viktorka_od splavu ja mam osvedceny jedwn z apetitu, jmenuje se tam mrkvovy s avokadem a pomerancem, ale nejak se mi nedari s odkazem. Ve zkratce - do velke misy rukolu nebo jakozkoliv smes listi, avokado na kousky, mrkev na takove ty dlouhe pasky skrabkou, z pomerance filatka a zbytek pomerance vymackat do salatu, sul, pepr, olivovy olej a je to. Modernisty potesi avokado a konzervativni si ho nevsimnou :)
Jídlo a vaření
baltik viktorka_od splavu Já bych tam nedávala rukolu, ta už je moc výrazná a spousta lidí ji nemá ráda, radši polníček, ten naopak chutná všem :-).
Candance ponese pul hodinky max, pripravovat budu par hodin pred tim
jj rukolu radsi ne, “pampeliskove listi” neni moc oblibene (ja ji teda rada, ale to ja vsechno:-))
Přidám svojí trošku do mlýna protože jsem přesvědčená, že dělám nejlepší palačinky na světě
130G hladký mouky
300ML mlíka
30G rozpuštěného másla
3 vejce (M)
špetka soli
Všechno rozmixovat v hladký těsto, nechat hodinu stát při pokojový teplotě a smažit na hodně rozpálený pánvi, oleje netřeba. Mám velkou pánev a dělám hodně tenký palačinky, je to tak na 6 kusů, při menším průměru jich bude tak 8. Použitelné pro sladkou i slanou variantu.
Nicméně pro tu sladkou zkusim někdy těsto obohatit o ten rum...to zní fajn
Vyzkoušela jsem dnes k snidani a jsou to nejlepsi palacinky, co jsem kdy udelala:-) Dekuji!! (Pridala jsem i cukr a rum, ale myslim, ze nejvetsi kouzlo bylo v rozpustenem masle - palacinky chutnaji vlacne, maslove, vubec se netrhaji a nejsou "nasakle olejem".)
viktorka_od splavu Na přípravu pár hodin před se listí nehodí. To chce něco, čemu přidá na chuti, když se to rozleží
.
Včera jsem vařila chřestovou polévku dle 999 a byla výborná![]()
tina To jsem ráda :-).
Dadoo Industra je skvělý místo, určitě doporučuji při návštěvě Brna.
viktorka_od splavu výbornej je salát podle J.Oliviera. Jakákoliv sezónní zelenina, avokádo, pražené madle na oliváči s chilli, a dresink s dižonské, oliváče a balsamika. Přesný recept mám doma, kdyby byl zájem.
A salát je úplně nejlepší, když se trochu rozleží.
viktorka_od splavu A co si základ připravit dopředu a na místě promíchat s listím? Salát tak nebude unavený. Napadá mě: pečená paprika, olivy, nakládaná rajčata, kostičky smažené slaniny (nebo sušená slanina na ozdobu), dobrou zálivku s pomerančovou šťávou.
Hele a teda soukromě... opravdu musíte přinesené jídlo podřizovat úplně úplně všem? Protože pro konzervativní starší by odpovídal hlávkový s octovou zálivkou nebo zelný s řepou (což asi nebudou kousky s kterými se člověk chce blejsknout). Pro konzervativní mladší ledovej s tuňáke z konzervy a kukuřicí, taky ňák nic moc. A jen na tom pro nekonzervativní se můžete vyřádit s quinoou, avokádem, pampeliškama a tak. Mě to prostě přijde škoda, nerada vařím pro konzervy.
viktorka_od splavu tak na grilovačce určitě bude na výběr z vícero jídla a není nutné se zavděčit všem. Já mám ráda kombinaci špenátových listů, sušených nebo čerstvých rajčat, vlašských ořechů, kozího sýra. Zálivka olivový olej, med, citron, dižonská hořtice, pepř a sůl. Míchala bych to taky až na místě. A nebo potom coleslaw.
Proč ne Eva coleslaw je na grilovačku super a přijde mi, že ho maj rádi úplně všichni.
Proč ne Eva no jasně! supr, děkuju, že mě to nenapadlo hned![]()
andulka01 já bohužel pro konzervy vařím furt:-/
Ještě se vrátím k palačinkové debatě:
Dnes jsem se dostala k tomuto receptu. Moc se mi líbí a nejvíc se mi líbí ten sněhový krém na plnění. Jelikož tu ale nemám nikoho, kdo by je snědl, nemohu recept vyzkoušet. Nechcete se někdo obětovat?? ![]()
2 žloutky pokojové teploty
500 ml mléka špetku soli
Moučkový cukr podle chuti
50 ml minerálky nebo i obyčejné vody
Hladkou mouku – vařečkou ji postupně vmícháme do tekuté směsi, mouku vždy přisypáváme přímo z balení
Trochu strouhané citronové kůry / případně pomerančové
postup:
Utřeme žloutky s mlékem, postupně přidáváme mouku za stálého míchání a nakonec i sůl a cukr.
Smícháme a vymícháme hladké těsto.
Necháme 20 minut odležet a můžeme smažit – pánev potřeme pírkem a z obou stran, tenoučké palačinky dozlatova.
Z bílků uděláme ten nejlepší krém na plnění palačinek – ušleháme je dotuha nad parou spolu s cukrem a špetkou soli. Do sněhu pomalu vešleháme i mleté ořechy, malinový džem a touto dobrotou následně plníme palačinky.
Dobrou chuť!
Trik spočívá ve vejcích a citrónové kůře. Vejce nepoužijeme celé, ale jen žloutky, těsto je mnohem nadýchanější a jemnější.
Trocha citronové kůry krásně otevře nové chutě a palačinky budou krásně vonět. Pokud citron vynecháte, nebo jej nemáte po ruce, přidejte 1/2 lžičky skořice a kapku rumu.
Těsto také nechte odležet alespoň 20 minut. Získá – jak to babička říkávala – správný šmrnc.
Základem je těsto samozřejmě dobře promíchat – já používám obyčejnou metličku, ale pokud ji nemáte po ruce, hrudky se vám v těstě neudělají, pokud budete lít mléko do mouky a ne naopak – krásně se to rozmíchá a těsto bude bez hrudek. To je takový můj nouzový trik
NO tady se to asi uz posunulo, ale jak jsem pozadu, tak vidim, ze budu muset uskutecnit ten cizrnovej salat. Je tam to drozdi zasadni? Doma zadny nemam, ale problem to koupit nebude.
Jinak s tema bezlepkarema, tady to kazdej taky desne resi, ale je to uz dost na ustupu, lidi zjistili, ze zas takovej med to neni, plus prodavaj skoro vsechno gluten free, takze uz slepicky nejsou za exoty (nektere). V restauracich jsou zvykli, je to na kazdym listku oznaceny, co je bez lepku nebo veg/vegan atd. Ale fakt uz to provozujou jen lidi co maj bud fakt citlivost nebo jsou celiaci.
Kamarad je, obcas si da neco co nesmi, akorat je mu pak blbe. On ma teda 53 alergii krom toho, z toho jednu na zlaty rybicky, to by me zajimalo proc to testovali haha.
999 asi si to tu psala, ale prosím tě,kde kupuješ to silken tofu? Dík :) a je ta černá sůl v cizrnovým salátu výrazně jiná? Nemůžu sehnat..
Dadoo ten krem nekdy zkusim, ale pobavilo me, ze je zdurazneny, ze mouka se musi prisypavat primo z baleni ![]()
Ounz Silken tofu mají v prodejnách Country life a tu sůl tam myslím mají taky. Ona chutná po vajíčkách, takže je jiná. Myslim, že by ji měli mít ve všech prodejnách zdravé výživy... Jinak to silken tofu se mi víc osvědčilo v takových baleních, které vypadá jako paštika :-). Mají ho i v tetrapackových krabičkách, ale není tak jemné a je ho zbytečně moc. Kdyby jiné neměli, tak ho ale klidně vezmi.
Ounz Silken tofu maji dobry i v DM, prave to "pastikove" baleni![]()
Setare asi ta mouka nema byt prosata - nadychana? jsem to aspon tak pochopila.
jinak coleslaw mel uspech tak dekuju!
Setare To se mi taky líbilo. Jen by mě zajímalo, proč to tak zdůrazňuje. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY