baltik tohle vypada zajimave.
Jídlo a vaření
baltik Zelný závin se šunkou
baltik Manžel už je teda asi po večeři, ale v jižních Čechách se dělá kočičák, šťouchaný bramboy se zelím (kysaným) a osmaženou cibulkou. Jedla se k tomu klobása, nebo nic, v kombinaci s klobásou je dobrý pivo a k nic šlo dobře studený mlíko.
Zina My tomu říkáme lepenice. Miluju!!!
Dadoo U nás taky lepenice, a taky miluju! A úplně nejlepší je s horkejma škvarkama, mňam!
Já teda ty brambory v kysané zelí zkoušela, ale zůstanou tvrdé. Maso je tam skvělé.
Jinak u nás ještě jedou strapacky. Udělají se halušky, uzené ( nebo i šunka) a zelí.
continuity já teda i brambory do zelňačky vařim mimo, matka mi to tak učila, źe když se vaří v kyselém, zůstanou tvrdé. Lepenici sem nikdy nezkoušela, to se asi míchá až expost?
Ounz já myslela na to pečení. Rikala jsem si, že to nebude úplně smíchané a mohlo by to klapnout. Tak tam, kde se to příliš nedotýkalo, to šlo, ale pak už jsem to radši pekla úplně zvlášť.
Se zelnackou to dělám tak, ze uvařím brambory, uzené a houby a nakonec dávám zelí. Ono je stejně lepší, když se to pak dlouze netrápí na plotne.
continuity Já ti rozuměla, já jen pokračovala tou zelňačkou..já mam ráda zelí spíš víc uvařený a brambory zas ne moc, tak to vařim zvlašť
Ounz My teda lepenici děláme tak, že brambory uvaříme, trochu ušťoucháme (neslijeme všechnu vodu, co se v ní vařily, a nemusej bejt až tak do hladka) a pak vmícháme syrový kyselý zelí a dáme na tu vyhřátou, ale už vypnutou plotýnku, aby se to maličko prohřálo. A velde teda roztopíme ty škvarky, případně přihodíme cibulku.
Ale jinak třeba brambory do zelňačky dávám dohromady se zelím, ale na hodně malý kousky (a když si vzpomenu, tak chvilku před tím zelím, ale většinou si nevzpomenu). Ony jsou nezvykle dlouho takový "křupavý", ale pak v jednu chvíli změknou a už je to ok.
Prosperina Díky za tip na tu lepenici :)
Zina ja znam jihocesky "kocicak" jako takovou tu michanici na panvi, kdyz zbyde knedlo zelo vepro.
Lepenici miluju, treba k vinne klobase, a pak jeste nastavovanou kasi.
Zina Kočičák ![]()
Ten se jedl hlavně s husí krví
Potrefenáhusa nebo s prejtem ![]()
Potrefenáhusa Kočičák s husí krví
. To jsem teda nejedla strašně dlouho. Prodává se vůbec ještě ta husí krev?
RoSa
Nebo s jitrnicí !
Mně hrozně chutná tohle, ale slovenský parfumaniačky varuju, že za ten název nemůžu a nebijte mě!
A dotaz: nemáte někdo tip na cibulačku? Nějak se mi tu sešlo víc cibule, jen takový tý sprostý žlutý kuchyňský.
Aranel Tahle u chez lucie
Aranel já si kdysi, po náročné sobotě, nad prázdnou lednici, vymyslela vlastní cibulacku.
Hodně cibule orestovat na másle a oleji. Prisypat nudle a restovat společně. Přidat parky/šunku na plátky a zarestovat všechno společně. Zalít vyvarem/vodou s vanickovym masoxem. Jak se začne vařit, rozpustit v polévce 1-2 kostky taveneho sýra. Krátce povařit a přidat sekanou petrželku.
Vím, není to žádný extra recept, vznikl tenkrát opravdu z nouze, ale moc zachutnalo a od té doby občas vařím.
Tavene sýry jinak nejime.
Další inovace mozne![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY