Garfie to je hezke :)
Postřehy z Japonska
U nás Hromnice, v Japonsku Setsubun. :-) Je to poslední den zimy podle starého japonského kalendáře, někdy vyjde na 2. někdy (letos) na 3. února. Je s ním už po stalení spojených spousta rituálů, z nichž ten nejdůležitější (a nejznámější) je "házení fazolemi".
Pražené sojové boby (v překladu se jim říká fazole štěstí) se hází buď ven ze dveří, nebo na člověka s maskou čerta. Pozor, tento japonský čert (Oni) je trochu jiný, než náš český! Mají trenýrky nebo bederní roušku z tygří kůže, různý počet prstů a kyj! Přichází od severovýchodu, což se považuje za nešťastný směr, nachází se tam totiž Brána démonů (kdepak asi máme Rusko
). Fazole se rozhazují i u chrámů a včera dokonce házela japonštinářka ve škole fazole po dětech.
Fazole v chrámech se hazí někdy jen tak volně (to v těch chudších), někde ale kněží rozhazují na lidi i malé balíčky převázené zlatou stužkou s fazolemi a sladkostmi. A nejen kněží, ale i osobnosti, jako třeba zápasníci sumo nebo různé místní celebrity. Pořádají se i různé průvody s čerty a podobně. A prodávají se různé čertní sladkosti, nebo krásně zabalené fazole na rozhazování. :-)
Dalším zvykem je vázat na dveře větvičku cesmíny s hlavou pečené sardinky, to prý Oni také odrazuje. Tradičním jídlem je dlouhá sushi rolka, která se jí celá najednou, natočená správným "šťastným" směrem.
Malá zajímavost, podle legendy kdysi slavný samuraj Watanabe no Tsura démony porazil (bylo to někdy kolem 10. století). Od té doby se traduje, že Oni se drží dál od domů lidí s jménem Wanatabe a tak některé rodiny s tímto jménem házení fazolí nepraktikují, je to přitom 5. nejčastější příjmení v Japonsku! :-)

Garfie Super, mám naplánováno vařit hrstkovou polévku, přidám fazolek. :D
Kan
Dobře děláš!
Garfie fazole a fazole, vsude a ve vsem! Co by bylo Japonsko bez fazoli ![]()
Vam ta zima asi opravdu uz konci, tady se to muze tahnout jeste dlouho. Pamatuju poradnou snehovou nadilku komcem brezna a znas to - duben, jeste tam budem.
Ja som taký šetrilkovský typ a tak sa síce s usmevon, ale tak trochu aj vážne spýtam : Ked sa tie fazolky rozhadzujú tak masivne a všade - čo sa snimi stane potom ? Ostáva to na zemi a neskôr sa to odprace - vyhodí?
Blanka Myslím, že se pomějí ptáci. :-) Ale u chrámu to kněží určitě uklidí a ty si je asi taky doma na schodech nenecháš rozházené...
Kokoska Já mám pocit, že zima začíná až teď, včera bylo poprvé jen šest stupňů, zataženo a vítr! :-) Ale fakt je, že ty druhé mrazíky, to tu nebývá vůbec, pro stromy je to fajn.
Díky za zajímavé čtení - netušila jsem, že čerty znají i na druhém konči světa. A na obrázku vypadá ten čert podobně jako ten náš (tedy až na ty trenýrky
).
jerry Je to zajímavé! Jsou hodně podobní, jen bývají většinou vyobrazovaní celí modří nebo červení....

Garfie tak ted je jasný, kdo jsou "oni"! ![]()
rozarka
Jo, je to vtipný!
Proti krampusákům jsou to vlasně pořád roztomilí čertíci (pravda, jen trochu přerostlejší).
Jaký začátek jara!!!
Nic, dneska sněží, děckám zrušili všechny odpolední aktivity a zítra bude možná online výuka! Doufám, že jo, protože zítra mám mít další ikebanu a ještě mám kytky z předminulé! ![]()
Garfie kde je foto?
Tady fouká a deset stupňů. Ještěze nemůžeme na jarňáky na lyže.
continuity Na foto to vůbec není, u muzea čtyři
v 7 ráno 11°C, s takovou tu vykvetou merunky![]()
Garfie U nás je šedivo a fučí. Odpoledne chci zajet do lesa za město, ale asi nikam, když to lomcuje stromama. Je to pech, minulý týden se taky nesmělo, byl hon.
U nas taky sedivo, primo depresivno. Ale odpoledne pry ma svitit slunce, to jsem zvedava. A podle predpovedi by se melo od pulky unora jeste ochladit.
Tady bylo v sobotu úplně nádherně, vytáhla jsem muže do Chinatownu a šli jsme pěšky tam i zpět, jak bylo nádherně. Ale dnes teda děs běs, psa by nevyhnal. :-(
Tu je tiež hnusno, to uz by bol sneh lepší. Alebo aspon to slbko keby vykuklo.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje