Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Karja
44184 příspěvků moje polička 05. února 2024 10:32

viktorka_od splavu Nám uletěl plot:-D. Ale on to muž říkal, že to uletí a uletělo...

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 05. února 2024 12:27

Karja jen čekáme, kdy nám z lesa (ve správě asi Lesy Praha) spadne na zahradu, nebo húř, na auta, další suchý strom načnutý jsou tu minimálně tři velký a nikoho zodpovědného to ani po dotazech netankuje.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2024 12:43

No hele, tady pořád sype! To jsem teda v Jokohamě ještě nikdy nezažila!! Zítra asi stavíme na terase sněhuláka!  (bojím se že ne, v reálu je to strašně těžký mokrý sníh...)

Offline continuity
42327 příspěvků moje polička 05. února 2024 16:55

andulka01hlavně, že v Šárce se zas v rámci odpovědného a udržitelného hospodareni kácí

Same krásné zdravé stromy. Už vím, který radní to má na starost, nebýt tak strašné zadělaná jinýma vecma, tak jdu na interpelace, jak jsem nasraná. 

Offline continuity
42327 příspěvků moje polička 05. února 2024 16:56

Garfie z mokrého sněhu jsou sněhulaci nejlip.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 05. února 2024 21:51

continuity a který radní? třeba by se dal vyvolat i na Facebooku, to trošku funguje. Teda už na šestce dlouho nejsem, ale furt je to "moje území". A chování k Šárce mě vytáčí čím dál víc.

Offline continuity
42327 příspěvků moje polička 05. února 2024 22:16

andulka01 no on to na ten Facebook sám nasdilel. Palacký. 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 05. února 2024 23:39

continuity Je prakticky po sněhu. :-( Ale koukám, že to valí všude okolo, syn jede příští týden na lyžák, tak aspoň tak!

Škola je dnes zavřená, tak jdu nahnat mládež k počítači a vymyslet oběd! :-) 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. února 2024 11:17

Chystala jsem se zlikvidovat ikebanu, protože dnes jsme měli mít další lekci, ale před tím jsem vám ji ještě nafotila, jak vypadá po týdnu s těmi tulipány. Nakonec teda hodina odpadla, takže jsem to zastrkala zpátky,  ale když už ji mám vyfocenou...myslím, že pořád dobrá, tulipány se lehce rozvinuly a kočičky taky, ale jen trochu. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 06. února 2024 11:50

Garfie Úžasné. Kolik máte doma stupňů C ?

Offline jerry
11037 příspěvků moje polička 06. února 2024 12:03

Garfie 

Nepoznala bych, žes ji dělala před týdnem. Likvidace by byla věčná škoda.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. února 2024 12:18

jerry Tak já ji likviduju tak, že ji přesunu do vázy. Ale v té mám tu z minula, potřebuju víc váz!  Ten přetlak vznikl tím, že jsme měli lekci týden po sobě, obvykle máme jednou za dva týdny. 

Kan Jak je venku, tak je uvnitř.  Kecám, v noci tady může být tak 11 stupňů, přes den odhaduju tak 17-21, podle okolností.  

Offline Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 06. února 2024 12:42

Garfie Dočítám zpětně příběh Procházkových a je úžasné, že jsi šla po jejich stopě a že se ti podařilo vypátrat tolik podrobností.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 06. února 2024 12:56

Fleur Děkuju!  Zrovna minulý týden jsem se za nimi byla podívat...(a sebrala rozbitý hrnek z vedlejšího hrobu, pořezala si ruku a celý den krvácela )

Online Evaeva
příspěvků moje polička 07. února 2024 19:35

Garfieříkali dneska ve zprávičkách:) že lyžování do Japonska přinesl Lerch z Rakousko Uherska, narodil se v Bratislavě a působil i v Praze. Kdybys chtěla propátrat další československou stopu

(Ale teda zpráva o ukrajinských prvňáčcích v podzemní škole mně rozbrečela)

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 08. února 2024 01:47

Evaeva Podívám se po něm!  Díky za tip. Tady jsou docela známí ti architekti, kromě Letzla hlavně Antonín Raymond. Spousta jeho staveb tady ještě stojí, jedna z nich je ta "stavba západního typu", které si Jokohama tak chrání, už jsem sem dávala kdysi fotky. Jedna starší paní mi i říkala, že projektoval školu, kam chodila. :-) Vtipné je, že není úplně jasné, jaké bylo jeho české jméno. On sám ve své biografii píše Rajman, školní záznamy přitom tvrdí Reimann. Ovšem na Ellis Islandu při emigraci do USA mu úředník zapsal Rejmon (to je ale asi jen fonografický přepis).

Jako jeden z mála psychicky přežil to velké zemětřesení v Kanto, zůstal v Japonsku a dokonce znovu postavil rodinný dům. Strávil tady potom celé meziválečné období a to mu zachránilo život. I když byl z Japonska na začátku války vyhoštěn, domů se vrátil jen na návštěvu a pracoval v Indii a později v Americe. Jeho celá rodina byla mezi tím deportována, jeho dvě sestry, tři bratři a otec (maminka zemřela už před válkou) se z koncetráku nikdy nevrátili. 

Musím si taky udělat kolečko po těch jeho stavbách, vypadají moc hezky, tady třeba ten jeho "druhý" rodinný dům v Tokyu (který zřejmě už bohužel nestojí). 

Offline Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 08. února 2024 07:21

Garfie Řekla bych, že poté, co o něm vyšla v češtině monografie, dostal se do povědomí i u náš. Byl židovského původu, takže Reimann; ty ostatní zápisy jména vycházejí skutečně z fonetického přepisu (někteří vlastenci si ta jména takhle upravovali sami; někde šlo o to, aby zastřeli německý či židovský původ a jasně se přihlásili k češství, jindy šlo i o praktický aspekt, aby zabránili komolení).

Online Evaeva
příspěvků moje polička 08. února 2024 07:54

Garfieto byl poměrně významný architekt, učili jsme se o něm ve škole.

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 08. února 2024 08:12

Fleur Ani jsem nevěděla, že o něm vyšla monografie, ta by mě moc zajímala! Byl z židovské rodiny, ale maminka byla myslím katolička? On tady zanechal obrovskou stopu, považuje se v podstatě za zakladatele japonské moderní architektury. Dokonce, jak jsem zjistila, v Tokyu pořád funguje architektonická kancelář, kterou založil!

Máš tu monografii doma? Nevíš jestli se tam zmiňuje o Japonské vesnici v Dugway? Zajímalo by mě, jak se k tomu stavěl po válce a taky co si o tom myslí Japonci, kteří ho tak obdivují (ale to se asi nedozvím, haha). 

(Vysvětlení: Japonská vesnice v Dugway byla replika japonských středostavovských domů, které za druhé světové války v USA Raymond navrhl, měly sloužily jako test pro zápalné bombardování japonských měst) 

Offline Garfie
28239 příspěvků moje polička 08. února 2024 08:13

Evaeva  V Japonsku je velmi známý, ale přiznám se, že já o něm doma asi nikdy neslyšela, nebo se nepamatuju. (ale pochopitelně můj obor není s architekturou nijak spojený)