Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 05. února 2025 22:20

Kokoska Víš co, to tak možná v Kyotu, ne tady v tom barbarském Tokyu.

Navíc ty sezónní tematická wagashi nejsou úplně supermarketová věc. A myslím, že nebudou pro úplně každou mikrosezonu, spíš jen pro ty významné, třeba teď budou určitě nějaké s ume, potom sakury, to je velký hit....

Tady je wagashi v podobě ume květů, není to moje, ale ze stránek učitelky wagashi. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 05. února 2025 23:12

Ale podařilo se mi objevit stránku, která doporučujč sezónní jídla pro každou sezonu, takže z mochi se touto dobou začínají jíst už sakura a ume mochi. 

A taky se vaří Fukinoto, neboli devětsil japonský, protože při jeho vaření nebo smažení uniklá jemná jarní vůně. Jde o první zeleninu, která vyrůstá jakmile začne tát sníh, říká se mu také "první divoká zelenina jara" a jeho sezona trvá až do března. 

V chrámech se vyvěšují talismany s přáním do nového roku a lidé se chodí modlit hlavně k Inari božstvu. 

Offline Tabea
7667 příspěvků moje polička 06. února 2025 06:14

Garfie diky za nápad s kalendářem. Uz se těším, jak nás provedeš rokem.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:26

Garfie dik, kvety jsou moc hezke, fakt takovy zavan jara.

Uplne jsem vynechala ten studentsky kitkat, to je dobra akce! Dcera zkousky jiste zvladne vyborne, ale verim, ze nerviky pracujou.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:49

Tabea No nejsem si jistá, jestli jsem si na sebe neupletla bič, ale tak budu se snažit.

V rámci sezónního života jsem Kokosce vyfotila nějaké ty sladkosti a taky si koupila čaj. Píšou sakura, ale velkou část ve složení zabírají právě květy ume (a je moc dobrý mimochodem)

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:51

Kokoska Děkuji, taky doufám, že se zadaří, ale dneska má zrovna dobrý zásek, matikář ji přistihl jak v hodině hraje tetrix. Takže jí zabavil počítač a musela si ho jít vyzvednout do ředitelny (trochu jsem trnula, že tam budu muset jít já....). Prý jí ředitel řekl, že ji měl za vzornou žákyni a že ho teda zklamala.....ale myslím, že z toho má spíš dobrou historku. 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:56

Garfie dik za fotky :) oni to maji vzdycky tak nacancane, a pak bum, vevnitr fazole

Jak chutna to ume, spis svestky nebo blumy nebo co pro nas znameho?

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:56

Nojo, i skvely student potrebuje obcas vypnout, snad si z toho nic nedela.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 08:59

Kokoska Neznáš takové ty nakládané umeboshi švestky? Myslím, že se občas dají koupit i u nás. Je to taková nakyslo-nasládlá chuť. Možná jako švestka v octu.

Dcera je v pohodě, má z toho spíš srandu. :-)

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. února 2025 09:05

Garfie Neznam, ale svestka v octu mi nezni moc lakave Ale mozna kdybych to nekde potkala, tak to zkusim.

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 06. února 2025 09:10

Garfie Prosím tě, kam jsi dala ty fotky rozkvetlých? 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 09:19

Sweet Potato Je to v kytkách. Ale teprve začínají, musím zajít pro lepší foto. :-) A dnes jsem jednu potkala v sousedství.

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 06. února 2025 09:57

Garfie Děkuju.

K tomu jídelnímu kalendáři - Věřím, že i ty devětsily se zpočátku jedly z nutnosti, první, co se dalo po hladové zimě schrastit. Ale dokázali si kolem toho udělat příběh, který z musu udělal přání.

Ale Japonsko je dlouhá nudle ze severu na jih, podnebí hodně různé. Přemýšlím, jak se to kde dodržuje.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 10:39

Sweet Potato Je to pravda. Ten kalendář mikrosezon vychází původně z čínských tradic, jen právě moc nepasoval na japonské klima. Někdy v 17. století je dvorní astrolog přepsal a napasoval na japonské podmínky, takže vycházel zřejmě z okolí Kjóta. Ono je i docela centrálně posazené, takže to +/- na velkou část Japonska může pasovat. Mimochodem, my Japonsko vnímáme, jakože se táhne od severu k jihu (a já to tak mám pořád i když tady žiju), ale ono je do velké míry z východu na západ. Třeba severnímu Japonsku se tady říká "východní". :-)

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 06. února 2025 10:42

Garfie Na kalendář mikrosezón se těším! A jsi skvělá, že se nám snažíš hledat stále nové japonské podněty, abychom se v tomhle vlákně nezačaly nudit ;o)

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 06. února 2025 10:53

Garfie Děkuju za vysvětlení.

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 06. února 2025 18:41

Garfie to je zajímavé, já Japonsko vnímám "vodorovně", právě východ - západ! A teď koukám na mapu a ono je fakt spíš sever - jih

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 06. února 2025 23:43

Kokoska Tak to je vtipný....ale to možná protože jsi tady byla, i ty železnice jsou pojmenované třeba East....přitom jedou na sever! 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 07. února 2025 06:45

Garfie ono je to mozna tim, ze jsme se pohybovali na pomerne male casti Japonska, od Tokia pres Kyoto k Osace, takze vlastne jen ten stred. A tistene mapy prirozene ukazuji tu oblast vodorovne, je to vlastne maly vysek z cele zeme. Pritom samozrejme vim, ze Hokaido je sever Japonska, drsne podnebi a tak, ale mozek je previt a predstavuje si to po svem (coz mi dela nejen s Japonskem)

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. února 2025 10:02

Dnes začíná druhá sezona v kalendáři, Koo kenkan su, což se dá přeložit jako "pěnice z hor začíná zpívat". Jde o další příznak jara, který se objevuje ve spoustě starých básní, v Japonsku se pěnici říká "hlasatel jara". A začíná se jíst další z ranné zeleniny, komatsuna, které se říká také japonský špenát, dost podobný pak choi. Prodává se teď všude, taky jsem si koupila (právě v domění, že je to pak choi ) a taky sněžný hrách. Jí se takzvané uguisumochi, což je úplně nejtypičtější mochi plněné fazolovou pastou, Kokoska by měla radost! :-) Zvláštní je, že je obalované v pelyňku a tvarované do špičky, což má znázorňovat jarní keře. 

Kvetou japonské švestky ume a v básních se často vyskytují spolu s pěnicí, třeba "pěnice cvrliká na větvích švestek....zpívá o jaře, ale sníh stále padá". :-)