Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Online notna
9258 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 11:05

GarfieMáš větší přehled, asi to tak je. já to jen usuzovala od toho, jak o tom dcera začala víc mluvit a zmiňuje cesty do Japonska právě těch maldých influencerů. Dřív víc mluvila o Jižní Korei. To mi přišlo, že byla hodně populární díky K-popu. Ale já na to mám omezený pohled jen přes dceru.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 08. listopadu 2023 12:30

A já se dnes konečně dostala do Pokemon centra v Jokohamě, taky tam frčí Vánoce!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 00:12

Socha dívky s červenými botami v jokohamském přístavu. Inspirací byla slavná dětská japonská píseň Akai kutsu (červsné boty) o holčičce v červených botách, kterou adoptovali cizinci a navždy ji odvezli pryč. Evokuje osamělost, stesk a nostalgii. Myslím, že text dost vypovídá o vztahu Japonců k cizncům.  Je opravdu velmi známá a existuje na ni i hodně odkazů v literatuře nebo filmu...

Mladou dívku s červenými botami odvezl cizinec

Jela na lodí z mola v Jokohamě...odvedl ji cizinec

Představuji si, jak se stala modrookou v zemi toho cizince

Když vidím červené boty, myslím na ni...

Když potkám cizinku, myslím na ni....

Představuji si, že zírá na modré moře

A ptá se cizince, jestli může jít domů

Kopie nebo variace sochy jsou k vidění i v jiných japonských městech a dokonce i v sesterském městě Jokohamy, v San Diegu! 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 00:15

Mimochodem, písnička byla inspirována skutečným příběhem dívky, která vyrůstala se svobodnou matkou, ta se později provdala za farmáře a aby ji uchránila tvrdého života na farmě, dala ji k adopci americkým misionářům. Ti se rozhodli vrátit do Ameriky, ale dívka měla tuberkulozu a tak ji nemohli vzít s sebou a nechali ji nemocnou v tokyjském sirotčinci, kde později zemřela. Její matka o tom neměla tušení a myslela, že má v Americe lepší život. A nedost na tom, později se o jejím osudu dozvěděla pravdu, ale to už bylo pozdě....

Příběh se možná odehrál trochu jinak, těžko říct, protože když se stal známým, vyjadřovaly se k němu různě spřízněné osoby, každopádně linka toho, že matka netušila, jak její dítě skončilo je zřejmě pravdivá. (teorie například říká, že ve skutečnosti ji otčím rovnou šoupnul do sirotčince a matce jen namluvil, že ji adoptovali misionáři) 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 10:49

Dneska jsem byla na lekci wagashi (japonského cukroví). Dělali jsme podzimní variantu, listí a kaki. List musí být zešikmený, aby bylo vidět, že "padá". U kaki mě zase pobavilo, jak jsme fingovali i to potlučení, jako když spadne ze stromu. :-) A taky jsme ho "zalakovaly", aby bylo lesklé, tak jak japonské kaki je. 

Budoucí list :-)

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 11:14

Garfie hezký! Jak jsem byla na tom povídání o wagashi, docela jsem koukala, kolik je na to udělátek - formičky, razítka, hladítka, škrabátka, dřívka na udělání jedné rýhy, dvojité rýhy... a asi 50 druhů rýžové mouky a stejně tak cukru, několik druhů fazolí... no věda! Dokonce tam slečna měla fotku toho  obchodu "domácích potřeb", cos sem myslím taky kdysi dávala, tam prý se sežene všechno.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 11:23

Kokoska Jo, to je kompletní výbava, fakt jsou hračičkové! Vem si, že ta holka se tím normálně živí, jen pořádá kurzy, fotí na instagram a asi něco málo prodá, ale to musí být zanedbatelný, je to kompletně ruční práce. A měla tam dnes dvě kolegyně na výpomoc, jestli je živí všechny...

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 11:32

Garfie ale v Japonsku je o to asi dost zájem? Jak o výrobky, tak asi i o kurzy? Ale jestli to je jako dobrý zdroj obživy, to si netroufám posoudit.

Ta "moje" má nějakou cukrárnu, prodává to myslím na nějakých akcích 

https://www.instagram.com/japonska_domaci_cukrarna/

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 11:59

Kokoska Asi ano, zajímalo by mě, jestli se tím uživí ta tvoje. Ale asi to má k něčemu dalšímu? Ta moje má profil tady. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 12:21

Garfie ta Češka to má asi spíš jako hobby mi přijde, nikde jsem nenašla, že by měla prodejnu nebo e-shop, fakt to je asi jen příležitostná činnost.

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 12:24

Garfie To je ona v té profilovce? Vypadá na 15, moc hezká. A má to krásné, o level (nebo několik) výš bych řekla. No profík!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 13:08

Kokoska To je hodně "instagram life", i když je zo ona. :-) Tady je realita. Ale práci má teda o několik levelů výš než ta Češka, to je fakt. Prý se tím živí už deset let. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 13:12

Garfie No, tak 15 opravdu ne :) Ale vypada dost razne a schopne.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 09. listopadu 2023 13:26

Kokoska Jo, je fajn. :-) Jen moc nemluví anglicky, to je škoda. 

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 01:32

Muž mi právě poslal fotku vlaku, kterým cestuje do Osaky!!! :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 06:10

Garfie Oh lala, kamarádka Kitti. : D

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 09:19

Kan No psala jsem mu, ze jestli poleti pokemonim letadlem, tak se rozvadim, ale nastesti leti s Air France!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 09:24

Garfie Tak těm pokémonům jsem taky nikdy nepřišla na chuť, na tohle nejsem cílovka.

Offline Malenge
4807 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 09:32
Reakce na Garfie:

Kokoska Asi ano, zajímalo by mě, jestli se tím uživí ta tvoje. Ale asi to má k něčemu dalšímu? Ta moje má profil tady. 

​tohle je naprostá nádhera a to já na podobné věci úplně nejsem, ale práce této paní mě dostala, krásné moc!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 12. listopadu 2023 10:02

Malenge Je moc šikovná! Byla to moje třetí lekce a když bude možost, přihlásím se znovu! :-)