Jídlo a vaření

09. prosince 2014 15:35
Offline Edge
1739 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 15:55

Zina ves za pardubicema mě zajímá, jak se to tam jmenovalo?

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 16:01

Biely kvet My jsme ten recept doma vyzkoušeli a je super, akorát rodinný chutě ho při dalších vyrábění ještě trochu modifikovaly a zhlediska praktičnosti (převážení, skladování v ledničce a tak dál) to teď děláme spíš jako bezvajíčkový tiramisu.

Na velkou šlehačku většinou dáváme jeden vanikovej cukr, jedno mascarpone a jeden plnotučnej tvaroh (je to maličko odlehčenější, navíc my máme rádi tu lehce nakyslou chuť, ale zase dva tvarohy už nám připadalo moc). Občas lotusky polijem kafem, když mezi strávníkama nejsou děti, tak nějakým alkoholem (ale je to dobrý i bez toho). A vzhledem k tomu, že moji rodiče jsou vetchochrupí a ty ořechy by fakt neocenili, tak jsem zkusmo přiadala do poslední vrstvy krému takdvě lžíce ořechovýho másla, a teď už je to přímo vyžadováno (a arašídový je taky fajn, teda pokud nikdo ze strávníků netrpí alergií). A přidaný banány (nebo hruškovej kompot) taky nebyly špatný.

Ale určitě je fajn pro začátek zkusit základní recept - u nás to experimentování a měnění chutí vyšlo částečně z nouze, protože táta pár tejdnů po chemoterapii skoro nemohl polykat a dost strašidelně hubnul, a tohle bylo jedno z mála jídel, který do sebe nasoukal a i si ho alespoň trochu užil - ale zas jsem potřebovala tu chuť trochu obměňovat, aby se to nepřejedlo. Fakt jsem blahořečila dobré duši, která sem ten recept kdysi dala, i dalším dobrým duším, které ho chválily (i když jsem stará skleróza a nepamatuju si, kdo to byl konkrétně). Takže alespoň opožděně - všem díky!

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 17:17

včera jsem si v OC dala v nějakym tom Bombay-imbisu kuřecí tikka masala s chlebovou plackou... to bylo tak vynikajícíííí!!! máte někdo osvědčený recept?

Offline Dadoo
11715 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 17:45

RoSa cokoli indického hledej na webu Míši Samant.

http://akochutimasala.blogspot.com/search?q=Tikka+masala&m=1

Tady máš tikka masaly různé. 

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 17:50

Dadoo díky!

Offline Karja
44977 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 22:23

Prosperina To jsem byla ja, mam strasnou radost, ze to tatinkovi pomohlo! Recept mam teda od kolegyne. Jak rikam, to je proste nejvic bozi zakusek, ted se to zas ukazalo;-).

Offline RoSa
10240 příspěvků moje polička 30. prosince 2019 22:51

Karja tak tobě děkuju taky! pokaždý, když jsem to udělala, byli všichni nadšení - a přitom taková blbost

Offline Prosperina
714 příspěvků moje polička 31. prosince 2019 00:59

Karja Tak jeste jednou vrely diky!!!

Tata by se nam bez toho nejspis uplne ztratil pred ocima. Ted davame pauzu, protoze ma od chemo na chvili oddychovej cas a muze jist normalne, tak aby mu to nezaclo lizt usima, ale urcite na lotuskovej dezert jeste dojde. A casem ho snad budem jist predevsim proto, ze je tak uzasne dobrej, a ne jako "dobrotu posledni zachrany".

Offline Dalia
10851 příspěvků moje polička 31. prosince 2019 21:18

Dnes jsem dělala polévku z červené čočky a vřele doporučuji! Je vynikající. A také se mi zachtělo tvarohové bábovky ...

Offline viktorka_od splavu
49476 příspěvků moje polička 31. prosince 2019 22:02

Dalia tuhle polivku/kasi/pomazanku (dle hustoty provedeni:-)) mam moc rada. a diky za pripomenuti, ze mam namocit klasickou cocku na zitrejsi obed;-)

Offline Biely kvet
4151 příspěvků moje polička 07. ledna 2020 23:24

Neviete niekto, či sa dá niekde u nás kúpiť liatinový smaltovaný hrniec? Veľmi sa mi páči zn. Le Creuset, ale nemusí byť konkrétne táto. Našla som nejaký americký e- shop, ale k nám asi nezasielajú.

Offline Biely kvet
4151 příspěvků moje polička 07. ledna 2020 23:28

....stačil by mi aj menší....

Offline continuity
43688 příspěvků moje polička 07. ledna 2020 23:41

Biely kvet urcite, ja mam dva z nejakej akcie v Hypernove, su krasne, ale dost mi zaslo to biele dno. mama ma uz sto rokov taku klasiku ciernu s tmavomodrym smaltom vnutri a ten je stale ako novy.

inak neviem, co v nom planujes, ale urcite vacsi. jak v nom hodne peciem v rure a ked sa tam da strcit kura, je to velka vyhoda. ten mensi pouzivam na nejake varenie, ked to chcem v hrnci aj servirovat.

len ti to z ceskeho googlu neviem uplne najst.

Offline 0zero7
11955 příspěvků moje polička 07. ledna 2020 23:45

My jsme meli na vanocnim vecirku taky spis mensi veci, protoze byl trochu akcni a nesedelo se u jidla, ale nakonec to bylo super (vetsinou mexicka fusion, kuchar je mexican, tak tacos a omacky atd paradni). Moc mi chutnaly opeceny bataty s nejakym fresh syrem a slaninou, ceviche a vubec to cely bylo dobry. I vegetariansky veci, mame par lidi co neji maso a nebo maji jiny omezeni. 

Zkousim leden bez sach, mlecnejch vyrobku, kofeinu a alkoholu a zatim dobry. Jim teda veci z koziho mlika. Jsem zvedava kdy mi zacne chybet vino a whisky, ehm. 

Offline Biely kvet
4151 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 07:38

continuity Čiernu panvicu s tmavomodrým dnom máme tiež. Tú máme už minimálne 30 rokov a veru je stále ako nová. Pred nedávnom som si kúpila kastról zn. Staub, zvonku je červený a vnútri vidno liatinu. V tom sa robí tiež perfektne, ale je dosť veľký. Práveže som  myslela taký, ktorý bude stačiť pre dvoch na orestovanie zeleniny, uvarenie polievky, ryže, a pod. Ale koniec koncov mám hrncov dosť, to ja vždý bláznim, keď krásny hrniec vidím v programe o vareni a potom ma to po čase prejde ( alebo aj nie).

To som tak roky snívala o mixéri Kitchen Aid, ale ten som si aj konečne minulý rok kúpila.

Offline Aranel
6708 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 09:33

0zero7 Dávám tomu den... maximálně dva ještě pak je rozdíl mezi "začne mi chybět" a "podlehnu tomu"

Offline 0zero7
11955 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 09:41

Aranel hahaha. Zatim dobry. Ale byla jsem nemocna tak vubec na alkohol nemam pomysleni. Budu hlasit 

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 11:17

711990 prosim kdysi jsi davala recept na mrkvovy dort, nekde jsem ho ztratila

Offline 711990
18331 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 11:25

Candance 4 vejce, 2 hrnky cukru, vyslehat. Nalit 1,5hrnku oleje, prisypat 2 hrnky mouky s praskem do peciva. Nakonec vmichat cca trictvrte kila strouhany mrkve najemno. Tohle je recept na strasne moc cupcakes, na jeden dort bude stacit pulka. Cukr samozrejme muzes ubrat dle libosti:) v originale je jeste skorice a kardamom snad + vmichat orechy. Ja ho delam spis do citronova s pridanim citronovy kury. Krem delam ruzny obmeny kombinace creamcheese, mascarpone, slehacka, tvaroh. Kdyz je krem dost tucny, nemusi se skoro sladit.

Jo a mouka je v originale polohrhba, ale muze byt i hladka.

Offline Candance
5637 příspěvků moje polička 08. ledna 2020 11:39

711990 dekuju