Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 00:28

No a protože mám spoustu práce, tak dělám co? Přehrabuju se ve starých fotkách!

S některými se zkusím podělit, dnes třeba už neexistující rybí trh Tsukiji, kdysi jedna z největších atrakcí Tokya. 

Tsukiji je čtvrť se zajímavou historií, v doslovném překladu znamená "vybudovaná" nebo "získaná" země. Vznikla totiž na rekultivované půdě, zdejší močály podél řeky se systematicky zasypávaly zeminou z výkopů a po velkém požáru v polovině 17. století (při kterém padly zrhuba 2/3 všech budov ve starém Tokyu) se sem přemístila velká část chrámů a soukromých rezidencí pro samuraje.

V druhé polovině 19. století byla Tsukiji schválená jako smulvní přístav a rezidenční oblast pro cizince. Kupodivu se ale nikdy úplně neuchytila, cizinci dávali přednost Jokohamě. Byl tady otevřený první hotel v západním stylu pro cizince v Japonsku, ale ani ten se moc neuchytil a mezi cizinci nebyl oblíbený, navíc čtyři roky po otevření vyhořel. 

Slavný velký rybí trh tady vznikl po velkém zemětřesení v Kanto v roce 1935 a fungoval až do roku 2018. Šlo o největší velkoobchodní trh s rybami a mořskými plody na světě. 

Zajímavostí je, že nevznikl sám od sebe, šlo o opravdu velký projekt japonské vlády, která byla nucená po mnoha protestech kvůli nedostatku a špatné distribuci potravin ve velkých městech (v Japonsku známé jako "rýžové nepokoje") zbudovat centrální instituce pro distribuci. Vláda vyslala místní architekty pro inspiraci do Ameriky a Evropy, ale nakonec kvůli unikátnímu prostoru i potřebám stejně museli přijít s vlastním originálním řešením. Museli vzít v potaz přístup k moři, přístup nákladních vlaků, zakrýt obrovský prostor bez sloupů a dělení. Nakonec stavba trvala více než šest let. 

Jen pro zajímavost, dalo se tu koupit téměř 500 různých mořských plodů a 270 spřízněných produktů od mořských řas po nejdražší kaviár. Velikostně od sardinek po tuňáky a některé druhy velryb. Během jediného dne se tady prodalo více než 1600 tun ryb za zhruba 14 milionů dolarů, na místě bylo kolem 900 obchodníků s licencí. 

To jen tak pro představu. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 01:07

Největší a nejznámější atrakcí Tsukiji trhu byly ale aukce tuňáků. 

Trh se otevíral ve tři ráno, kdy se začaly vykládat ryby z lodí, kamionů i letadel. Aukční domy pak odhadovaly hodnotu přivezených tuňáků a připravily je pro aukci, kde si je prohlédli nákupčí. Samotná aukce začínala po páté ráno a končila kolem desáté, pochopitelně, kdo chtěl nejlepší a nejkvalitnější kusy, musel tam být ráno. Pak se velké ryby začaly zpracovávat, buď pilami, nebo dlouhými noži. 

To všechno bylo pochopitelně velmi atraktivní pro turisty. Ze začátku jich bylo poměrně málo, ale jejich počet rostl, začalo to být neúnosné a tak trh několikrát zakázal turistům na auce přístup. V roce 2010 nakonec trh aukce otevřel jen pro limitovaný počet návštěvníků 120 denně, občas bylo zavřeno i tak. Pokud jste se tam chtěli dostat, museli jste si předem koupit vstupenku, zajistit průvodce a aukci sledovat z povzdálí. 

Na novém trhu, kam se tento starý přesunul před pěti lety, je vybudovaná plošina, odkud aukci turisté mohou sledovat, vůbec se nedostanou mezi prodejce. Musím říct, že jsem opravdu ráda, že jsem to zažila ještě před tímto turistickým boomem, před mnoha a mnoha lety jsme tam byli jediní turisté a nikdo si nás nevšímal....

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 01:11

A po tomto rybím naturalismu jedna idylická :-), z okolních ulic. Na trh totiž navazovala obrovská síť obchodů a restaurací, které se specializovaly na ryby a rybí pokrmy. Otevíraly většinou trochu později a taky z nich velká část na místě zůstala. 

Offline Janulik03
19990 příspěvků moje polička 01. března 2023 06:09

Garfie to je hodne zaujímavé, skoda že veľa takych zaujímavých veci keď sa stanú známymi a navstevovanymi, sa zmenia. K horšiemu alebo casom zaniknú. Pritom je to taká ťažká a smradľavá práca. Úžasné fotky. Ako vždy.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 06:29

Janulik03 To je pravda, tady v Japonsku to vidím hodně, tím, že jsem tady byla poprvé před mnoha lety, ještě než se rozšířil masivní turismus, smartphony a google překladače/mapy, mám velké srovnání. 

Mimochodem, zapomněla jsem připsat, že to maso, co vypadá jako hovězí, je velryba. 

Offline Janulik03
19990 příspěvků moje polička 01. března 2023 06:32

Garfie máš šťastie že môžeš zrovnávať. Aj tam je vidieť ako rychlo sa svet mení, uz len aby sme stíhali, niekedy len s vyplazeným jazykom

Offline Sweet Potato
39928 příspěvků moje polička 01. března 2023 09:34

Garfie Moc zajímavé, díky! Proč byl ten trh zrušen?

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 10:09

Sweet Potato Hlavně kvůli stáří. Už nevyhovoval bezpečnostním předpisům (zemětřesení, požáry a tak.), ten přesun se plánoval asi 10 let. 

Mimochodem, ta plošina na novém trhu, na kterou mohou turisté, je za sklem, už je to prostě úplně nedostupný zážitek. Ale asi jediný způsob, jak zachovat autenticitu. Skoro se mi už s odstupem ani nechce věřit, jak volně jsme se tam pohybovali. 

Offline notna
9254 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:29

Garfie To je tak strašně zajímavé! Už to píšu poněkolikáté, ale nic originálnější mě nenapadá. Velké díky, díky, díky, že nám sem píšeš.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 11:50

notna Děkuju  Klidně to piš neoriginálně, mě to vždycky potěší! :-)

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 01. března 2023 13:21

Garfie Tyjo, to musel být zážitek! Ten původní trh a burza byl i v jednom dílu Anthony Bourdaina, mazec a zároveň takové organizované. A ty ryby! A oddělení diváků od provozu naprosto chápu, bezpečnostní pravidla jsou asi dost striktní, taky bych nechtěla, aby mi na tuňáka za tisíce dejchal nějakej tůrista :-)

Offline Karja
44180 příspěvků moje polička 01. března 2023 21:43

Garfie No tak to je hustý! (to taky píšu neoriginálně). Nemáš nějakou fotku, kde se tam pohybujete mezi těma rybama a rybářema/řezníkama/pánama...ani ne tak pro mě, ale na památku, protože ta by teda vypadala moc působivě, až neuvěřitelně, jak si tam v kabátku jdeš kolem těch ryb:-D. Fakt moc zajímavý....

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 01. března 2023 23:43

andulka01 Ono to vlastně původně ani nebylo třeba nějak omezovat, jen blázen by tam chodil ve čtyři ráno, když nemusí.  Ale pak to právě začalo šířit mezi cizinci....a už to jelo. Nebyla to zase úplně masová akce, protože to vyžadovalo velké oběti, vstávat třeba ve tři ráno, aby ses tam dostala....ale ke konci už to skoro patřilo mezi takové ty "must see". A ti turisti se obvykle fakt chovají jako sloni v porcelánu a jsou hrozně nápadní, však to znáš. 

Karja Ty jo, víš co, fotek z tama mám hromadu, tohle byl jen takový malý vývěr, ale se sebou žádnou! Já se nerada fotím a vlastně ani nemám tendence fotit sebe a svoje okolí s nějakou atrakcí. Ale je to chyba, teď tady mám v blízkosti holku, která pořád dělá s někým selfíčka a vlastně jsem ráda, že ty fotky mám (zvlášť když se zadaří a vypadám tam dobře! ).

Offline 999
19610 příspěvků moje polička 02. března 2023 08:34

Garfie Já ty rybí trhy miluju, kdykoliv jsem v nějakém přístavu, musím tam vlézt. Ale tohle musela být síla, to ti závidím.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. března 2023 08:41

999 Taky to mám ráda, ale tohle se vůbec nedá srovnat. Tam probíhalo všechno, od dovozu až po poslední zpracování, všechno otevřené a přístupné. Hned na místě byla i spousta restaurací, všechno ti dali ochutnat, mazec. Škoda, že tehdy ještě muž nemluvil japonsky, to bychom měli ještě větší zážitek! 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. března 2023 08:46

Jinak ve škole dnes opět ranní rodičovské kafe, s moc zajímavou přednáškou o zdravé výživě. O občerstvení se staraly Korejky + Japonky, mazec to byl, strašně dobré, ani jsem nestihla moc fotek, měla jsem strach, že mi to ostatní sní!

A protože zítra je Hina matsuri (svátek holčiček, mluvily jsme o něm před rokem), tak nechyběla ani výzdoba! :-)

Offline 999
19610 příspěvků moje polička 02. března 2023 08:55

Garfie A tu školu ti taky závidím, to je další univerzita :-).

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. března 2023 09:04

999 Jo, to je pravda! 

Navíc nám v té super škole už kvetou rané sakury!

Offline Karja
44180 příspěvků moje polička 02. března 2023 13:53

Garfie Ty jo, to úplně chápu, úplně si představuji u sebe ten stres, ten ledovej pot, aby na mě zbyl od každýho kousek a tu beznaděj když by na mě něco co neznám a něco lákavýho nezbylo:-D. Myslím, že já bych byla hrozně neoblíbená, já bych byla ta ženská co všechno všem sežere:-D:-D. Ještě jak to mají v těch pytlickach,krabickach úplně by mě to nutilo, no však víte, narvat to i do tašky na potom:-D:-D

Já se omlouvám, ale měli jsme hnusnej oběd a tohle vlákno na to je proste mučení. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 02. března 2023 14:06

Karja Buď v klidu, na konci se rozebíraly zbytky, já měla jen malou kabelku, vzala jsem dva malé krekry a doma jsem dostala sprda, prý jsem amatérka a příště si mám vzít batoh!