continuity Teda BB puding jsem di musela vygooglit, v životě jsem to neviděla... To se někde prodává?
Jídlo a vaření
Camp_L ja si ho vozim ze Slovenska. tady proste neni k mani, ma uplne jinou chut nez cokoliv jineho - je tam totiz misto skrobu keksova moucka. i jako puding je to dobre, ale uplne nejlepsi je uplne trivialni cukrovi, kdy se to smicha s maslem a mouckovym cukrem. pak se do toho obali rozinky namocene v rumu, uvaleji kulicky a ty obali v kokosu. je to hrozna blbost, ale ja to miluji.
domenica 23.12 už předpokládám bude u nás půl snězeno
. Já razím heslo týden před a týden po a pak už nic. Po Silvestru už nechci mít doma ani kousek cukroví.
Jestli můžeš dej sem prosím recept na vánočku. Hledám něco co nejpodobnějšího té od babičky, která byla od oka
.
Tak u nás zas probíhá těšení se na cukroví pěkně až do Štědrého večera. Do té doby se může uzobávat jen to zfušované. ![]()
A ingredience na nejlepší vánočku na světě
(a věřím, že Ti bude chutnat jako ta od babičky, protože vychází ze starých kuchařských knih):
1 kg polohrubé mouky
240 g krystalového cukru
200 g rozpuštěného másla a 1 polévková lžíce sádla
500 ml mléka
2 celá vejce a 2 žloutky
lžička soli
100 g rozinek (které mám předtím přes noc naložené v rumu) a 150 g mandlí (já to s těma mandlema přeháním - dovnitř a na posypání - ale je to ták dobré!!!)
2 kostky droždí (=60 g)
Nechávám kynout min 5, 6 hodin, většinou přes noc.
Důležité je pak upletenou vánočku, předtím než se strčí do trouby, nechat zase pěkně vykynout na plechu. Minimálně 20 minut. Recept je na 2 půlkilové vánočky.
continuity keksová moučka, to jsou věci...
Budu si to muset někdy na Slovensku koupit, abych věděla, jak to chutná.
domenica
, tak já postupně taky vytahuju to nejméně povedené.
Za recept moc děkuji. Určitě vyzkouším, protože z těch recepů, co jsem v poslední době viděla, vypadá nejlépe a nejvíc podobně.
domenica Renusatko to jsem taky delala jeste par let zpet a pak jsem si uvedomila, ze stredry vecer jsme akorat vsichni pekne prezrani (ani to neni mnozstvim, ale spis typem jidla, takto tucne veci nejime, co je rok dlouhy) a to cukrovi si nikdo poradne neuzije. takze se s tim nekolik tydnu matlam, aby to pak nikomu nechutnalo. nemame to na stole porad, ale treba po slavnostnim adventnim obede par kousku na talirek nandam. a kdo neni liny jit si na balkon muze mit kousek i mimo toho.
K té vánočce ještě... Já dělám dvě půlkilové, z másla a jedné lžíce sádla. Droždí - kvásek - kynutí přes noc (tak od jedné v noci do osmi), v pokojové teplotě... klasika. Je těžká, hutná a vláčna.
...tak to je ono, to hledám.!
(...poslední věta je zásadní...)
Moc děkuji.!
![]()
(vařeni, pečení je totiž o detailech, a kolikrát ten podstatný detail šédkuchař i záměrně neprozradí...)
Ounz Wau!
Fešák jeden...
Ounz Smějící se chléb je skvělý. Nejsem chleba znalec, ale v pekárně vybírám právě chléb s "úsměvem". ![]()
Ounz ...ten chleba je krásný.!
viktorka_od splavu Díky moc, vyzkouším...krém dám jen máslo/cukr/rum, dolů linecké a žádná marmeláda.
Makovec z celého máku
1 hrnek máku (používám čtvrtlitráky)
2 hrnky polohrubé
2 hrnky cukru (šidím)
2 hrnky mléka (dám 1,5 a dál přilévám dle potřeby)
1 hrnek oleje
2-3 vejce
1 kypřící prášek
Zamíchat, upéci.
Nedávno jsem objevila rumový cukr, něco jako vanilkový cukr. A je to bomba!
Jeden jsem nasypala do těsta.
Druhý jsem zalila rumem, rozmíchala a horkou, právě vytaženou buchtu jsem s tím potírala. Množství rumu dle potřeby.
Nádherně to voní!
Dnes mi za makovec vysekl poklonu náš Angličan. Prý něco tak dobrého s mákem ještě nejedl.
On je perfektní strávník! Stejně tak si liboval, když do sebe házel bramboráky se zelím a k nim teplého pstruha z udírny ![]()
aha... jsem si myslela, že to bude ono:
tenhle recept mám uloženej pod názvem "Makový koláč lenivé ženy (blbej)"...
to v závorce si teda dopisuju až po vyzkoušení
mně tam asi vadil ten nemletej mák...
ale kolik lidí, tolik chutí ![]()
RoSa Mně tam právě ten nemletý mák hodně chutná. Krásně to při jedení jemně křupe.
Ale nejlepší je ta rumová poleva! ![]()
continuity Závidí muže, který s něčím pomůže v kuchyni. Můj zvládne uvařit čaj a kafe. Kdyby se mi něco stalo, tak se o ně (co se týká vaření) postará spíš ten starší syn. U kluků jsem se rozhodla, že nepředám snaše něco podobného a že budou umět vařit.
Renusatko Budeš skvělá tchýně![]()
Dělala jsem dneska kokosky a jsou vzhledově ještě horší než obvykle. Vylezly mi z toho placky velikosti podšálků
. Ale už mám dva druhy cukroví (první jsou perníčky), ještě pusinky a jsem fertig. Uff
Napečeno ![]()

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY