Ounz To je vaječná jíška, ne? Teďka to zrovna dávala Florentýna
Jídlo a vaření
Renusatko U nás se dělají noky jen mouka (ideálně hrubá) a vajíčko. Případně do nich bylinky, pohankovou lámanku, koření.
Aranel zajimave, to jsem neznala :)
u nas manzel vyzaduje do cirych poleve "kapani", proste vajicko s moukou rozkvedlane a pote sazene do polevky a podle hustoty je to opravdu kapani nebo v pripade vetsiho zahusteni az nocky
Renusatko tak ať se podaří, je fajn a rychlá..
Aranel já nevim, jak tomu řiká florentýna, já to mam od babičky
Karja Jj, ty jahly v polevce rozvarim a pak to jeste mixuju. Uz ani nevim, jak me to kdysi napadlo, ale ze vsech moznych zahusteni hlavne zeleninových polevek nam to chutna nejvic. Mame radi polevky, ktere hromadne nazyvam "jednodruhove" - jeden druh zeleniny ve vyvaru, muze byt i smetana a vetsinou je nakonec mixuju, treba zampionova, brokolicova, kapustova, chrestova, porkova, cesnekova...
Myrtila Ano, ty taky jime a jak delas cesnekovou prosim?
Ounz tyjo, to je dobrý tip, já znám noky jen opačným postupem (zavařit do hotové polívky nakonec), tohle určitě zkusím:-)
Renusatko já miluju maminčiny krupicové noky v polívce, ale nikdy se mi nepovedou tak dokonalý, zkoušela jsem dokonce i supersložitý postup podle Florentýny , ale postup by měl být úplně snadný, rozklepneš vajíčko do hrnku, přihodíš tam kousek másla/kápneš oleje, osolíš, přidáš tak lžíci-dvě krupice "přiměřeně":P a rozmícháš vidličkou na hmotu, která je tak akorát tuhá, že se dají tvořit lžičkou noky a ve vroucí polívce se nerozpadnou, ale dostatečně řídká na to, aby z nich nevznikly golfové míčky, ale opravdu měkounké nadýchané obláčky:-) nahážeš to lžičkou z toho hrnku do hotového vývaru místo nudlí a pár minut povaříš. ráda do nich dávám ještě nasekanou petrželku

viktorka_od splavu
ty jsou skvělý.
Karja No, nasla jsem kdysi nejaky recept na netu a od ty doby ji delam, jak si ten recept zrovna vybavim :-D Takze zhruba: cca 5 neloupanych hlavicek cesneku rozriznu vodorovne, rezem polozim na pecici papir vymazany olivovym olejem a dam pect. Po upeceni cesnek vyloupu (uz ted je uplne uzasnej, mam vzdycky co delat, abych ho nesnedla vsechen jen tak nebo s chlebem). No a ted prichazi mozne varianty: bud udelam jisku, zaleju vyvarem, pridam brambory na kosticky, peceny cesnek a smetanu, uvarim a rozmixuju, nebo nedelam jisku a dam tam vývar, jahly, cesnek a smetanu, uvarim a rozmixuju.
Jak je ten cesnek peceny, tak i kdyz je ho tam hodne, je to takova jemna polevka.
Myrtila Ta by doma chutnala, to udelam, ale recept si radsi najdu, kvuli pomerum kolik ceho, abych vychytala konzistenci a chut;-)
viktorka_od splavu To delam, ale vzdycky to mam obri, nejak nemam ruku aby to bylo mensi
viktorka_od splavu Zkus, je to dobrý. Samozřejmě čím míň mouky, tím měkčí, ale já ráda spíš ty hmotnější..
Karja No, jak to po sobe ctu, neco uz varim jako babicka - proste dej tam toho tak nejak primerene ![]()
Sweet Potato baltik To dělám taky, když nemám nudle. Jenže u nás jsou nudle skoro pořád, protože výroba je taková společenská událost ![]()
. Já udělám těsto, manžel ho rozválí a máme takový starý strojek samodomo vyrobený a na tom to některý dítko udělá. Jako malá jsem to taky strašně ráda dělala.
viktorka_od splavu krupicový bych mohla taky vyzkoušet, ale to jsem nikdy neměla moc ráda já.
viktorka_od splavu babička to taky dělá takhle jednoduše a má je mnohem lepší než já. Hodně ale pomáhá to odležení (i při tom jednoduchým postupu).
viktorka_od splavu To delam, ale vzdycky to mam obri, nejak nemam ruku aby to bylo mensi
U nás se obří dělaly vždycky programově, jako malá jsem si je přála a děti u babičky vždycky skandovaly ve-le-nok! (Ode mne prý polívka stejně není taková
)
Dobrú chuť![]()

milacka To je krásne! Hotové umelecké dielo.![]()
Biely kvet Večera za 20 minút. Ďakujem veľmi pekne![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025