Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline continuity
41799 příspěvků moje polička 23. května 2025 11:56

barbucha tak to vůbec. Stejně jako z dobrosrdečnosti nepodeziram dnešní korporaty. 

Offline barbucha blogger
35178 příspěvků moje polička 23. května 2025 12:00

continuity 

Já už snad ani Matku Terezu

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 24. května 2025 10:53

barbucha myslis, ze ovecky maji na vyber, jestli platit nebo ne? Nebo se dohadovat, co chteji oplatkou?

Offline barbucha blogger
35178 příspěvků moje polička 24. května 2025 12:08

Kokoska 

Metoda cukr a bič, brouku Takovou popsal už Puzo, jak zde již zmíněno. Jedna vzpurná ovečka to sice nevytrhne (spíš zle dopadne), ale nezvládnutelný množství podobnejch by už mohlo, čemuž se snaží každá mafie (včetně komunistů, jak známe z minulosti) radši předejít = poslušný ovečky odměňovat. Klasika.

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 24. května 2025 13:36

barbucha cim te komunisti odmenovali? Bananama na 1. maje?

Offline barbucha blogger
35178 příspěvků moje polička 24. května 2025 13:57

Kokoska 

Levným pivem

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 25. května 2025 06:05

Každopádně jakkoli spolupracovat s Yakuzou je protizákonné, takže i platit za ochranu nebo jak už jsem říkala, třeba jen pronajímat prostory a podobně je trestné. Tak pak to mají ovečky těžké. 

Jinak zdravím z Expa, nějak se mi ty výlety v poslední době nedaří, zase příšerně leje. Nasekám se pak nějaké fotky a dojmy....

Offline continuity
41799 příspěvků moje polička 25. května 2025 11:16

Garfie tam je zas lidí!

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 25. května 2025 11:39

Garfie Krásná fotka! Zajímaly by mě tvoje dojmy z českého pavilonu (teda nejenom).

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 25. května 2025 14:45

continuity No jo, Japonsko...na vstup jsme čekali 40 minut, i když jsme měli časovku....na každý pavilon pak byla čekačka zhruba hodinu. 

Jako bylo to super a uvažuju, že pojedu znovu. Ale celkově se nám to moc nevydařilo. Rezervace na jednotlivé pavilony se otevírají o půlnoci a my k tomu bezelstně sedli v půl šesté ráno-a všechno, doslova všechno bylo fuč. Když si vzpomenu, jak jsme dva týdny předem studovali a četli všechny recenze, abychom si ujasnili, co chceme vidět....

Takže jsme neměli jedinou rezervaci, k tomu celý den strašně lilo a nejen to, byla i docela kosa a vítr. Na to jsme jaksi nebyli úplně připravení, takže to bylo dost náročné. Je tam spousta laviček a odpočinkových míst, ale v drtivé většině nejsou pod střechou, takže byly nepoužitelné. Nakonec jsme z těch pořádných pavilonů viděli jen náš a nějakou okrajovou Asii a Afriku a zbytek bylo takové paběrkování....

Ale ten dřevěný prstenec kolem (největší dřevěná stavba na světě) je super, klidně bych ho obcházela hodiny. Celkově to stojí za to i z venku, jako architektonický zážitek....

Isca Český pavilon jsem si chtěla nechat na konec, ale tak když myslíš, tak s ním začnu.

Stručně by se to asi dalo shrnout jako "všechny drby, co jste o něm slyšely, jsou pravda". :-)

Je architektonicky fakt krásný, sice ne tak jako na fotkách, ale pořád dobrý. Bohužel celý ze skla, což si v létě v japonském počasí nedokážu představit, ale budiž, léto zatím daleko. Trochu mě pobavila průvodkyně, která vysvětlovala, že dřevo se muselo dovést z Čech, protože v Japonsku (zemi dřevostaveb a dřevěných chrámů) není dřevo tak kvalitní jako u nás. 

Nejlepší je prý terasa, ale ta byla uzavřená, asi kvůli dešti. Tahákem je taky restaurace v přízemí, kam jsme nešli, ale slyšela jsem, že ač je na menu napsáno "knedlíky", dostanete jen jeden. A třetinka piva stojí dvě stovky, takže jak říkal kamarád, jako na Václaváku, vlastně správná příprava pro turisty. 

Uvnitř....je to vlastně celé jakoby chodba dokola a na konci jsem si říkala "to je všechno?". Cesta je lemovaná malbami, které jsou inspirované Muchou, ale nikde to není pořádně vysvětleno a pokud to nevíš, nedává to žádný smysl. Celkem je tam asi pět exponátů, sklo a 3D tiskárna Prusa. Les civilizací, který ukazuje prastaré fosilní duby stojí mimo pavilon, není nijak vysvětlený a nikdo si ho s námi nespojuje. 

Děti a muž byli z pavilonu zklamaní. Mně se to vlastně svým způsobnem líbilo, ale spíš jako expozice moderního umění, ne jako pavilon, který má představit naši zemi. 

Kouzo nechtěného, fotka s deštníkem v národních barvách :-)

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 25. května 2025 14:49

Offline continuity
41799 příspěvků moje polička 25. května 2025 14:53

Garfie a jeje, tak doufám, že další pokus vyjde líp. Neumím si představit, že bych na tohle muže ukecala víc než jednou.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 25. května 2025 14:58

Tohle je maskot našeho pavilonu

Jako vlastně mi to přišlo totálně nepochopitelné pro cizince. 

A asi nejvíc rozpačitá jsem byla z personálu. Až na jedinou výjimku (což byla mimochodem Vietnamka) byli všichni hrozně nepříjemní, působili strašně přinasraně, na otázky odpovídali jednoslovně a vlastně vypadali, že nás tam neradi vidí. Bylo to o to víc do očí bijící, že jsme před tím byli na expozici Slovenska, kde byli hrozně nadšení, že jsme přišli, nalili nám víno a dětem narvali horalky a speciální lízátka se slovenským státním znakem a celkově byli strašně milí. 

Offline continuity
41799 příspěvků moje polička 25. května 2025 15:34

Garfie

Tomu plyšákovi nerozumim ani já, ale jsem cizinec, takže svět je v pořádku.

k tomu personálu mi vyvstalo, jak se mi Amíci omlouvali za trochu ostřejší číšníci v americkém dinneru (to jsou ty jídelny s koženkovými sedackama z Pulp fiction): it's part of the experience 

Tak přesně to mě při tom tvém popisu napadlo, že je to součást zážitku. 

Offline dorota
1219 příspěvků moje polička 25. května 2025 15:52

Garfie Kamarátka bola na Expe v Osake pred mesiacom a hovorila, že slovenský pavilón bol dosť o ničom, bola sklamaná z toho, že sa tam prezentujeme viac-menej iba forografiami turistických miest a alkoholom, chýbala jej tam prezentácia technologických inovácií. A ľudia boli neochotní, nezáujem o návštevníkov.

V slovenských médiách som zatiaľ čítala skôr kritiku na slovenskú prezentáciu na Expe. Kým ČR má samostatný pavilón, tak SR nemá a vraj slovenská prezentácia stojí len o čosi menej ako česká.

Offline Jitka77
1861 příspěvků moje polička 25. května 2025 15:56

Plyšák je Kaplického chobotnice, ne?

Offline jerry
10921 příspěvků moje polička 25. května 2025 16:20

Jitka77 

To je Marťan od Reného Roubíčka - akorát místo skla je v plyšovém provedení.

Ale nepřijde mi to pro cizince moc pochopitelné (a ani značné části Čechů, pokud se nezajímají o umění a sklo).

Offline DruI
5443 příspěvků moje polička 25. května 2025 16:53

jerry Já se přiznám, že jsem toho maskota taky nepochopila, i když je roztomilej :o)

Offline Jitka77
1861 příspěvků moje polička 25. května 2025 19:04

jerry Tak to jsem si musela vygooglit...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 25. května 2025 19:11

jerry To není Alzák? :D