Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 12. června 2023 12:05

Dneska jsme byli s kamarádkama na čajovém obřadu. Vzala nás tam kamarádka Číňanka, co se čajový obřad učí a už rok dochází 2x měsíčně na speciální lekce. Bylo to hrozně milé, už kdysi pradávno jsem byla na čajovém obřadu v Kjotu v nějakém chrámu, ale to byl takový trap na turisty. :-) Tohle bylo hrozně tradiční, ale zároveň strašně neformální a příjemné. Čajovnu (dá-li se to tak říct, protože to byla jen místnost pro provádění obřadu) vlastní staří manželé, pánovi je 84, moc sympaťák, trochu mluvil anglicky a říkal nám, že stejné účinky na zdraví a na pleť, jako zelený čaj má i pivo!  Prošli jsme celým traičním postupem, od obřadného mytí rukou, přes způsob otevírání dveří, klanění oltáři a obdivování výzdoby. :-) Potom nám paní připravila čaj a učily jsme se, jak ho přijmout, jak jíst wagashi a tak. Nakonec jsme se učily i připravit vlastní čaj. 

Dokonce jsme dostaly výsadu a mohly si dát i koicha, takzvaný "hustý" čaj, který je velmi silný, v podstatě jde skoro o pastu a běžně se pije tak, že se sdílí jediná miska mezi všemi účastníky. Kvůli covidu se už vůbec nepřipravuje, ale protože jsme kamarádky a všechny jsme souhlasily, paní se uvolila nám ho připravit. Nikomu teda nechutnal, jen mně a Číňance, která nás tam přivedla. :-)

Při čajovém obřadu se nesmí fotit, ale protože jsme měly protekci....:-)

A tady se kamarádka učí děkovat za sladkosti, dělá to pochopitelně špatně, je jogínka a je to poznat!  Správně se musí poklonit až na zem a položit ruce na tatami...

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 12. června 2023 12:10

Garfie to je krasny!

Offline dupali
468 příspěvků moje polička 12. června 2023 12:18

Garfie nádhera. Fascinuje mě, jak jsou oba manželé v tak vysokém věku ohební

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 12. června 2023 12:22

dupali A víš že jsme se o tom i bavili? :-) Já jsem byla jediná, která vydržela klečet! Ostatní holky si vzaly hned na začátku malou stoličku pod zadek, dokonce i ta jogínka (je učitelka jogy). Taky jsem za to sklidila obdiv, pán říkal, že když byli malí, sedaly si tak děti už od jednoho/dvou let....že jsou prostě zvyklí. Ale že dnešní japonská mládež už to taky nedokáže. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 12. června 2023 12:49

Garfie to musel být skvělý zážitek!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. června 2023 13:42

Garfie To je skvělé. Já si chci taky takto kleknout v 84, ale moc to nevidím, protože k okopávání a pletí bych si nejraději lehla. Pivo na pleť? Že bych ukecala svoje chuťové buňky? 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 12. června 2023 13:54

Kan No říkala jsem mu, že příště uděláme beer ceremony!

Evaeva Bylo to super a příště chci jít v zimě, prý jim visí konvička od stropu nad ohněm, to musí být taky super. Je to skvělé místo, sama nemáš šanci to najít a nemůžeš přijít bez objednání...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. června 2023 14:24

Garfie No ale to je dobrej nápad! Moje děcko teď vypomáhá v menším pivovaře a pro nás doma je to úplně jiný svět a sládek to teda umí. 

Offline Torrah
3244 příspěvků moje polička 13. června 2023 16:35

Garfie 

Dočítám se zpožděním, byli jsme na dovolené a nebyl čas, ale je to super čtení. Děti máš úžasně šikovné, ale tak mají být po kom, že :). Moc hezky jsem si početla, je to takové světlo v téhle podivné době.

Ať se vám dál všem daří.

Offline Sweet Potato
39929 příspěvků moje polička 13. června 2023 16:47

Garfie Dodatečně gratuluju tobě i malé Google. Dočítám a dojímám se tu.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 13. června 2023 16:49

Garfie což o to, já bych si i klekla, větší problém by byl vstát

Offline 999
19616 příspěvků moje polička 13. června 2023 19:15

Garfie To je skvělé, musel to být zážitek :-).

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 22. června 2023 07:07

Tak nakonec máme video z představení, konečně jsem se dostala na pořádnou wi-fi a měla šanci se podívat.  Nakonec z toho mám dobrý pocit, i když jsme část přeskočili, ale myslím, že to nejde poznat. Je neveřejné, jak už jsem říkala, ale kdyby se chtěl někdo podívat, tak mi napište. Pochopitelně, jen někdo, koho znám, aspoň virtuálně.

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 23. června 2023 02:36

A než odletím, mám tu pár architektonických střípků, nasbíraných po cestách. 

Tohle je moc zajímavý dům u mého oblíbeného chrámu v Kamakuře. Nejde moc vyfotit, ale je to moderní dům, v takovém starém hávu. Střecha hodně hluboko přesahuje na všechny strany, ale částečně je v ní díra, směrem do dvora (je to trochu vidět) a většinou mají místo zdí posuvné skleněné dveře, moc hezié a na krásném místě v zeleni. 

Tohle je naopak městská zástavba, vypadá z venku podivně, ale ukrývá se v něm zajímavý dvůr, viz další fotka a myslím, že uvnitř bude super, ráda bych se podívala. 

A do třetice podivný ústřel z místní vilkové čtvrti. K tomu jaksi nevím, co bych dodala.....snad jen, že i ten bych ráda viděla zevnitř!

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 05. července 2023 14:33

Videla jsem ted ve Varech dva krasny filmy z Japonska/s japonskou tematikou, tak je prispeju sem.

Prvni bylo Perfect days od Wima Wenderse, hlavni hrdina pracuje jako cistic proslulych tokijskych verejnych toalet. Nadhernej film a hned jsem mela chut vyrazit tam a vsechny je obejit:-) 

a druhy bylo anime Suzume, ktery je postaveny na legende, ze zemetreseni v japonsku jsou zpusobeny temnou podzemni silou, "cervem", ktereho je potreba udrzet pod kontrolou dvema zakladnimi kameny - jednim na vychode a jednim na zapade. Obcas se ale podari cervovi uniknout portalem do naseho sveta a zpusobit zemetreseni. Od toho existuji "zaviraci",  kteri cervy vidi a portaly zaviraji. Kdyz cerv unikne cely, zpusobi velkou katastrofu. A to by me zajimalo Garfie , jestli je to nejaka legenda opravdu japonska, nebo vymyslena jenom pro tenhle film:-) a myslim, ze by se vam to moc libilo. A mozna i bram 

Online Garfie
28238 příspěvků moje polička 05. července 2023 16:37

711990 To je vtipný, sotva jsem to začala číst, tak jsem ti to chtěla napsat!  Podle pověsti vyvolává zemětřesení obří sumec, který žije v roztavené zemské kůře. :-)

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 05. července 2023 19:37

Garfie sumec! to je bozi

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 05. července 2023 23:47

711990 diky za tipy! 

Offline 711990
18286 příspěvků moje polička 06. července 2023 09:11

A jeste samozrejme jsem zapomnela na malou milovnici anime u Lamicka

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 06. července 2023 20:03

711990 skvělý, děkuju! Jede(me) v tom stále, poslední rok ji baví i manga.

Neuvěřitelný, že si to pamatuješ :)