filetuju a vše ostatní jde do polévky. Dokupujeme jikry, do polévky a já je miluju smažený (i mlíčí, jako jediná z rodiny). Rybí polévku a kapra jíme úplně všichni z 4 rodin, včetně dětí.

Ale je fakt, že pokud to jde, hlavy z vývaru vyndavá (a obírá) přítel. Jako dala bych to, ale když na to mám lidi...

Offline Pinot Noir
29625 příspěvků moje polička 25. února 2026 13:14

Kapří vývar vařím z kostry, která mi zbyde po filetování. Bez hlavy, manipulovat s ní a vařit z ní se mi protiví. 

Offline brrr
12264 příspěvků moje polička 25. února 2026 14:06

Já jsem tak ráda, že máme na vánoce hrachovou a ne rybí.

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 25. února 2026 14:28

Ha, sambo si dělává ted takovou specialitu, rybí pomazánku. A to je tedy něco. Ta obíračka mu nevadí, obírá tak nějak celou rybu, bez hlavy. Takže když to zvládne on, určitě to nemůže být taková piplačka k nesnesení, jak se tu popisuje:D. Já to nemůžu ani cítit, natož abych to ochutnala....on to teda všude vozí na ruzné akce a skutečně to ty lidi velmi statečně ochutnávají, co si o tom však ve skutečnosti myslí, těžko říct, ale nijak to moc z těch podnosů nemizívá. Ted jak se blíží jaro, léto, zase se zintenzivní vývařovna toho skvostu. Mně je z toho šoufl jen si to připomenu....

Offline Kokoska
34405 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:03

barbucha nojo, kdyz muz pritahne domu dve velryby, tak co s tim jinyho. Navic on to miluje a ty hlavy si obere k obedu, aspon nemusim uz varit. Ale tu polivku delam skoro bez ochutnani, nemam to rada a mit to nemusim.

Pinot Noir no presne, kdyz to na me cumi z hrnce tema prazdnejma dulkama, vubec se mi to nelibi. Zbavit ty hlavy oci a zaber je manzelova prace, u toho ani nechci byt.

A sahat na maso, ktere se mi jeste mrska pod rukama, je teda taky desny, a pry proc jecim

Offline notna
9262 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:06

Karja Proč je ti z toho šoufl? Rybí pomazánky dělám. Třeba "noky" z masa z kapřího vývaru a žervé máme na Štědrý večer jako předkrm. A pomazánka z uzeného pstruha měla zatím úspěch vždycky. Mě to obírání ale strašně nebaví. Nedělám to často.

Offline Tabea
7872 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:09

Karja co do toho přijde?

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:30

notna Já prostě nesnesu dobře už tu "vůni" vařeného rybího masa. Jako mně nevadí lososová, určitě ani z uzené ryby. Ale toto je prostě... jen pomyslet....

Tabea Hele ryba nějaká, vařená jo, pak asi vajíčko, nějaké koření, trocha hořtice, cibulka a nějakej spojovač typu majonéza, zakysanka, jogurt.

Já jdu poděkovat asi mamince, že jsme v životě neměli na Štědrý večer více chodu a tak ani mě tento zvykl nenapadl zavést doma. Vždy jen řízek se salátem a už žádná další rybí specialita navíc:D:D:D

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:31

Karja rybí pomazánka? Mňam, dej recept prosím.

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:45

andulka01 viz výše, to nemá podle mě stabilní recept:D. Základ je vařená obraná ryba a pak dej si tam co chceš;)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. února 2026 15:45

Karja já dělám rybí pomazánku z tvarohu a uzené makrely z konzervy. Nejdřív všichni remcají a nakonec nikdy nezbyde Ale ta není z vařeného, to ti rozumím.

Offline Karja
44215 příspěvků moje polička 25. února 2026 15:57

Evaeva To je čoveče uplně jiný jídlo:D:D 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 25. února 2026 16:09

Karja věřím! 

Offline andulka01
12760 příspěvků moje polička 25. února 2026 16:20

Karja ok, dovedu si představit. 

Farma Poříčí dělá kapří paštiku a je to dobrota. A na Jindřichohradeckým adventním trhu bylo rybářské učiliště (??) se sortimentem co by mě asi ani nenapadlo. Ochutnali jsme aspoň rybí tlačenku, dobrý to bylo.