Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sweet Potato
39936 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 09:06

Garfie Všechno super, ale ta sopka je nej!

Offline Torrah
3247 příspěvků moje polička 20. prosince 2023 12:30

Ty fotky jsou nádherné.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 03:57

Torrah Děkuju!

Jako správná milovnice architektury jsem celou partu dotlačila do vily, kterou si nechal postavit bývalý premiér Nobusuke Kishi, velmi kontroverzní postava japonských dějin, aby zde strávil stáří. Následuje malé vzdělávací okénko: Kishiho rodina je v Japonsku velmi známá, premiérem byl nejen Nobosuke, ale také jeho mladší bratr, jeden z jeho vnuků byl do loňského roku ministr obrany, druhým jeho vnukem byl Shinzo Abe, taktéž velmi známá a kontroverzní postava japonské politiky, premiérem byl dokonce 2x. I pokud politiku vůbec nesledujete, určitě si vzpomenete na loňský atentát, který totálně otřásl celým Japonskem. O rodině by se asi dalo psát dlouho, vypadá to na takovou japonskou chobotnici a dá se objevit spousta zajímavých historek, ale zpátky k vile. Ta je naprosto úžasná, okamžitě jsem si ji zařadila mezi svoje oblíbené. Obklopená lesem, tichem, zelení, ideální místo na relaxaci. Dům je velmi citlivou kombinací japonského a západního stylu, na svou dobu skvěle technicky zařízený, nebála bych se ho označit za japonskou Tugendhat. :-) A měla speciální místnost-trezor (kde se nesmělo fotit), ve které byla uložena francouzská vína! (pravděpodobně nejen ta teda).

Vstupní brána: (a zahrada)

Vstup do samotného domu

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 04:05

Kishi bydlel ve vile zhruba 17 let, asi 30 let po dostavbě v 60. letech rodina darovala vilu městu. 

Tady prý sedával a pozoroval své dva psy, jak si venku hrají

Tohle je pecka. Pokud se posadíte do čela stolu, odráží se v něm celá zahrada. 

Výhled od jídelního stolu

Z chodby

Tohle jsem fotila pro naši partu z lekcí čajového obřadu, kredenc v čajové místnosti. Kromě úložných prostor je dole točka na tekoucí vodu na přípravu čaje a umytí hrnků-a místo dřezu je dole jen bambus...

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 04:10

No a nejlepší věc na konec, rohová okna v obyváku jdou kompletně odsunout, nebo různě variovat, buď sklo, papírové zástěny (které šly posunout nahoru i do boku), síťky proti hmyzu nebo venkovní posuvné okenice. Paní, když zjistila, jak se nadšeně zajímáme, nám ochotně předvedla všechny varianty. :-)

Offline Tabea
7856 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 06:22

Garfie myslím, že za to "donucení" se na tebe parta vůbec nezlobila. Úžasný!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 06:27

Tabea To je pravda, ale těch řečí předtím! Shrnula bych je do "zase nějakej barák?"

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 07:05

Garfie to je fakt krása,  ta vila, ta zahrada

Offline continuity
42330 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 08:46

Mulen ta vila je nádherná. Fakt by mě zajímalo v čem bydlí rodina dnes.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 09:10

continuity Chtěla jsem napsat, že jsou to do Tokya dvě hodiny, na denní dojíždění to asi není, ale pak jsem zjistila, že Abeho dům je někde v těch místech pořád, takže to asi problém nebude. On je spíš ten dům vcelku malý na dnešní potřeby takové rodiny, i když to tak nevypadá. Je to fakt dům dělaný na důchod, obyvák, kuchyň, tatami room, ložnice, není to moc velké. Hlavní slovo tam má ta příroda. 

Ale líbí se mi, že to městu darovali, mohli to střelit. :-) Ale ty dary do veřejného majetku jsou tady vcelku časté, i zahrad, i domů...

Online jerry
11037 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 09:11

Garfie 

Vila je krasna a tvoje fotky tradicne

Prirovnani k Tugendhat vubec neni od veci - mozna se van der Rohe inspiroval japonskymi posuvnymi stenami (akorat on to pojal ve skle).

Online andulka01
12759 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 09:12

Garfie to je nádhera!
Asi bych chtěla být v tvé partě bych se nechala vzdělávat moc ráda.

Offline DruI
5503 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 09:30

Garfie Tam bych klidně bydlela (kdybych měla někoho na údržbu zahrady ;) krásný dům.

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 10:47

DruI Víš co, mně to ani nepřišlo moc náročný. Jako já vím, že ty japonské zahrady jsou občas dost záludné, ale tady byla ta upravená část docela malá a zbytek byl fakt prostě volný přírodní les. Připadala jsem si tam jako malá, když jsem jezdívala na chalupu k tetě, byl to srub uprostřed lesa a ten pocit byl úplně stejný! 

Offline Mulen
4963 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 10:55

continuity to mě taky. Určitě to nebude hezčí zež toto.

Garfie takovou zahradu bych brala, tam by se relaxovalo. A co by tam bylo ptáčků a zvířat

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 11:46

Garfie Ach!

Offline Garfie
28243 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 11:52

Děkuji všem, ještě bych teda dodala, že slabým místem byla kuchyň, tu jsem ani nefotila, jak jsem byla znechucená! Je vidět, že Kishi byl trochu macho a nevařil! Fakt levná dřevotříska, vůbec žádný nápad, i na svoji dobu mi to přišlo dost pozadu....

Offline dorota
1223 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 14:34

Krásna záhrada i vila.

Online andulka01
12759 příspěvků moje polička 21. prosince 2023 20:56

Garfie jo tak jestli blbá kuchyně, tak nebrat japonskou vilu jedině s pořádnou kuchyní

Offline 999
19619 příspěvků moje polička 22. prosince 2023 20:04

Garfie Nádherná vila