Garfie Ty jo, úplně u té fotky vidím, ,,počkejte, musím asi vás vyfotit pro kamarádky z Evropy,, a pan výraz něco jako ,,no jo, takovýhle bůčky nemáte,,:D. Stejně je to sranda, jedna moje kamarádka byla asi před 8 lety v Japonsku a stěžovala si, jak se tam nedalo nikde najíst a jak ve vlaku někde konečně ulovili hamburger:D
Postřehy z Japonska
Blanka To je pravda, ale myslím, že se to týká především starší generace. Japonsko si tuhle pověst získalo hlavně v 50. letech a později, kdy došlo k obrovskému rozmachu válkou zničené země. Co z ní dokázali udělat, je úplně neuvěřitelné. A myslím, že ještě generace dnešních padesátníků je taková. Mladá generace je vychovaná jinak, navíc často studují v zahraničí a celkově začínají přejímat takový víc "užívací" styl života. Bohužel už to taky začíná být poznat. :-) Cítím to i já, v rozmezí třeba osmnácti let, co sem jezdím. Bavit se uměli vždycky, těch svátků a oslav je hodně, k tomu čajovny, karaoke bary, myslím, že naopak hodně zábavy jim pomáhalo přežít to pracovní vypětí.
Nové Japonsko s jeho pověstí je podle mě Korea.
Jo a ještě musím říct, že covid sehrál taky velkou roli, Japonci v podstatě poprvé v životě zažili hromadně home office a omezení kontaktů (i když to zdaleka nebylo takové jako u nás), hospody zavíraly v osm večer...a už se to nikdy úplně nevrátilo do původních kolejí. Práce z domu je teď dost normální a zatímco dřív se chodilo z práce do hospody, v podstatě povinně, i 3x do týdne, teď je to už výjimečné.
Karja
Tehle týpek už je v podstatě náš známý, chodíme tam často (nebo chodili jsme, když jsme bydleli poblíž), je z Hokkaida a takový nadšený šéfkuchař, fakt srdcař, hospoda patří jeho švagrovi. Je vidět, že ho to strašně baví, vymýšlí si i různé recepty a tak.
Garfie - ďakujem za vysvetlenie
Karja takovy dojem jsem mela ja, ale to bylo taky tim, ze jsme nevedli, kam jit, bylo na to hrozne malo casu a taky holt ta moje nechut k rybam, no.
Garfie my jsme hlavne meli dany program, vzdycky jsme na jidlo meli chvilku treba v jedne ulici, a to toho moc nenajdes, kdyz nevis, kam. Tohle bylo blby, ten spech, jinak se mi to libilo moc.
Kokoska Hele a třeba na tom zájezdu vám s jídlem nepomohli? Třeba doporučit nějaké místo, nebo jídlo, nebo nějak poradit s objednáním? Protože tam třeba, hlavně v rámen shopech, bývá u vchodu objednávací automat, vůbec si neobjednáváte u obsluhy, často je jen v japonštině, hlavně mimo Tokyo, myslím, že člověk, který to nezná, může být dost bezradný.
Karja Já třeba mám teď trochu zkreslené vidění, protože ta Jokohama je fakt hodně freindly a otevřená, vznikla tu třeba i první ulice západního typu v celém Japonsku...takže různých mezinárodních restaurací a fastfoodů všech značek je tu pomalu víc než tradičních restaurací, ale dovedu si představit, že to může být fakt těžké, bez nějaké rady nebo průvodce. Já pokaždé, když někomu pomáhám s cestou, tak přihazuju nějaé tipy, kde se rychle, levně a bezpečně najíst.
Garfie prave ze moc ne, pres den jsme byli na obede spolecne snad 2x, meli tam takove to obrazkove menu, nejake kure jsem myslim mela. Jinak jsme si brali bud neco s sebou, co jsme pochytali nekde v samosce (slisovane trojuhelniky ryze me budou strasit asi do smrti), vecer totez. Muz si liboval, protoze vsude meli takova platicka se sushi, ja jedla spis nejake pudinky apod. Ono vybrat neco v samosce... co ti budu, ze jo. Jednou nam pruvodkyne v dobe obeda rekla "na tehle ulici jsou bistra, tam se urcite najite, za pul hodiny se sejdem na konci". Jo, jenze copak muj muz zapadne do prvniho? On si potrebuje udelat prehled! Takze jsme 20 minut trajdali po ulici tam a zase zpatky, az jsem se nastvala a rekla cau za 10 minut. Dala jsem si matcha zmrzku na rohu, on pry mel nekde nejaky rybicky do ruky ci co a jeste byl na me nastvanej. Meli jsme vzdycky dobry snidane v hotelich, tak uhynuti hladem nehrozilo, jen k tomu zasadne byly hulky. Neco jako ne uplne kompaktni bramborovy salat se tim teda jedl "uzasne" :)
Takze ted mam vztek, kdyz tady vidim, ze se fakt da i dobre najist. A to jsme meli pruvodkyni, ktera v Japonsku 3 roky zila, takova jinak docela fajn holka, videli jsme toho s ni fakt hodne.
Kokoska Já si dovedu představit i těžký výběr v těch sámoškách, už jsem to tu zažila mockrát, naposledy přítel od neteře, ten byl schopný vybírat půl hodiny! :-) Fakt často netušíš, co je uvnitř, nějaká prošlapaná cestička se cení! Teď tam hodně prodávají různé tousty a tortily, ale ještě před pár lety se dal koupit buď celý oběd, nebo jen to rýžové onigiri do ruky.
Garfie ona ta ryze nebyla spatna, bud prirodni nebo nejak ochucena, treba nejaky bylinky v tom byly, ale kdyz to mas 3 tydny skoro porad, je to proste uz moc. Nejaky jako sendvice jsme taky nasli, jako prezili jsme, ale dalo by se lip, no.
Kokoska Příště to vychytáme! ![]()
Garfie priste uz asi nebude, ale myslim, ze by to byla cesta za jidlem ![]()
Ještě než to v China townu s tím Novým rokem úplně zabalí...:-)

A taky kvetoucí švestky už jsou na ústupu, tak je třeba toho využít! :-) Aneb typická japonská rodinka v parku (v tom našem to bývají o víkendu i desítky stanů).

V sobotu jsme byli s naší Tea ceremony skupinkou v nedaleké chrámové oblasti, naše sensei tam má kamarádku, která vlastní obchod s kimony, zítra začíná výprodej, tak nám domluvila, že se tam můžeme podívat ještě před oficiálním zahájením. Pojaly jsme to jako výlet, sensei zamluvila oběd v nádherné tradiční restauraci, zašly jsme i do chrámu...máme tady teď dost hnusné počasí, ale jako zázrakem včera svítilo celý den sluníčko! A večer jsem ještě byla pozvaná na ochutnávku vín do místní rumunské vinotéky, prostě den jedna báseň! ![]()
Ten obchod je hrozně tradiční a velmi drahý, i když tak nevypadá. U vchodu se musíte zout, neprodávají kimona, ale jen látky a ušijí vám ho na míru. V přízemí jsou levnější běžná kimona a v patře potom luxusnější věci. Přesně ten typ obchodu, kam byste sami nikdy nevstoupili. Pochopitelně jsme si nic nekoupily, byl to spíš takový kulturní zážitek a bylo to super!

Obi (pásy), některé byly opravdu nádherné a pěkně drahé! :-)

Tady jsem vám vyfotila letní kimono, je tady krásně vidět, jak je ta látka lehká a průsvitná. Celkově to bylo hodně zajímavé, sensei nám vysvětlovala, proč se na čajový obřad nenosí jukaty, proč nemáte mít zdobná kimona na čajový obřad, dlouhé rukávy a podobně....:-)

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje