Garfie Těším se na info nejen o Yakuze, ale i Garfikovi ![]()
O Yakuze jsi tu už určitě psala, pamatuju si to, i jsem si k tomu pak dál googlila. Ale určitě máš nové zase další informace nebo tě napadne, co ještě k tomu.
Garfie Těším se na info nejen o Yakuze, ale i Garfikovi ![]()
O Yakuze jsi tu už určitě psala, pamatuju si to, i jsem si k tomu pak dál googlila. Ale určitě máš nové zase další informace nebo tě napadne, co ještě k tomu.
Garfie krásný, včetně tetování
continuity já, jako majitelka obrovskýho japonskýho tetování, tu yakuzu docela sleduju - mají úžasný vzory, dají se k tomu najít videa na y/t - myslím k yakuze obecně, ale i k tetování samozřejmě, ale to nemusí zase nikoho moc zajímat. jsou i pěkný seriály, ze kterých člověk dost pochopí. mně se líbilo giri/haji (neflix) a tokyo vice třeba. nemám moc času se rozepisovat, ale mi přijde, že japonci mají k yakuze takový dvojí vztah - na jednu stranu si jí váží, protože respektují všechno tradiční, hierarchický atd., a to yakuza je. yakuza je/byla v podstatě něco jako stínový korporát. na druhou stranu ji ostracizují jako kriminální živel, ale mně přijde, že i o odsuzování je už taková tradice. taky jsem postřehla, že i yakuza trochu hyne na úbytě, nahrazují ji méně tradicí a hierarchií svázané mafie, často z číňanů a korejců, které se dávají dohromady tak nějak ad hoc dle potřeby - už to není ta "struktura".
Garfie teda, ja jsem si predstavovala to tetovani jako tu a tam neco, nejaky znak treba, ale tohle je uplne umelecke dilo.
Garfikovi drzim palce, at neni pretrzen ![]()
Garfie Přimlouvám se za Garfíka, maminko. ![]()
No ale dva garfíci jsou víc než jeden ![]()
Evaevamyslíš že dorostou jako žížaly?![]()
continuity Radši jako mořská hvězdice, tam můžou dorůst obě části, u žížaly vždycky doroste jenom ta hlavová ;o)
Garfie Buď na garfíka hodná, on je v tom určitě nevinně ;o)
continuity no jak se to říká? Nadělám z tebe deset malých do školky? Tak to určitě jde ![]()
S učitelkou mých synů jsme si vždy povzdechly: "Vychovat to nejde, zabít to nemůžeš."
, takže pokud malýho Garfika neroztrhnu jako hada, udělám si na to čas.
To bude zajisté nějaké nedorozumění.
Navíc roztržení Garfíka by bylo kontraproduktivní - dovedeš si představit, že pak bys měla doma 2 Garfíky?![]()
Haha, to by se vám líbilo, mít tady deset malejch Garfiků, co! ![]()
Mně stačí jeden i s rezervou! Jde v podstatě o blbinu, hrál hry na počítači a nechal se přistihnout, počtvrté v tomto roce a podruhé v týdnu!
Bylo to o přestávce, ale je to provinění proti školnímu řádu, počítač je u ředitele a musím si ho jít osobně vyzvednout, což je vlastně to, co mě na tom nejvíc vytáčí. Dostane pravděpodobně zákaz na dva týdny, což je docela hustý, protože PC používají ve škole denně, prakticky ani učebnice nemají fyzicky.
Ale-Bůh žehnej tomu děcku za osobní kouzlo-včera v hodině dramatu (učitel chyběl) museli psát nějaká hodnocení svého výkonu při hře, Garfik to začal smolit na papír a výchovné poradkyni a manželce ředitele(!) v jedné osobě se ho zželelo a půjčila mu vlastní počítač. ![]()
Garfie Chudák malej, taková blbina. Má osobní kouzlo, to se mu bude hodit celej život!
Garfie Garfik je cislo, ale jak ho muzou potrestat odebranim neceho, co potrebuje k vyuce? Pochopila bych, kdyby ho musel odevzdat po skonceni hodiny a byl bez nej o prestavce, ale kdyz ho potrebuje misto ucebnice?
Kokoska On má navíc výjimku a může psát na počítači i to, co ostatní na papír, kvůli diagnoze. Ředitel byl úplně v pohodě, řekl mi, že problém prostě je, že se to děje opakovaně, že už mu ho jednou zabavil a pak vrátil a že správně by měl být v potížích už dávno, ale že mu dal ještě šanci. I teď zmínil, že ho Garfik potřebuje a že abych mu ho vrátila nejlíp ještě než začne vyučování.
Ale prý mu mám domluvit, protože to, že mu to odpustí nemá dobrý vliv na ostatní.
No a k yakuze. :-) mitford sister to hezky popsala, moc se mi líbí to srovnání se stínovým korporátem. Je to opravdu dost rituální organizace s důrazem na tradice a správné postupy, taková temná kopie japonské společnosti. V období Edo (středověk) vláda dokonce oficiálně uznala existenci jedné odnože Yakuzy (když to zjednoduším, Yakuza se dělí na dvě skupiny, jedna je primitivnější a ta druhá víc "posh", právě ta druhá byla státem uznaná jako oficiální organizace) a najímala ji jako ochranku, v podstatě měli skoro ta samá práva jako samurajové.
Mimochodem, k tomu se pojí zajímavá lingvistická poznámka, japonská média musí na žádost policie o Yakuze mluvit jako o "boryokudan", což znamená něco jako násilníci, nebo gangy, zatímco členové Yakuzy sami sebe označují za "ninkyoo dantai", což znamená něco jako oblíbená nebo ryrířská skupina.
Jinak od začátku se členové rekrutovali z těch okrajových částí společnosti a je to tak dodnes. To znamená lidi z rodin, které se živili "nečistými" živnostmi, takzvaní burakumin. Byla to povolání jako řezníci, kati, pohřební zřízenci, lidé na úklid a podobně. K tomu se bohužel řadí i japonští Korejci, často to jsou takové spojené nádoby. Pro tyto lidi to byl často jediný způsob jak vydělat peníze, případně mít nějakou kariéru.
Říká se, že Yakuza je prorostlá s japonskou vládou, ale nevím o žádné aféře, která by to skutečně potvrdila. Pravda ale je, že první zákony, které začaly bojovat proti Yakuze, byly vydané až někdy v devadesátých letech. Některé ty zákony jsou pořád trochu zvláštní, třeba zakazují lidem spolupracovat s Yakuzou (včetně toho, že jim například nesmí pronajímat sály ke schůzkám a podobně), ale nejsou namířené přímo proti organizaci samotné. Taky existuje zajímavý zákon, který umožňuje vinit z činů členů Yakuzy jejich bosse, díky tomu se taky některé podařilo uvěznit. V posledních patnácti letech ale bylo vydáno proti Yakuze spousta zákonů a místních vyhlášek, takže ze strany státu už se dá mluvit o snaze Yakuzu potírat.
Jinak Yakuza jako taková začala docela upadat už někdy v 60. letech, s rozvojem Japonska, kdy přišla spousta jiných možností, jak si vydělat peníze. Zatímco v 60. letech policie evidovala zhruba 180 tisíc členů, dnes je to číslo někde kolem deseti tisíc. Pochopitelně Yakuza už není tak nápadná, ustupuje od některých tradic (dost možná i toho tetováni!) aby nebyla tak snadno rozpoznatelná.
Jak už tady padlo, snaží se vylepšit si svůj obraz u veřejnosti a vždy, když se stane nějaká katastrofa, Yakuza je prvním z těch, kdo pomáhají. Při velkém zemětřesení v Kóbe v roce 1995 poskytla Yakuza záchranářům dokonce svůj vrtulník a nejen to, v médiích se objevovaly pochvaly, že pomoc zvládla rychleji a organizovaněji než vláda. Stejně tak po zemětřesení a tsunami v Tohoku v roce 2011 okamžitě na místo vyslala náklaďáky plné humanitární pomoci.
Dnes je to pořád tak, že velkou část tvoří japonští Korejci, sociálně slabší a podobně, zájem ale mezi mladými celkově dost upadá, hlavně proto, že vláda se v poslední době opravdu snaží a navíc spousta těch zaměstnání na hraně zákona jde provozovat legálně (různé bary, herny, bordely), bez pomoci Yakuzy.
Garfie jeste ze je reditel tak rozumny. Neslo by ty hry nejak zablokovat, aby nebyl synek v pokuseni?
Kokoska Jo, ředitel byl v pohodě. Zablokování jsme zkusili, ale jaksi je chytřejší než my a umí to obejít.
Dokonce i telefon, který mu automaticky vypne v devět večer dokáže rozjet. Pokud chci mít jistotu, musím mu tu elektroniku odnést.
Garfieděkuji,je to hrozně zajímavé. No takto popsané už to zní docela jinak jakoze festival Yakuzy je uznávaná tradice.
continuity On to není festival Yakuzy, jen se na ni nějak napojila....
Víš co, on totiž i ten chrám (ač největší v Tokyu) je v takové původně dost vykřičené čtvrti. V minulosti se sem stahoval takový ten zábavní byznis, do chrámu chodily prostitutky....Válka s tím hodně zamávala a okolí už nikdy nedosáhlo původní "slávy", ale historicky je to prostě "low city", polohou i sociálně, i když dnes už by to skoro nikdo nepoznal.
Garfie no jasně, jen že to vůbec společensky prošlo, že se takto očividně zapojuji. I to vystavování tech tetování, že je takto akceptovatelne. Ale jak píšeš,že Yakuza vlastně byla tou společnosti kdysi poměrně prorostla, smysl to dává.
Ono to asi není zas tak výjimečné, byla jsem ve Vegas v muzeu zločinu a že mafie pomáhala během katastrof bylo běžné i ve státech, stejně charita, to propojení na politiku hezky popsal už Mario Puzzo, jako poměrně jasnou tam rozebírali variantu, ze za smrti Kennedyho je mafie.
Vlastně co se divím.
Hele ta pomoc za katastrof nebo charita... přijde mi to celkem logický, když v bezproblémový době vybírali od normálních, chudších spoluobčanů to výpalný "za ochranu", tak jim holt museli pomoct i v nouzi, jinak by o ty svoje ovečky asi přišli resp. ovečky by to vyhodnotily jako vyhozený prachy, za který nic nedostávaj... asi bych mafii nebo Yakuzu nepodezírala z nějaký velký dobrosrdečnosti.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.