Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 06. března 2023 23:46

Renusatko No ale víš co, je to tak. Já si to uvědomím pokaždé, jakmile se ten vlak trochu zaplní. A teda když řekneš u nás "narvaný vlak", tak to zdaleka nedosahuje japonských rozměrů, tam je fakt hlava na hlavě, už jsem tady líčila, jak jsem minule celou cestu stála na špičkách, přičemž pod jednou mojí nohou někde stál, takže jsem se nemohla postavit normálně. 

A jinak, kvůli zádům (viz stěžovací vlákno) jsme včera přišly o super kurz, moc se vám všem omlouvám!  Navíc ho budu muset zaplatit, protože ho vedla nějaká oceněná umělkyně (mimochodem z Polska) a už nakoupila veškerý potřebný materiál, šlo o japonskou techniku chigiri-e. Pochází z dávné japonské historie, jde vlastně o obrazy tvořené natrhaným ručně vyráběným barveným papírem, nesmí se používat nůžky ani nože, pracuje se jen rukama a špejlí. Výsledky připomínají malbu akvarelem, ukážu vám, co tam vytvořila kamarádka. Dost mě štve, že jsem o to přišla. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 05:40

No a taky se tady hrabu v těch starých fotkách, tak něco málo jídla a spřízněné tematiky.

Nabe, vývar, ve kterém se vaří zelenina, tenké maso, houby a podobně a nabíráte si do misky. Společenské jídlo. :-) Občas ho děláváme i doma. 

Kachna z Čínské čtvrti 

Dárkově balené ryby v supermarketu

Večerní hospoda

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 05:43

Klasický rámen shop :-)

Umělohmotné jídlo za výlohou restaurace

A obento  Oběd v krabičce, který se kupuje hlavně do vlaku

A ještě venková sámoška

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 05:44

Přijdou mi ty starý fotky hrozně fajn, uvědomila jsem si, že spoustu zajímavých věcí vůbec nefotím, protože mi prostě přijdou normální. :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. března 2023 07:34

Garfie Ta kachna by mě teda mohla strašit, jsem ráda, že u nás se hlava odděluje.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 07:35

Kan No a to si představ, že jich tam visí celá řada....je to docela děsivý výjev! :-)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 07. března 2023 08:45

Garfie No to asi jo, já jak nejezdím ani MHD, tak mi chybí ta představa.

Toho kurzu je opravdu škoda. Je to nádhera, co ta kamarádka vytvořila a podle tvého popisu, to zní zajímavě.

Online 999
19609 příspěvků moje polička 07. března 2023 08:59

Garfie Když jsem byla v SF, jednu dobu jsem žila vedle čínské čtvrti. Tam jsem poprvé zažila, co je to narvaná MHD a absolutní nerespektování osobní bubliny :-). A pak výkladní skříně plné kachen :-). 

Offline moora
8658 příspěvků moje polička 07. března 2023 09:00

Garfie toho kurzu je nam lito! Co zada, uz to trochu povolilo? Bacha, ma tendence se to vracet, nic tezsiho ted chvili nenos a hlavne nezvedej

Offline Sweet Potato
39927 příspěvků moje polička 07. března 2023 09:00

Garfie Už je ti aspoň líp?

Třeba ten kurz někdy zopakují. 
Koukám na ty fotky obento, už poněkolikáté mne napadlo, že mi spousta těch věcí k jídlu připadá strašně umělohmotná? Jednak barvami - tady hlavně ty růžovky, jednak těmi dokonalými tvary. Třeba ty perfektní červené obdélníčky v oválcích. Nebo i ta roládka? O kytičkách ani nemluvím. Plus to na mne neznalce na první pohled působí, že to musí být nějaká sladkost, ale to by asi nedali dohromady s rybou třeba?

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:14

Garfie Toho kurzu je velká škoda, ale hlavně na sebe dávej pozor.
Řady kachen ve výloze mě fascinovaly i v čínské čtvrti v Londýně, dala bych si moc. No a Ramen shop, ach obento krabičky mě fascinují, já bych snad jezdila vlakem jen kvůli jídlu :-)

Jen co tady nebude zima (a nebudu potřebovat teplý obědy), musím se naučit uvařit dobrou rýži aspoň na onigiri sendviče a tak. 

Online 999
19609 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:23

andulka01Já v Londýně v restauraci zažila, jak ke stolu přinesli tu kachnu, nasekali ji na kousíčky a plnili tím sezamový palačinky s omáčkou a jarní cibulkou. Něco podobného dělá v Praze Sia, ale ten Londýnský zážitek je pořád nedostižný.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:23

Garfie kurzu je skoda, vypada to na zajimavou techniku. Ale hlavne abys byla brzo v poradku.

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:47

andulka01 taky mě to napadlo, že ta cesta vlakem tam musí byť výslovne príjemná. 

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:49

Garfie kurzu je škoda, hlavně se děj do pořádku a šetří se. Nemůžou ty napsat nějaké rehabilitace? Často je někde oslabený nebo zatuchlý nějaký sval a rado se to opakuje. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 11:56

Děkuju všem, záda teda žádná sláva, přes den to jde, ale ráno, jak to v noci zatuhne, je pekelný. 

Co se kurzu týká, dcera mi dnes ze školy přinesla tašku s rámečkem a papírama, tak to možná zkusím nastudovat a vyptat se té kamarádky, třeba se tomu nějak přiblížím. :-) 

andulka01 Ty jsi jak můj muž, ten už se vysloveně těší na služebku, že si koupí svoje oblíbený obento!

Sweet Potato Jsou to ve velké většině rybí věci, sladkosti tam v podstatě nebývají nikdy (myslím jako nějaký malý moučníček), aspoň si nevybavuju, že bych někdy dostala. Takové ty růžové a krásně tvarované věci jsou takové jakoby rybí omelety, nevím k čemu bych to přirovnala, možná něco jako krabí tyčinky u nás (i chuť je dost podobná). Ty kytičky vůbec nemám představu, já takové fancy obento nikdy neměla.  Může to být něco jako sušené pečivo, to se tady hodně používá.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 07. března 2023 12:00

999 Taky jsme byli, bylo to samozřejmě strašně dobré. Tyjo, akorát je to hrozně dávno!
A díky za tip na Sia! Mám dárek pro matinku.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 07. března 2023 12:02

continuity Kolegyně z drama klubu už mi slíbila svého chiropraktika, ale moc se mi nikam nechce. :-) Jinak teda jsem fakt naštvaná, se zádama vůbec nemám potíže, ani takové to běžné bolení zad nemívám, navíc zrovna teď dost cvičím, chodím na jogu i na pilates, cvičím i doma, fakt to přišlo naprosto nečekaně! Možná cvičím až moc!

Online Evaeva
příspěvků moje polička 07. března 2023 12:11

Garfie možná se ti rozhýbaly nějaké letité disbalance, to se může stát. Ale teda až takové potíže bych nečekala.

Offline continuity
42325 příspěvků moje polička 07. března 2023 12:20

Garfie moje ségra taky z ničeho nic skončila rovnou s vyhrezlou plotýnkou. Nechci strašit, fakt si někam zajdi, i když nevím jestli zrovna za chiropraktikem. 

Největší stěžovatel na záda v rodině jsem já, ale fyzio mi řekla, že mám dost nadstandardní vnímání vlastního těla, takže mě každá dysbalance hned vyvede z rovnováhy a vadí mi to.