Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline moora
8619 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 13:57

Garfie to je výdrž teda, na řezanou kytku

Online continuity
41799 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 16:34

moora taky čumím. Já mám tulipány od pátku, každý den vyfasnou nový led a do dalšího pátku to možná dají.

Je pravda, že v aranzovaci hmotě mi vydrží kytky dele, ale taky kupuji takové,co k tomu mají předpoklady. 

Offline jerry
10921 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 20:30

Garfie 

Ikebany jsou tak krásné

Offline Karja
43823 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 22:04

continuity Ty tulipány leduješ? Já je právě vyhodila - asi od čtvrtka. Já si kupuji v jednom květinářství kytky ve výprodeji, vždycky jen pár kousků na volno do vázy, co už nemůžou dát za plnou cenu do vazby, ale stejně mi leckdy i ten týden vydrží, záleží na druhu no. A říkám si, že jako jsem je zachránila před kontejnerem;-)

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 22:38

moora continuity Tak od prosince nemám pochopitelně květy, ale jen nějaké jehličí, kočičky a takové ty dopňkové věci, někdy opadají, tyhle ne. Ale fakt je, že i květy to v drtivé většině ty dva týdny i víc vydrží. Ty hledíky z minulého týdne postrácely pár spodních květů, jinak pohoda. Tulipány vám řeknu, ale měla jsem je celý den v papíru, přišla jsem domů až večer, tak to se na nich možná podepíše.

Jinak tipy z ikebany-stříháme stonky ve vodě a namáčíme je do speciální směsi z mátového oleje, alkoholu a octa, připravuje si ho sensei sama. V ikebaně se používají i injekce s vodným roztokem, které se stříkají do kytek, jednou jsem si to zkoušela na nějaké ikebana ukázce, ale my to neděláme. Sensei nám taky říkala, že když kytka ztrácí na eleganci, máme ji celou ponořit do vody, pak zabalit do novin a dát na temné místo, třeba do skříně, na pár hodin. 

Kokoska Ale já to nemám kam dávat, ani nemám vázu!  Včera jsem musela vrátit vázu, co jsem si minule půjčila od sensei, netuše, že budu potřebovat další. Mám to v malé konvičce na zalévání a včera ráno jsem improvizovala a oblepila jsem nějakou plastovou dózu od nějakých sušenek washi papírem.  Včera mi říkala kamaráda, už je pokročilá, že ji sensei láká ještě na nějaký profesionální kurz do Tokya, každou sobotu, tak jsem se jí ptala, co s těma kytkama bude dělat...a ona, že její manžel má na kytky alergii, tak to všechno rve do dětského pokoje.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 30. ledna 2024 22:47

Tady jsem vám ofotila tipy jak prodloužit trvanlivost od naší sensei, doufám, že to bude k přečtení, už originál je dost mizerný. Na každou kytku taky nejvíc platí něco jiného, ale to už je fakt vyšší dívčí. 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 07:06

Garfie tyjo, oni v podstate znicej ten konec stonku?! Vzdycky jsem zila v domeni, ze na nej ma bejt clovek opatrnej, po prichodu domu seriznout ostrym nozem a sup do vazy. A ne moc vody, aby to v ni nehnilo. Vsechno je jinak!

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 07:20

moora zalezi asi na rostline. Kdyz jsem kupovala eukalyptove vetvicky, radila mi kvetinarka "naklepat" ty konce, pak teprv dat do vody. U ruzi uz jsem taky slysela nariznout stonek podelne, ale nepozorovala jsem zadny efekt, tak to nedelam. A asi taky to funguje jinak, kdyz mas pak kytku na kenzanu a jinak ve vaze. Do horke vody by me teda nenapadlo dat cokoli.

Offline rozarka
4198 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 07:57

Kokoska spařit stonek vařící vodou mi říká paní v květinářství, když kupuju slunečnice. To mi přijde tak surové, že jsem to nikdy nezkusila.

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 08:36

rozarka no prosim!

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 09:18

rozarka No tak to asi funguje! Taky by mě to nenapadlo. 

Kokoska Jo, na každou kytku platí trochu něco jiného, to je pravda. 

moora Hustý, co?  My teda, jak jsem řekla, jen namočíme ten konec to toho peprmintového roztoku.

Offline Ginger
1209 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 10:00

Garfie diky za navod na peci o rezane kytky. V prvni moment me prekvapilo, jak brutalni k tem kytkam jsou, ale pak jsem si vzpomnela na bonsaje a vlastne me to neprekvapuje. Moc by me zajimalo, jak muze zivotnost kvetiny prodlouzit poskrabani stonku.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 10:05

Ginger Možná narušíš nějaká vlákna, takže pak líp vstřebává živiny z vody? Těžko říct. Každopádně jim to funguje...

Offline clothilde
2030 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 10:15

Karja Tulipány mají rádi hodně studenou až ledovou vodu. A taky po každé výměně vody maličké zakrácení stonku, protože jako /asi/ jediná kytka i ve váze rostou. To zakracení stonku/obnovení řezu je taky dobrý, aby kytka mohla přijímat vodu. A´hlalvně teď jsou tulipány ještě ze skleniku, takže nic moc nevzdrží. Z pole budou až březen - duben

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 10:33

Taková roztomilá zajímavost...v Japonsku se teď, na přelomu ledna a února, píšou přijímačky. Místní dopravce v přefektuře Mie nechává studenty jezdit zadarmo, aby prý měli o starost méně. :-) Stačí předložit pozvánku k přijímacím zkouškám a na oplátku dostanou volný pas na jízdu vlakem zdarma na všechny dny zkoušek. Pas má vtipné jméno, něco jako "Rail pass zahrnující modlitby pro štěstí pro uchazeče na střední školu". :-)

Offline clothilde
2030 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 10:44

Garfie to je hezky

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 11:35

Garfie No ale to je velmi pozorné.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 31. ledna 2024 12:43

Garfie To je milé

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 02. února 2024 08:45

Dneska jsme byly na obědě v thajské restauraci, vzaly nás tam Thajky, nakonec jen ve čtyřech, takže to bylo velmi milé, taková zapadlá restaurace, hodně původní, maličký krámek, pár stolů, levné sezení a jenom Thajci! :-) Bylo to tak super, že jsem skoro zapomněla fotit, takže jen pár záběrů, než všechno pomizelo!!! 

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 02. února 2024 08:53

Jedna Thajka to celé zorganizovala, vyzvedla nás autem a hodila domů a ta druhá nám přinesla jako dárek doma připravené jídlo, na ochutnávku, to bylo strašně milé.

Vůbec jsem dnes strašně obdarovaná, Korejka, co byla s námi, nám věnovala korejské pleťové masky a v nedalekém korejském obchodě nám koupila nějaké dobroty a do toho mi jedna Japonka, která si před Vánocemi na akci sbalila zbytek mého cukroví, donesla dárek, no prostě....