Tabea To je hustá historka, to by se ještě před dvěma lety nestalo. :-(
Já teď měla takový zvláštní incident, ani to sem teď nechci psát, ale ve zkratce si myslím, že Japonci mají turistů plné zuby.
No snad dnes šťastně dorazíte!
Tabea To je hustá historka, to by se ještě před dvěma lety nestalo. :-(
Já teď měla takový zvláštní incident, ani to sem teď nechci psát, ale ve zkratce si myslím, že Japonci mají turistů plné zuby.
No snad dnes šťastně dorazíte!
Janulik03 Já i málem poslala ty odjezdy vlaků soukromě, ale pak jsem si říkala, že to tady budete sledovat jako detektivku. :-) Pokud sedí v tom vlaku, co myslím, už jsou v Osace a vlaky na Hiroshimu jezdí zatím maximálně s patnáctiminutovým zpožděním, takže tipuju, že už jsou na cestě. Doufám, že se ještě něco nezvrhlo!
Garfie prenos zpozdeni japonskych vlaku je fakt napinavy! A to se nam jednou omlouvali za zpozdeni 15 minut kvuli silnemu vetru na trati, tajfun nas nastesti nepostihl. Byli jsme taky nejak v zari, jen o neco pozdeji myslim. Ale Fuji jsme videli jen jednou z dalky.
Tabea tak at to dal jede podle planu! Hirosima je silny zazitek.
Kokoska Já kdysi čekala na tchány na letišti a odkláněli kvůli tajfunu jedno letadlo za druhým, z Tokya do Osaky, v době kdy tady nefungovaly evropské telefony...to bylo hodně napínavé. Nakonec byli první letadlo, které přistálo, s dvouhodinovým zpožděním. Cestovali jsme pak ještě na sever, ujel nám poslední vlak...no strašidelné to bylo.
Ale jinak se běžně omlouvají i za minutové zpoždění:-)
Tabea vy to máte vždy nějaké napínavé. Držím palce ať už je vše v pohodě.
Garfie jsme asi 45 minut v hotelu v Hirošimě. Naštěstí hned na nádraží, tak už jsme se nemuseli nikde toulat.
V Osace bylo na nádraží boží dopuštěni, tak jen muz odchytil někoho od drah a ten mu překladačem řekl, ať proste jen vlezem do vlákna Kagoshimu. Tam to teprv pro me začalo být nepříjemný, protoze co se týče pravidel, tak jsem úplná Japonka. ![]()
vysledovala jsem, ze vždy vagony 1-3 jsou bez místenky, zbytek s místenkou. U 1-3 stála fronta až do Tokya, tak jsme zůstali stát u mistenkovyho vagonu. A proste si sedli na volny místa. Vlak stavěl 4x, ale nikdy nikdo ani nemrk okem našim směrem. Tak buď jsme měli štěstí, že na ty místa fakt nikdo lístek neměl, nebo ti vlastníci byli super pokeroví hráči a sedli si jinam. I když bylo míst volných víc, tak dost lidí stálo v uličce u záchodů. V tom vagonu je napsáno, že kufry si tam můžou odložit jen ti, co do toho vagonu mají rezervaci.
Díky za podporu. ![]()
Ja jak jsem vytrénovaná cestama s malýma dětma, tak jsem byla v zenu až do momentu, kdy jsem seděla v místenkovým vagonu bez místenky do něj. Dovedu si totiž představit, jak by to mohlo být o hodně horší.
Ale je fakt, že jsem seděla s tím klidnějším dítětem. ![]()
Tabea hlavne ze jste tam, kde jste potrebovali byt. Tesim se na dalsi zazitky, uz jen pozitivni, a fotky!
Tabea On při tom tajfunu ani nebývá blesk ani hrom, prostě jen totálně a neprostupně leje a fouká vítr. A tohle byl jen malinký, docela mě překvapilo, že to takhle zmrazilo spojení.
Jo a Japonci si nesedají na prázdná místa v místenkovém vagonu :-) divnej zvyk. Tak hlavně že už to máte za sebou!!
Začíná mě to Japonsko pěkně stresovat. Restaurace i obchody narvaný jídlem, který bych chtěla zkusit, ale nestihnu to, i když se cpu jak nezavřená! ![]()
Tabea
A mně se každej diví, že jsem tady přibrala!!!
Garfie já se nedivím vůbec. Kdybych tu zůstala tak dlouho jako ty, tak si do Česka musím platit dvě sedačky v letadle. 

Dnešní výběr jídla s ohledem na děti.

Tabea Úhoře jste stihli ještě v sezoně!
Ústřice teda ne, ty by nám na severu ještě před dvaceti lety neprodali...
ale časy se mění. Prý s ohledem na děti, fakt závidím, ty moje by mě hnaly!!!
A co Miyajima? Kolik tam bylo lidí? Minule jsem byla úplně otřesená. Když jsem tam byla před mnoha lety poprvé, nebyla tam prakticky ani noha. Ani ta hlavní třída nebyla zastřešená, minimum obchodů a restaurací...ale pořád to tam mám ráda.
Je tady další sezóna, Hokuro neboli "bílá rosa. Její první mikrosezóna se nazývá Kusa no tsuyu shiroshi neboli "rosa se bíle třpytí na trávě". Zní to poeticky a není divu, je to období po sklizni rýže, kdy si lidé mohli oddechnout, uklidnit mysl a začít se věnovat pozorování přírody, hlavně úplňku, který je na podzim údajně nejvýraznější a jeho pozorování patří dodnes mezi oblíbené kratochvíle.
Je to obodbí, kdy přestává být horko a začínáte zase cítit rozdíl mezi teplotou ráno a přes den. Oblíbený výraz je "měsíční rosa", který odkazuje na měsíční svit odrážející se od rosy v trávě. Měsíc bývá nejviditelnější, takže se často organizují různá společná pozorování měsíce. Oficiální "nej" datum pro letošní rok bude až v říjnu, proto přidám jen jeden roztomilý zvyk, který se mi podařilo objevit. Už od pradávna lidi Měsíc fascinoval, krása úplňku je přitahovala, někdy to vypadá, že se ho skoro můžete dotknout....a tady se zrodil nápad nalít si saké do kelímku, nechat plavat měsíc na hladině a pít z něj. Říká se tomu "pití měsíce". :-)
Začíná sezona kaštanů, v Japonsku pro podzim naprosto typická, v kaštanových příchutích objevíte kde co. Velmi oblíbený je moučník Mont Blanc (ten můj je jak z fotky patrno spíš z konce sezóny
, ale letos jsem ho ještě neměla, takže musíte vzít za vděk tím co mám), kaštany se jedí i s rýží.

Ještě zpátky k pozorování měsíce. Říká se mu jugoya nebo tsukimi. Nebo také Svátek patnáctého dne, podle jeho umístění ve starém kalendáři. I v září se dá pozorovat úplněk (letos dokonce krvavý), ale v říjnu bude prý ještě krásnější. Už teď se ale začínají organizovat různé akce spojené s Měsícem. Například v japonské zahradě nedaleko našeho domu se za dva týdny pořádá slavnostní večeře, kterou organizuje Michelinská restaurace z Jokohamy. V dalších dnech pak bude každý den otevřeno až do noci a konají se tam nejrůznější akce a koncerty. Podobných akcí je po celém Japonsku plno.
A k pití Měsíce přihodím ještě jednu roztomilou historku, v Japonsku se říká, že na Měsíci žijí králící, proto se často objevují v písních o pozorování oblohy a bývají také součástí výzdoby...
Tady králíci s rýží...

A tady s mochi, které se typicky jí při pozorování Měsíce

Garfie dik za dalsi povidani!
I u nas ted byva krasna rosa, jak jsou chladnejsi noci.
Nebyla nejaka historka o kralicich, kteri na mesici vyrabeji ryzove mochi?
K tomu uplnku - ted si zaboha nevzpomenu, jestli to bylo v Japonsku nebo v Cine, v nejakem zahradnim pavilonu bylo kruhove okno, kterym dopadala zare uplnku na vodni nadrz uvnitr. Taky kolem toho byly nejake ritualy a spis teda duchovni slavnosti, rozjimani a tak. Spis myslim, ze v Cine. Oni se sice s Japonci nemaji moc radi, ale nektere veci jsou spolecne nebo prejate z jedne ci druhe strany.
Garfie Ježiš ale ti králící jsou úpní Bob a Bobek i s kloboukem! :o)
Garfie jojo, úhoře jsem si pamatovala, že se po něm mám vrhnout. Už jsem ho měla dvakrát. ![]()
Když jsme na Miyajimu dorazili, tak tam bylo lidi fakt hodně, pak už se to nějak rozpustilo. Prodejní okénko jedno vedle druhého. Vlezli jsme do restaurace, měli místo jen u nízkých stolů. Tak my s dcerou, že žádnej problém. No tak po půl hodině klečení už mi jedna noha odumřela. ![]()
Dneska jsme cestou do Kyota zvládli Himeji a zahrady Koko-en. Hrad byl tak spíš na kondici u, ale zahrady parádní. Škoda, že s dětma se to nedalo moc užít a vstřebat. 

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.