Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 30. srpna 2022 08:36

Garfie aha, mně to z těch fotek tak nepřišlo. Je to teda fakt počasí vyloženě na návštěvu obchoďáku nebo musea. Takhle to sluníčko pálí i v zimě?

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 08:38

Evaeva Naštěstí ne, už teď je vidět, že je to lepší, pokud nesvítí slunce, už se ani nijak nechráním, jen asi celý den u vody je průser. 

Offline Sweet Potato
39919 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 09:27

Garfie Mně to všechno přijde jako celkem pochopitelný (a neškodný) ventil proti té všednodenní akurátnosti, spořádanosti, slušnosti. 
A kruh-kačenka je samozřejmě top!

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 09:46

Sweet Potato Mně vlastně taky. :-) A kačenka vede, tomu už chybí jenom plavky tvého muže! 

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 09:50

Garfie ale ta pani pred kacenkou vypada, ze si proste vysla na prochazku vodou, to tilko a kalhoty a vypada ze ma ledvinku:-))

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 09:56

viktorka_od splavu Ty jo, spíš mi přijde jakoby měla kolem pasu uvázanou nějakou tu lehkou miki u nebo triko s dlouhým rukávem. Určitě to nebylo nic neobvyklého, to bych si asi všimla (=ledvina třeba)   

Offline viktorka_od splavu
49101 příspěvků moje polička 30. srpna 2022 10:31

Garfie kazdopadne uv triko mi prijde normalni to se obcas vidi i u nas, ale takovy "civil" ve vode me zaujal vic nez kacena

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:03

Málem bych vám zapomněla zmínit největší japonský svátek O-bon, svátek zemřelých. Slaví se v polovině srpna, i když má pevné datum, je to spíš plovoucí svátek, který se slaví "tou dobou", tedy prakticky celý srpen, podle toho kde se nacházíte. Je to čas, kdy se na zemi vrací duše zesnulých a Japonci se připravují na setkání s blízkými. Na vesnici lidé zapalují před domem malý oheň, aby navedli duchy na správnou cestu. Zdobí se domácí oltáře a také hroby, lidé na ně dávají předměty i jídlo (především sladkosti), které měl zesnulý rád. Na venkově jsou také občas vidět výzdoby ze zeleniny, koně z okurky nebo krávy z lilku (podobné jako se u nás dělají z kaštanů). Říká se, že kůň pomůže duchům vrátit se rychle domů a kráva je pak vezme pomalu zpět do nebe.

Součástí jsou bohoslužby, vzpomínání, schází se rodiny, někde se na vodu pouští hořící lampiony nebo se pořádají ohňové show. A největším zážitkem jsou noční průvody, které chodí městem a tančí pro zesnulé. Letos jsme tou dobou byli na dovolené a bohužel chytli spíš jen náhodou oslavu v Kanazawě, ale přihodím i nějaké foto z minula. 

K tančícím průvodům se může přidat kdokoli, tanec je tradiční a docela jednoduchý, v rytmu bubnů.

Vystoupení dětských bubeníků před začátkem průvodu:

Je typický vestival, spousta zábavy, jídla a pouťových atrakcí

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:11

V Kanazawě měli zajímavou show, takový tanec s prapory (obrovskými, museli je tahat i dva lidé), byl to skvělý zážitek. 

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:12

Tanec v ulicích

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:14

A taky trocha zábavy pro děti. :-) Osvětlené obruče z bambusu, odpoledne jsme viděli, jak je na místě vyrábí. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:24

Garfie ale to je hezky, vzpominat na zesnule zvesela. 

Ty prapory jsou opravdu obrovske, oni si vubec na takove vlajici veci dost potrpi? Treba ti kapri na den chlapcu me napadli.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 00:31

Kokoska Jo, to je vlastně pravda. :-) Jinak ty prapory byly fakt očividně těžké. Jeden tam tahala nějaká holka, v jednu chvíli ho neudržela a něco asi zvrzla, slyšela jsem, jak po ní řve nějaký kolega. Pak jí s tím právě někdo pomáhal, úplně bylo vidět, jak ji to převrací, chuděru. 

Offline continuity
42314 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 07:04

Garfie to je hezký svátek. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 12:06

Garfie To je krásné! Rozhodně lepší jak dušičkové vazby u nás. Japonci mají všechno takové pozitivní i černá kočka přes cestu u nich znamená štěstí. Ten přístup obdivuji hodně!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 12:15

Kan ale i ty naše nostalgické Dušičky mají něco do sebe. Já mám docela ráda večerní hřbitov s poblikávajícími svíčkami, ještě když je trochu mlha... nějak to pro mě znamená začátek předvánočního času.

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 12:48

Kokoska Kan Mně se ten japonský O-bon líbí, přijde mi, že má něco z obojího. Není to žádné mexické juchání mezi hroby, na hřbitovech to má podobnou atmosféru jako u nás, doma i v chrámech taky, ale tance v ulicích jsou zase o něčem jiném A dovedu si představit, že se někdo dostane i do nějakého transu a přenese se tak trochu jinam....

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 12:50

Garfie no Mexiko to bere fakt jako mejdan pro neboztiky

Offline Garfie
28233 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 12:53

Kokoska No ale chtěla bych to jednou zažít!

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 31. srpna 2022 13:32

Garfie To asi každý, kdo viděl film Coco