Píšu Botič, čtu Botyč. Lidi, co vyslovujou Botič s Ť mě tím vždycky štvou, protože tak se to neříká. Správně je to tak, jak mě to naučili doma, přeci :-D
Jídlo a vaření
Píšu "ticho", čtu tycho?
Mi to připomnělo dávnou hádanku: který slovo se v češtině jinak čte a jinak píše?
![]()
No přece slovo "jinak" ![]()
Hele hele, neber nám var. regionální výslovnost! Podobně je na tom i Nisa, třeba.
A vůbec "mi to připomnělo.."![]()
Mě teda "Botyč" doma neučili, proč taky. Asi tenkrát nevěděli, že ten potok budu mít jednou skoro pod okny.
A vůbec "mi to připomnělo.."![]()
No a co? Se tady bavím s tatarama, tak se přizpůsobuju! ![]()
Párek s čím?! ![]()
Sím, já jsem sice taky jako malé dítko říkala hořtice, pak jsem se ale celkem bezproblémově přeškolila na hořčice. Dostanu lízátko![]()
?
Slyšet hořtice je pro mě stejný týrání jako třeba žlíce, cerel apod. ![]()
Já tušila, že to bude pěknej plůser, až to tu objeví barbucha
Fakt jo? Jezis ja to jinak nezman, prisaham. Krom toho to nejsou prehozeny pismena, ale zameneny, ja se ohrazuju!!
Jezis to teda taky zni desne, jako ze lezu do ohrady jak.. no nechme toho..
ja jsem slysela cloveka, ktery rikal lenťilky a ťirák (jako ten řidič nakladaku) a Ťibor (muhehe) a jeste najake takove slovo, uz si nevzpomenu, to mi přišlo obzvlast srandovni
. A zajimave, ze mu vubec neprislo nic divneho na tom, ze to tak rika patrne, a ja doufam, jediny na svete. Jako mne zadna vyslovnost zase zadne extra ujimani nezpusobuje, spis mi to prijde srandovni, ale konkretne botYč zni teda pekne divne ![]()
Je to možná divný, ale Botyč zásadně, tak to vyslovovala už moje prababička, rok narozeni 1900. A taky nám řekl téměř pod okny, rozhraní Nuslí a Vinohrad.
Botyč
Znala jsem jednoho, ten říkal protoře, a taky si zřejmě nevšiml, že to říká jedinej na světě.
Co mně cuká uchem je Ípák, když je to přece Pavlák :-)
Pořád lepší Ípák než Slinták. Ale to už snad nikdo neříká.![]()
To já to znám ve variantě Slintáč! Ale jen z vyprávění, naštěstí![]()
já to znám z nějakýho podle mě šimka a grossmana nebo něčeho takovýho - jedem krtkem na slintáč, ale fakt jsem to nikdy neslyšela použít. Pavlák a Ípák je podle mě trochu generační, už ani nevím, co používám, ale dřív myslím jenom Pavlák.
Já jsem původně z Vršovic, takže k Botiči taky kousek a u nás se říkalo teda jenom Botyč, myslela jsem, že Botič tomu říkají jenom mimopražští, kteří neví, jak je to správně, analogicky k tomu jen Gymnázium Botyčská.
Já jsem náplava, ale muž a jeho předci jak rád říkává z "Královských Vinohrad"
(ovšem v Praze nechce bydlet, je mu dobrá jen na tohle vytahování
, "burani se hrnou do P." included).
Tchýně rozhodně říkávala Pavlák, takže máte pravdu.
A Botyč jsem chytla v Grébovce, od ostatních pejskařů, vlastně jsem to asi slyšela dřív, než viděla napsané...
Tatínek je rodem z Prahy, ale díky umístěnkám po škole dostal zaměstnání mimo Prahu a už se sem nikdy nevrátil. Ale hrozně mu vadí názvy Václavák, Pavlák, Mírák a nedejbože Staromák. Oni chodili přece na Václavské a Staroměstské, to slovo "náměstí" už tam vysloveno být nemuselo.
A scházeli se "u koně", nikdy "pod vocasem!"
Proč mi nefunguje you tube? Chtěla jsem vám sem dát Na Václavskym Václaváku a do chlupatého vlákna netopýrčina staršího bráchu - agiliťáka a nic nejde spustit.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY