Mně se tedy maskot René líbí. ![]()

Tak leda Alzák po žloutence![]()
jerry Vono to není zelený? Já zaznamenala nějakou diskuzi o tom českémmaskotu, ale nijak zvlášť jsem kolem toho nepátrala. Zajímavý mi přišel akorát ten les civilizací z pravěkého dřeva.
Proč je vlastně pokaždý na expu Průša? V Dubaji mě český pavilon nijak nezaujal. Mam pocit, ze slovensky jo, ale nemuzu si ho vybavit. Pamatuju si ale super polský. ![]()
dorota Tak je to o ničem, prostě jen malý stánek v rámci těch common, ale na druhou stranu, i tam byly některé dost zajímavé projekty. Slovensko bych úplně minula, kdybych ho cíleně nehledala. Zajímavé bylo interaktivní pexeso se slovenskými hrady, tam si pořád někdo hrál, ale jinak to bylo fakt dost provinční, někde na úrovni těch chudších afrických států. Personál jsme my měli ochotný, i japonský i slovenský, ale o těch fianancích jsem četla a je to teda očividná pračka, bylo to tuším kolem deseti milionů eur!
@Tabea Taky mě dost překvapilo, když jsem to hledala, že už byl v Dubaji. Mimochodem, to prý bylo daleko líp zorganizované, říkala hosteska na slovenském stánku
@Kan je to jasně zelený. :-)
Specifická žlutozelená barva uranového skla. ![]()
Garfie v Dubaji si nepamatuju, že by byly časovky na vstupy. Ale protože jsem si čtyři dny předtím střihla odstranění slepáku, tak je možné, že to šlo mimo mě.
Pamatuju si, že jsme stáli na německý pavilon, Saudi a chvíli Rakousko. Za jeden den to stejně stihnout nešlo. A pršelo teda taky. ![]()
My dnes měly poslední hodiny Tea ceremony a konečně se nám podařilo přijít v kimonu!
Sensei byla překvapená, to bylo moc milé, vůbec celá ta hodina byla strašně příjemná.

Sensei nám donesla krásné cukroví k čaji

A v hodině japonštiny jsme vyráběli tradiční dekoraci na Tanabata matsuri, svátek, který se slaví až 7.7., kdy se ozdoba dává ven na dveře, ale už před tím ji můžete mít doma. Jsem hlavně pyšná na svoje kimono, kterému jsem jako jediná udělala i obi s mašlí vzadu. :-) Moje dílo

A kdybyste si chtěly vyrobit doma, tady jsou tradiční ozdoby a jejich významy

A aby toho pro dnešek nebylo málo, je tady další mikrosezona Benibana sakau, kvete světlice barvířská. Je to období, které by se dalo shrnout do věty "kéž by tak bylo celé léto", kterou teď slýchám často a často ji sama pronáším. :-) Je to poslední období před krutým japonským létem, které začne sezónou dešťů, aby se přesunulo do neskutečného horka a vlhka a skončilo obdobím tajfunů. Teď je příjemně, většinou vané mírný vítr, což mi připomíná, že jsem četla, že v Japonsku existuje více než dva tisíce slov pro různé druhy větru. Také je to období, kdy se v obchodech začínají objevovat švestky ume a všechny potřeby na výrobu umeshu, švestkového vína, takže jsem včera založila letošní várku (a dopila loňskou, haha). Letošní souboj expatů o nejlepší umeshu jsme vyhráli!
Trochu jsem se zapovídala, takže zpátky ke světlici. V Japonsku se používala jako přísada do kosmetiky a využívala se k líčení, jako tvářenka nebo rtěnka. Je o ní zmínka také ve slavném Příběhu prince Genjiho. Dnes je známá spíš díky oleji, který se z ní vyrábí a který je specialitou prefektury Jamagata. Začíná se také sklízet shiso, jeho listy jsou nepostradatelnou přísadou k výrobě sushi. Od června do srpna se sklízí také červené shiso, které se používá jako přísada do džusů.
A takto vypadají prostory u pokladen skoro v každém obchodě v době výroby umeshu. ![]()

Tabea byly, nedostali jsme se kvuli toho do japonskeho, a v ceskem byla ochotna akorat jedna pani, u obrazu v patre, ale ty co byly jako obsluha u tech 3D bryli, ty byly prijemne jak osina v pozadi. A prusa tam byl, nejvic vsechny zaujala ticha stena, vsichni se u ni fotili protoze byla stribrna, a leskla se, zatimco tam absolutne nebylo vysvetleno o co jde
A nemecky byl uzasny![]()
Tak po mém malém privátním extempore zpátky k Expu. ![]()
Ten dřevěný prstenec, co postavili okolo a co se stal největší dřevěnou stavbou na světě, je naprosto úžastný! Po obvodu má zhruba dva kilometry, vysoký je místy až 20 metrů a je to krásná relaxační zóna, spojuje všechny pavilony a je prostě jedním slovem úžasný!
Tohle je asi jediné záběry, kde je vidět trochu z dálky.

V dešti posloužil i jako skvělé místo na piknik ![]()

Garfie jedna fotka vydá za tisíc slov... říkala jsem si, z popisu: ok, velký dřevěný pavilon. Ale fakt! Vypadá naprosto parádně.
Garfie To je super sezóna. A jak prosím chutná švestkove víno a jak se vyrábí? A můžu i z našich kadlatek?
Garfie to je krasne, a ta vecerni fotka! Co s tim udelaji, az Expo skonci? Rozeberou to nebo se to na neco vyuzije? O pavilonech jsem cetla, ze nektere mozna presunou jinam, nektere snad vyuziji na neco jineho.
Kan Je trochu sladké, ale ne moc a moc dobré. V podstatě jen vrstvíš ume a cukr a zaliješ to alkoholem a necháš rok stát. :-) Tady je recept. Můžeš to zkusit, ale ty japonské ume připomínají spíš než švestky třeba ringle, špendlíky nebo něco takového.
Kokoska Ty večerní panorámata byla krásná, škoda, že už jsme byli totálně zničení. Na využití se sbíraly návrhy a nakonec je nějaká dohoda s městem, že tam částečně zůstane a bude se využívat pro akce, zbytky těch konstrukcí se nějak rozdistribují po částech a také se budou využívat na různé akce.
Garfie Super, díky. Ringle mám taky, světlý i tmavý.
Kan Jestli to zkusíš, tak pak dej vědět, vytvořila jsem si závislost. :)
Garfie Docela koukám, že ty malby v Českém pavilonu jsou od Jakuba Matušky :-). Je to můj velký oblíbenec.
999 Některé ty kresby se mi moc líbily, třeba tyto dvě, ale některé teda působily trochu zvláštně, nebo možná nepatřičně? Nevím jak to říct. Domů bych si ho pověsila s radostí!

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.