Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:01

A do třetice je tady dračí svatyně, už jsem ji tu kdysi dávala ve večerním podání, ale tehdy jsem nevěděla, že za ní je proklestěná stezka k moři, vede nejkratší cestou na Okinawu, kam drak létá za kamarády. :-) Okinawa je považovaná za "dračí ostrov" a sošky draků jsou tam na každém rohu. Stezku nám ukázaly nějaké Japonky a když se jich syn vyptával, jak tam ten drak létá, když je to tak strašně zarostlé, jen se smály a říkaly, že je roztomilý.

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:06

Garfie No, a ví se, jak je ten drak velký? Třeba je jen půlmetrový a to už tu stezku zvládne (vzkazuju Garfikovi).

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:08
Reakce na Garfie:

​Uctívači ginkga!

Mimochodem teď vyšla kniha pro děti o Janu Tleskačovi a ostatních, takový rychlošípácký prequel. Asi to bude jeden vánoční dárek.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:10

brrr Ty jo, nemáš odkaz? To by mě taky zajímalo. Tohle ginko je fakt mega, roste tady na každém rohu, ale nikdy jsem neviděla takový kmen! 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:16

Zelvicka se diva dost prisne! A co ze Cinani v Japonsku svatyni, vzdyt se vzajemne moc nemusi.

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:26

Garfie 

https://www.databazeknih.cz/knihy/tleskac-501800

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 11:28

brrr  Super, díky moc! 

Kokoska Je to dar od partnerského města. Ono je to s tím "nemusí" těžké, oficiálně žádná zášť není, to je třeba jako my a Německo. :-) 

Offline brrr
12260 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 12:28

Garfie Není zač. Říkala jsem si, že vám by se mohla hodit

Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 12:33

brrr Dík za tip na knížku!

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 17:10

Garfie - mám dotaz, jestli můžu.  V souvislosti s MS v Kataru se chci zeptat, vnímají Japonci válku na Ukrajině?  Obě země , tak vzdálené našim problémům, tak jestli o tom ví . 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 20. listopadu 2022 23:39

jitřenka Myslím, že už jsme se tady o tom bavili. O válce ví, ale neprožívají ji pochopitelně tak fatálně jako my. Ví o ní hlavně díky Rusku, kdyby šlo o nějaký konflikt mezi evropskými zeměmi, myslím, že by to bylo úplně na okraji zájmu, i když Evropa tady ještě patří mezi "zajímavější" místa. V souvislost s válkou se tady obnovila debata o Kurilských ostrovech a hodně se mluví o postoji Číny, to je velké téma. Byl tady pochod na podporu Ukrajiny, už jsem tady dávala i fotku drinku z hospody na podporu Ukrajiny, u nás ve škole je sbírka...ale řeší se to spíš ve skupinách expatů. Myslím, že se o tom hodně mluvilo na začátku, ale teď už ten zájem nějak upadá. Zvlášť když začala být opět agresivní Severní Korea a Kim v průběhu podzimu vystřelil na Japonsko několik raket. 

Teď se mimochodem bývalý premiér trochu opřel do Zelenskeho, ve smyslu, že válka není jen vina Putina, ale je vina i na jeho straně, tak to média trochu rozmázla, mluví se hodně i o vztahu Putina s Čínou, z tohoto pohledu ano. Na druhou stranu, já sleduju japonská média v angličtině, taky to může být trochu ovlivněné. Běžní Japonci o tom nemluví (teď už) vůbec. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 00:12

A ještě na Enoshimu, dávám to sem postupně, však víte, jaké peklo je tahat sem fotky. Na ostrově jsou tři svatyně zasvěcené bohyni Benten, zakladatelce ostrova, kterou tady pořád dokola zmiňuju. :-) A k tomu jedna budhistická svatyně, která byla vystavěna až v roce 1993 na místě, kde stála kdysi. 

A ta samá svatyně večer.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 00:15

Tato svatyně měla krásnou atmosféru, viděli jsme tu i svatbu. Věří se, že zdejší bohyně přináší prosperitu a bohatsví a tak prý lidé ve zdejším jezírku občas perou peníze, ale nikoho jsme neviděli. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 00:29

A nakonec obnovený budhistický chrám, uvnitř měli omikudži v angličtině, což nebývá úplně pravidlo, takže jsme toho využili a dcera si jedno koupila (jsou na fotce vlevo dole). Omikudži je vlastně "vzkaz od boha" a říká vám, jaké bude vaše štěstí v budoucnu a obsahuje drobnou věštbu, která vám pomůže s problémem, na který myslíte. Dcera se soustředila na školu a učení a věštba jí řekla, že zažívá těžké období, ale pokud napne síly a soustředí se, překoná obtíže a uvidí jasný břeh. To bylo dost působivé. Pokud je věštba dobrá, můžete si ji vzít domů nebo nechat v chrámu, ale pokud je špatná, lidé ji většinou uvazují na stromy nebo speciální ploty kolem stromů, aby ji odnesl vítr. Váží se tam často i ty dobré, ale u špatných je to prakticky pravidlo. 

Uvázané omikuji

Strážce chrámu

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:09

Garfie to se líbí. Když tu věštbu nechceš, tak si jí vlastně nemusíš vzít!

Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:10

Ta věštba je parádní.

A uz vím, kde vzal inspiraci autor povídky Bulvár Alpha Ralpha. 

Offline jitřenka
716 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:13

Garfie - díky za obsáhlou odpověď, debata mi unikla, když jsi takhle na druhý straně světa, tak si uvědomíš jak jsou zprávy ze světa všude osekaný a jak si všichni žijeme na tom svým písečku. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:19

Garfie docela chapu, ze Japonce zajima vic ta Korea.  Vsak kdo se u nas nejak vic zajimal treba o valku v Afganistanu, to bylo daleko.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:24

Evaeva  Je to dobrá metoda, že jo. Nezbavíš se jí úplně, ale šance tu je! 

jitřenka Myslím, že to tady proběhlo hned ze začátku, je to už dávno. Ono je to přesně jak říkáš, když jsem tu byla poprvé, tak mě to zaskočilo, přitom je to logické. Na prvním místě jsou domácí zprávy (a Japonsko je veliké, takže je jich dost), potom Asie, následuje Amerika a Austrálie a Evropa  (a střední Asie) je někde na chvostu, za námi tak akorát Afrika. Když jsem tu byla před patnácti lety poprvé, tak dokonce i cizojazyčné nápisy třeba ve vlaku byly v čínštině, korejštině, thajštině a až někde nakonci bývala angličtina, někdy ani to ne...to už se dnes teda změnilo, angličtina si polepšila. :-)

Kokoska Přesně! 

Offline continuity
42332 příspěvků moje polička 21. listopadu 2022 08:29

Garfie za mě je to tak v pořádku, ze Japonci řeší svoje okolí a my svoje. Úplně nechápu ty hejty občas, že nás nezajímala válka někde v Africe, ale ta ukrajinská ano.