Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline brrr
12158 příspěvků moje polička 09. května 2025 16:57

Lenka22 Já bych tipla, že letos je to u nás tím šíleným suchem. Že se ten pyl prostě nespláchne.

Offline Malvin
1642 příspěvků moje polička 09. května 2025 18:30

Lenka22já spíš dnes jela autem a myslela taky na Japonsko. To tam není hmyz a ani ptaci? Moje přední sklo je něco mezi hmyzím hřbitovem a ptačí toaletou

Offline Lenka22
2550 příspěvků moje polička 09. května 2025 22:20

Malvinmě z pouliční lampy zadělali sklo ptáci tak, že to nejde dolů, a do toho pyl, prach a špína, no chuťovka.

brrrmožná je to tím nedeštěm, zdá se mi to letos horší než jindy2.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 09. května 2025 23:00

brrr Taky bych to čekala, ale už kdysi dávno jsem o tom četla a tam rovnou bylo, že je vypouští na lanech. Asi nejsou kormoráni ochotní se vracet....

S tou čistotou mě to překvapuje taky. Bydlíme ve městě, takže moc ptáků nebo zeleně tady není, ale zase přímo nad autem máme strom a na terasu mi ptáci létají. A kousek je velký park. Prší tady hodně, takže asi ke pravda, že pyl se umyje...a běžného smogu tady asi není tolik...

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 10. května 2025 11:27

Kormoráni majú tie šnúry okolo krku nielen preto, aby neutiekli, ale aj preto, aby chytené ryby nemohli prehltnúť. 

Offline slniecko admin
19371 příspěvků moje polička 10. května 2025 19:01

Garfie podla mna su to jednoducho japonske vtaky, takze su disciplinovane, nerobia okolo seba neporiadok a okrem toho maju niekde v hniezdach schovane prave japonske minitoalety, ktore ich aj umyju a nasuchoria im pierka....

Offline 1010
205 příspěvků moje polička 10. května 2025 20:12

Garfie Já jsem spíš postřehla, že v Japonsku není tolik hmyzu jako u nás, zdálo se mi to nebo je to fakt? 

Offline Isca
4874 příspěvků moje polička 10. května 2025 21:29
Reakce na Garfie:

A aby toho nebylo málo, Fuji se taky povedla! 

​Fuji z pekla :-)

Offline Len
2670 příspěvků moje polička 10. května 2025 21:40

Tabea Tady byl japonský festival před dvěma týdny. Přišli jsme, viděli ty davy a šli zase pryč, vůbec se to nedalo. Známá psala, že stála ve frontě u jednoho stánku hodinu.

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:18

Len Haha, ale to je vlastně docela japonské!

slniecko

1010 Mně to taky přijde, asi proto, že je tady tolik rýže a nepotřebují tak moc opilovávat? Ale strávila jsem víkend na venkově s Japonkou vdanou do Maďarska a hned to s ní probrala a ta byla dost překvapená a říkala, že jí naopak přijde málo hmyzu v Maďarsku, v porovnáním s Japonskem. (a vyloučily jsme z počtů šváby )

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:37

Víkend jsme strávili nedaleko rozsáhlého chrámu Horyu-ji, zapsaného na seznamu UNESCO a ve kterém stojí nejstarší dřevěné budovy na světě. Chrám je velmi rozlehlý, celkem 187 tisíc metrů čtverečních a nachází se v něm 125 budhistických staveb, 18 z nich je na seznamu světového dědictví. Uvnitř se bohužel nemůže fotit, tak alespoň zvenku. 

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:39

A tady ty dvě nejstarší dřevěné budovy na světě, obě staré 1400 let, je to ta vlevo-hlavní budova se zlatou síní a pětipatrová pagoda. 

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:44

Jednou z nejzajímavějších budov v areálu je Yomedono, Síň snů. Pochází z 8. století, uvnitř je schovaná socha Kuse Kannon, o které se věří, že má moc uzdravovat lidi. Socha je uzavřena uvnitř a zabalená, traduje se historka, že na začátku 20. století sem zavítal nějaký britský historik se svým japonským kolegou a i přes protesty mnichů sochu rozbalilli. Od té doby je k vidění 2x ročně, na jaře a na podzim, vždy na měsíc....

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:48

A protože už tu dlouho nebylo jídlo, zastavili jsme se v nedaleké nudlárně na naprosto úžasné a dokonalé nudle, mazesoba a rámen. 

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:49

A na to, že je většinu víkendu pod mrakem, měli jsme opět neuvěřitelné štěstí na cestě zpátky! :-)

Offline brrr
12158 příspěvků moje polička 11. května 2025 10:54

Garfie To jim ty 1400 let staré domy nespadly při žádném zemětřesení?

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 12:20

brrrNo představ si!! 

Offline Kokoska
34179 příspěvků moje polička 11. května 2025 12:38

Garfie to je uzasny, ze se to dochovalo.

V tom jsou strasny Cinani, tam spousta drevenych staveb shorela. A oni to postavi znovu a ukazujou to jako historickou pamatku a ani se neobtezujou k tomu dat ceduli, ze je to novodoba replika. A ani jejich pruvodci, ktere musi mit turisticka skupina povinne, to nereknou. My meli skvelou ceskou, ktera sice do jejich vykladu mluvit nesmela, ale pak nam stejne rikala i to, co se nema vedet.

Offline Myrtila
5085 příspěvků moje polička 11. května 2025 17:40
Reakce na Garfie:

A na to, že je většinu víkendu pod mrakem, měli jsme opět neuvěřitelné štěstí na cestě zpátky! :-)

​Teda, jak je obvykle aspoň trochu v mracích, nebo krytá nějakou vegetací na fotce, tak tady mě jako první napadlo, že jsme ji přistlihli nahou krásná fotka, i ta předchozí noční

Offline Garfie
28031 příspěvků moje polička 11. května 2025 23:52

Myrtila No vážně! S tím mrakem možná dokonce jako by si zrovna vyslékala tričko! :-)

Kokoska Číňani jsou hrozní nacionalisti, proti Číně nesmíš říct nic! Jinak ty budovy jsou během století trochu opravené, třeba mě pobavilo, že kvůli stabilitě přidali později na sloupy draky, aby byly sloupy silnější. :-) Ale tak z 65-70% jde o původní konstrukci.