Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 06. listopadu 2023 08:58

Garfie No tvrdě narazili, misionáři jedni. Portugalští jezuité, že?

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 06. listopadu 2023 11:34

Kokoska To je naštěstí o kus dál, ale tady jsou kousek nějaké jeskyně a taky kempy u řeky...no působilo to tam dost jako pěst na oko! 

Kan Myslím, že to tady válcovali Španělé, ale úplně jistá si nejsem. Každopádně třeba naši školu založily hned v tom roce, kdy se Japonsko otevřelo cizincům jeptišky z Francie. 

A zapomněla jsem vám sem dát rybářské sádky na řece. Můžete si půjčit prut a svůj úlovek rovnou ugrilovat. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 00:33

Tak mám za sebou první vánoční kolečko po japonských obchodech. A byl to zážitek!

Baňky všeho druhu (je to teda francouzský obchod)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 00:35

Joga Santa

Sylvanian Family

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 00:36

Dokonce si můžete uspořádat i Christmas tea ceremony!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 00:36

A nakonec malé pohlazení....

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 08:25

No ale Sylvanian jsou nununu

Offline moora
8662 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 17:34

Garfie teda japonci jsou nejvetsi hracickove

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 19:14

Teď mě potěšil na ČT2 pořed Podivuhodné Japonsko. Určite tam ukázali místa, na kterých Garfie byla a tady sdílela.

Ostatně, cca půl roku vnímám, že se v ČR zvedá povědomí a zájem o Japonsko. Že by práce naší parfuvelvyslankyně? 

A přiznávám, že jsem trochu hrdá, že můžu dělat chytrou, zase díky Garfie, vím co je katsu, mochi, okonomyiaki, ochutnala jsem wagyu, sleduju třeba Hachiko District (už teda jsou nudní) a toužím navštívit onsen.

Online Karja
44192 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 22:32

andulka01Já jsem nedávno taky machrovala skrz Japonsko díky Gardie! O onsenu netoužím, ale rozhodně bych chtěla ochutnat ta jídla! 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 07. listopadu 2023 22:54

andulka01 Víš co, já myslím, že za to může hlavně slabý yen!  Ono teda Japonsko dlouhodobě (už před covidem) začalo podporovat turismus, turisté tady mají proti místním obrovské výhody, až tak, že to množství turistů začalo být nepříjemné (už se to tím pádem i mění). No a teď k tomu yen dost slábne, inflace přitom pořád nenastává, myslím, že asi poprvé v historii se dá říct, že Japonsko se stává levnou zemí pro cestovatele. 

A úplně jsem zapomněla dát sem poslední výzdobu z lekce čajového obřadu. Byl to květ čajovníku, což je paradoxně velmi neobvyklé. Vysvětlila nám, že veškerý čajovník se zpracovává, proto jsou květy k použití ve vazbách používané jen vzácně. 

Online Karja
44192 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 08:51

Garfie No ale to je krásná květina tedy!

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 09:49

Garfie to jsou moc hezke kvety! A jako obvykle jsem zvedava, co je napsano na tom listku. Da se to vubec precist? Moc to nepripomina znaky, to je nejaky japonsky skrabopis

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 09:50

Karja Je. Mně se moc líbí, jak máme ty kurzy v takovém nehostinném prostředí, bývalá jídelna, teď velká učebna, školní lavice, obrovská okna...a ona tam vždycky udělá tu pidi výzdobu, jakobychom opravdu byly v čajovně. :-)

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:03

Kokoska Jé, tak já ti to budu reprodukovat, ona nám to vždycky vysvětlí. Teď je tam nějaká báseň, buď o podzimu nebo o čaji, to už si nepamatuju. :-) Ale minule to bylo zajímavý, to byly čtyři kandži, které se při výzdobě u čajového obřadu užívají hodně často, dají se i koupit jako obrazy. Je to wa-harmonie / kei-respekt / sei-jednoduchost (nebo čistota)  / jaki-klid (nebo mír). Jsou to v podstatě hlavní principy čajového obřadu a krásně shrnují celý proces. Vypadá to třeba takto: (jedou čitelné, jednou umělecké), pochopitelně pro potřeby čajového obřadu se používá kaligrafie, ideálně z rukou nějakého známého umělce. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:12

Garfie to je fakt totez? No tybrdo! 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:16

Kokoska Drsný, co?  Jako vybrala jsem záměrně hodně umělecké pojetí, ale stejně...

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:18

Garfie jeste se zeptam (mozna blbe) na smer psani/cteni. Mam dojem, ze nam rikali, ze pokud je to ve sloupcich, cte se shora, ale zacina se prvnim sloucem zprava, ze knihy tistene ve sloupcich jsou jakoby ctene odzadu. Jak je to v radku? A pouzivaji se vubec jeste bezne ty sloupce?

Online notna
9258 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:43

andulka01 Japonsko je teď asi hodně populární celosvětově. Dcera už se delší dobu zmiňuje o příspěvcích různých influencerů na Tiktoku nebo IG.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 10:58

Kokoska Přesně tak, psaní ve sloupích má původ v čínštině, čte se shora dolů, zprava do leva, kniha od konce. V řádku se čte zleva doprava, kniha od začátku. Ty sloupce se považují za zastaralé, ale pravda je, že knížky se tak pořád vydávají běžně. 

notna Já si ale myslím, že ta popularita fakt roste víc u nás, zahraničních kanálů o Japonsku bylo vždycky hodně...spíš myslím, že se dostává do povědomí i s tím, jak je na sociálních sítích čím dál tím víc (mladších) lidí...