Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 10. února 2024 04:24

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 10. února 2024 07:04

Garfie Krásné modely. Ty malé černé s kloboučkem! A asi ty dlouhé nad tím.

A tu první flaffy mikinu bych brala.

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 10. února 2024 11:28

Lví tanec včera o půlnoci v Chinatownu. :-) 

Něco málo z dneška, i když je jen "odpočinkový" den a program je naplánovaný až od zítřka. 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 10. února 2024 12:41

Garfie Juuu, Rayquaza! 

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 11. února 2024 10:09

Sweet Potato Příští týden má jít China townem průvod draka a Pokemonů, tak snad ho potkám!

A ještě něco málo z dnešních oslav Lunárního nového roku...

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 11. února 2024 10:11

Garfie Jak a kdy vlastně slaví Nový rok Japonci? (Jestli už jsi to psala, omlouvám se)

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 11. února 2024 10:12

Letos jsem nepotkala skoro žádné malé dětičky oblečené v tradičních šatech, ale zato jsem potkala novoročně oblečené pejsky! :-)

A taky králičí kapelu hrající Beatles!

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 11. února 2024 10:23

Sweet Potato Společně s námi, je to vlastně (společně se srpnovým O-bonem, svátkem mrtvých) asi největší událost v roce, podobně jako pro nás Vánoce. Celé Japonsko má kolem Silvestra týden volno, jezdí se domů k rodičům, jedí se tradiční jídla jako nudle soba pro dlouhověkost, doma a před domem nebo na dveřích se dělá tradiční výzdoba z origami a borovice (symbol dlouhověkosti) a o půlnoci se chodí do chrámů poslouchat 108 úderů zvonu, které je mají oprostit od neřestí. 

Zvyky se liší různě od severu k jihu, třeba na severu, na poloostrově Oga chodí po domech muži v převelku za démony a straší děti, aby byly příští rok poslušné a lenochy ženou do práce. :-) V Kyotu zase chodí do svatyně pro uhlíky z posvátného ohně a odnáší si je domů, aby jim hořely na Nový rok. 

2. ledna se tradičně otevírají císařské zahrady a pořádá se novoroční básnická soutěž. Své poddané také zdraví císař z celou rodinou z terasy paláce v Tokyu. Jinak se tradičně pouští draci a hrají různé společenské hry, třeba něco jako badminton, ale s ozdobnými dřevěnými pálkami. Taky jsem si jednou zapinkala. :-) A na ulicích se vyrábí mochi, ale to uvidíš už jen někde na vesnicích. Ten Lunární rok slaví také, ale ne tak moc. 

Tady je pinkání s těmi pálkami, můžeš si je na místě i půjčit a nikdy jindy než na Nový rok jsem to neviděla....

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 12. února 2024 23:45

Ad tulipány, dva týdny staré. Dnes mám ikebanu, takže jsem chtěla přestěhovat tulipány do vázy, v ikebaně vypadají pořád hezky, i když je vidět, že mají lehce okoralé špičky. Jakmile jsem se jich ale dotkla, všechny opadaly.

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 12. února 2024 23:47

Tak aspoň jahodový festival, uvnitř jsem nebyla, platilo se vstupné a my šli na sousední kluziště. 

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 13. února 2024 13:07

Dnešní ikebana, speciální Valentýnská :-) Je to vazba, která se tradičně dělá na Hina matsuri (tedy hlavně to použití broskvoně), což je svátek děvčátek, už jsem tady o něm kdysi psala. Slaví se 3. března a už měsíc předem se v domácnostech vystavují oltáříky v císařským párem a dvořany z období Heian. Obvykle se přestávají vystavovat kolem desátých narozenin, ale do té doby se slaví s kamarádkami, pije se sladké amazake (nápoj z rýže) a jí různé typické pokrmy. :-)

Měla jsem teda tentokrát dost smůlu na kytky, kolegyně dostaly krásné rozvětvené broskvoně a já takové hubené tyčky, dobré tak akorát na navázání rajčat!

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 13. února 2024 23:17

A když jsem zmíňila Hina matsuri, byla jsem teď v obchodě se sklem, kde prodávali krásnou výzdobu, taky pěkně drahou!

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 14. února 2024 01:16

Garfie to je perfektní, ty skleněné postavičky i květináče jsou roztomilé. 

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 14. února 2024 02:23

Malvin Já to mám hrozně ráda! :-) Škoda, že je už dcera velká, ale stejně uvažuju, že bych si nějaké koupila. Tyhle jsou zrovna dost drahé, ale zase v Japonsku jde často o rodinný poklad a dědí se z generace na generaci. 

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 17. února 2024 12:16

A dlouho už tu nebylo žádné jídlo! :-) 

Online brrr
12156 příspěvků moje polička 17. února 2024 13:46

Garfie Ty jo, co je v tom hrnci?

Offline Garfie
28028 příspěvků moje polička 17. února 2024 14:32

brrrPečený bůček, výborný! 

Online brrr
12156 příspěvků moje polička 17. února 2024 14:37

Garfie To věřím, vypadá to moc dobře

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 17. února 2024 14:52

Dobrou chuť!

Offline Blanka
příspěvků moje polička 17. února 2024 17:13

Garfie - Pokiaľ  som  nezačala čítať  vaše príspevky, žila som v domnení, že Japonci v podstate nepoznajú odpočinok , že je to iba práca a práca, niekde som čítala, že aj zákonnú dovolenku si  mnohí nevyberajú apod. Asi to nebude také strašné, keď majú toľko sviatkov v priebehu roka a zrejme sa vedia aj zabaviť  ?