Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 16. března 2025 09:31

Garfie Díky.

Offline jerry
10919 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:16

Garfie 

Na jaký typ jídla se používá nať wasabi? A ochutnala jsi ji? 

Ti motýli vypadají jako šperk (akorát je mi líto, že museli umřít jen proto, aby se stali exponátem).

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:20

jerry Třeba do salátů, nebo ji smažíš jako tempuru, nebo nasekanou ozdobiš jídlo...v podstatě jako jakákoli jiná bylinka. Myslím že jsem ji kdysi měla právě obalenou, je dobrá, ne tak ostrá jako wasabi, jen prostě lehce pikantní zelenina. 

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 16. března 2025 10:30

Garfie to je hezke, dik! Ten motyl vlevo dole vypada jak namalovany. Ted uz to asi tak uplne neni, ale Japonci byli asi hodne "srostli" s prirodou, s tim, jak se meni a co se deje behem roku. A ty jejich tradice mi pripadaji mnohem silnejsi nez kdekoli jinde. Mam teda obcas pocit, ze tu divokou prirodu radi usmernovali, viz bonsaje, ikebana, jejich zahrady s peclive zastrihavanymi rostlinami, ktere sice maji vypadat prirozene, ale jsou pod peclivym dozorem :) O suchych zahradach nemluve, to uz ani priroda neni.

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 16. března 2025 16:55
Reakce na Garfie:

A s ptáčkem!!!

to je skvela fotka. A s motyly prenaseci dusi do raje jsi me inspirovala, uz mam namet na tetovani :)​

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 16. března 2025 17:48

moora posledni 3 dny, co mama byla nazivu, mi dovnitr domu litali motyli, kazdy den jeden, od nejtmavsiho po belaska. Uplne mi tehdy prislo, ze mi je posilala. Ze by Japonci vedeli?

Offline Torrah
3224 příspěvků moje polička 16. března 2025 18:05

Pokochala jsem se úžasnýma fotkama, přečetla jedním dechem japonské kalendáře a teď má strašnou chuť na rýžový nákyp! Díky, skvělé počtení.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 16. března 2025 18:42

tohle na mě dneska vyskočilo 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 16. března 2025 22:46

andulka01 Haha, teď jsem měla v Kyotu točenou slaná sakura-macha, mňam! 

Kokoska To je hezké s těmi motýly....s tím usměrňováním...první rok jsem fyzicky trpěla, kdykoli jsem musela něco zastřihnout na své minizahrádce. Ale teď, když vidím, jak tu všechno bují, tak to šmikám hlava nehlava tak asi ta jejich potřeba pramení u stejného zdroje....

moora Nezapomeň se pak pochlubit! 

Torrah Rádo se stalo, za chvíli budou na řadě sakury a to už abych pomalu začala skládat!

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 18. března 2025 01:26

Velmi povedené obento ze shinkansenu...jak trefně poznamenala moje ségra "jako adventní kalendář, tolik okének a v každém nějaké překvapení!"

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. března 2025 08:08

Garfie Super. To bych si dala! 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 18. března 2025 08:34

Garfie Ten bonbón!

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 18. března 2025 08:37

Garfie to je krásný! A teď chceme vědět co je co :-)

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 18. března 2025 10:02

Sweet Potato No tomu neuvěříš, na ten jsem se těšila a on to byl jakýsi kořen, normálně to nebylo sladké!

andulka01 To je docela výzva, jedla jsem to už minulý týden, ale zkusím to. Z leva do prava....rýže s umeboshi švestkou, vařený batát, konyaku nudle, kachní maso, nějaká nakládaná zelenina se sezamem, rýže s minirybičkami, uzená grilovaná ryba, tofu, warabi mochi se zeleným čajem, kuřecí maso v těstíčku, rýže s masem, vedle už si vůbec nepamatuju, asi nějaká tempura?, lotosový kořen, bambus a nějaký podivný kořen, bramborový salát s fazolí :-), rýže, salát z možských řas, naložená zelenina, vajíčko, shitake a jakási hmota zřejmě z tofu kůže. 

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 18. března 2025 10:09

A dnes mám za sebou úplně neuvěřitelný zážitek. Kamarádka nás pozvala na "neznámé místo", už před dvěma měsíci a dnes nastal den D, neřekla nám nic, jen že pojedeme do Tokya a máme se hezky obléct, protože určitě budeme chtít fotky. 

A vzala nás do soukromého salonku v čajovně, naprosto úžasné místo, jen pro čtyři. Absolutně luxusní a wau zážitek. Žádná tradiční ceremonie, ale přesto klasicky připravená macha a moučník. Fotky zdaleka nevystihují jak mimořádný zážitek to byl. Pak jsme ještě zašly na oběd, no prostě skvělý den! 

Mohly jsme si vybrat z pěti druhů čaje...

A skvělý oběd, nemám detail, ale musím ho sdílet, takový "japonský" den to byl!

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 18. března 2025 11:36

Garfie presne me napadlo, jestli ten bonbon neni zas nejake japonske prekvapko Ale tohle obento bych klidne snedla i ja, ten kousek ryby by nevadil. To jsou asi zalezitosti na jedno sousto?

Cajovna je nadherna, i z tech fotek je citit krasna atmosfera. A zeleny moucnik bych si dala, mne chutnalo se zelenym cajem vsechno.

Offline andulka01
12686 příspěvků moje polička 18. března 2025 11:43

Garfie jseš dobrá moc děkuji za popis. Moc by se mi líbilo, takový cestování vlakem, když jedu do JH, mám na výběr leda chipsy a umělohmotný croissant :-(

A čajovna, ach... no i ten oběd, moc mě baví ty vyskládaný mističky.

Offline viktorka_od splavu
48923 příspěvků moje polička 18. března 2025 11:50

ja sice nemam v oblibe syrovy maso ani tu vodni havet, ale to jidlo slozene z mnoha ruznych "ochutnavkovych" kousku by mi vyhovovalo strasne moc. jist jednu velkou porci jednoho jidla je otravny, miluju od vseho kousek

Offline Garfie
28023 příspěvků moje polička 18. března 2025 11:58

andulka01 viktorka_od splavu Jo, přesně. Minulý týden tady byla ségra, včera před odletem jsme šly do onsenu a pak tam v místní kantýně na oběd a ségra prý "tvl, já si musím vyfotit, co se tady podává v bufetu, u nás na bazéně koupíš akorát hranolky a smažák"

Vypadalo to takhle

Offline brrr
12155 příspěvků moje polička 18. března 2025 13:18

Garfie Jenom doufám, že rybičky na rýži v té vlakové krabičce nebyly ještě živé.