Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. února 2025 10:06

V pátek jsme byly s kamarádkami v onsenu, úplně parádním, sice bez výhledu, ale s různými druhy vody, sirná, železitá, s elektrickými výboji a tak, užily jsme si moc a byly jsme na skvelém obědu, kupodivu jsem ani nezapomněla fotit! :-)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. února 2025 11:12

#Garfie Ty elektrické výboje fungují jak? A síla? U nás bývá v ohradiku jednoho zemědělce proud a občas šupu dostanu, si kratim cestu. :D

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 09. února 2025 12:03

Kan Nevím přesně ale občas to tu v onsenech bývá, dekiburo se to jmenuje. Sedíš ve vodě jakoby na sedátku a občas dostaneš takovou sérii výbojů, je to nízký proud, ale jaké síly, to přesně nevím. Citíš to jakoby tě někdo bodal, někdy silněji, někdy slaběji. Japonci věří, že to stimuluje svaly a zlepšují krevní oběh. Tady byly dvě místa, jedno silnější a to se skoro nedalo vydržet, ale Japonky to daly, tak asi si tělo zvykne. Ta slabší byla vlastně příjemná, taková bodavá masáž... 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 09. února 2025 13:39

Tady vcera taky zpival nejakej ptacek, mela jsem uplne jarni pocit

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 09. února 2025 13:46

moora já si těch ptáků taky nedávno všimla, byla jsem nějak brzo vzhůru I jsem na jednom rohu viděla keř/strom s připravenými kočičkami. Já mám předjaří tak ráda, je v tom tolik naděje 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 10. února 2025 01:50

moora Evaeva  Úplně japonský přístup máte! Taky to mám ráda, vždycky si vzpomenu na Gabru a Málinku "Žáby skřehoců, ščůři vylézajů z ďůr, báby klepů na každém rohu, tož snáď už je to jaro...." :-)

Offline Karja
43817 příspěvků moje polička 10. února 2025 08:33

GarfieTen kalendář je skvělej, děkuju. Za chvíli můžeš být normálně nějaký japanolog;-)

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 10. února 2025 10:50

Karja No viď! Doufám, že se mi ten kalendář podaří dotáhnout do konce!

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 10. února 2025 12:39

Garfie No, vidíš, na jak dlouho to tam ještě máte? Předpokladám, že kalendář ještě letos zvladneme, ne?

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 10. února 2025 12:42

brrr No jasně, určitě nás čeká ještě další školní rok, takže to hezky vyjde. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 14. února 2025 00:49

Dnes začíná třetí mikrosezona, která uzavírá první část "začátek jara". Jmenuje se Uo kori o izuru- " z ledu se vynořují ryby". 

Jak z názvu patrno, jde o období praskání ledu, období kdy se začínají více pohybovat ryby. Začíná být tepleji, ale stále ne dost, aby led úplně roztál. Tenký led, skrz který je vidět Japonce zjevně fascinoval, vychází z něj i jeden z typických japonských vzorů, používanýcn především na látky. Vzor se nazývá "hiware" doslova "vysušení a praskání" a vypadá třeba takto:

Často se kombinuje se švestkovými květy. Vzor byl oblíbený mezi samuraji, protože motiv průhledného a neposkvrněného ledu byl považovaný za symbol vznešenosti. 

V tuto dobu je také povolený rybolov v horských bystřinách a začíná rybářská sezona. Začíná se taky konzumovat "ashitaba", český název se mi nepodařilo najít, ale doslovný překlad zní "zítřejší list", jde o rostlinu z čeledi mrkvovitých, jak jsem se dočetla, a je známá tímn, že rychle obnovuje listy. Hlavní sezona je od poloviny února do května. 

Začíná také kvést vilín, pomocí kterého se ve starém Japonsku věštila úroda. 

Typickou sladkostí je Usugori, specialita z Toyamy. Má připomínat led, křupne a pomalu se rozpouští v ústech. 

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 14. února 2025 00:51

Vrcholí taky sezona citrusů (už jsem si tu postěžovala, že zahradník mi osekal strom a po loňské nadúrodě nemám letos ani jediný citron? ). V obchodech je obrovský výběr a často můžete vidět i různé podobné tabulky, které srovnávají kyselost, sladkost a pevnost plodů.....

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 14. února 2025 01:00

A protože je Valentýn, přihodím ještě valentýnskou zajímavost. V Japonsku se začal tento svátek slavit v 50. letech, podobně jako u nás šlo spíš o obchodní tah, takže s tím přišly velké obchodní domy, které začaly prodávat čokoládu ve tvaru srdce. Dnes je z toho velký business, nejen že se čokoláda kupuje a koupíte ji krásně zabalenou úplně všude, taky se ve velkém peče doma, na každém rohu se prodávají ingredience (v malých množstvích), vykrajovátka, krabičky na zabalení…..

Co je v Japonsku zajímavé a o dost jiné než u nás, že neobdarovávají muži, ale naopak ženy. Čokoláda hraje prim a ženy dávají čokoládu nejen svým partnerům (honmei choco), ale taky mužským členům rodiny, kolegům a kamarádům (tzv. giri choco-čokoládka z povinnosti, nebo zdvořilost)….případně i kamarádkám (tomo choco) a v poslední době se rozšířila i „jibun choco“, tedy čokoláda, kterou si koupíte sama pro sebe. 

Přesně o měsíc později, 24. března se slaví White day, den kdy naopak muži dávají čokoládu ženám a považuje se za slušnost dát ji recipročně každé, která dotyčnému muži nadělila čokoládu na Valentýna (nejlépe jinou a ideálně v 2x-3x větším objemu). Akceptovatelné jsou i jiné dárky, měly by však mít bílou barvu. Nemyslím tím myčku , ale třeba bílé prádlo nebo kosmetiku, šperk...

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 14. února 2025 07:21

Garfie dik za dalsi cast kalendare! A preju citronovniku rychle zotaveni :)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 14. února 2025 08:52

Garfie Moc pěkně galantní zvyk 2x-3x víc čokolády. :D 

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:24

Garfie Děkuju.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 14. února 2025 10:57

Garfie moc děkujeme za kalendář, je moc zajímavý

jibun choco je roztomilý

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 14. února 2025 11:04

Garfie To měl někdo velmi dobrý marketing, ten white day.

Offline Garfie
28022 příspěvků moje polička 14. února 2025 11:28

Sweet Potato To jo! Začalo to v Japonsku v 70. letech, ale šíří se to po celé Asii, neboj, za chvíli je to u nás!

Online Sweet Potato
39675 příspěvků moje polička 14. února 2025 11:39

Garfie Snad to nebude jen bílá čokoláda.