Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline mirajo
2607 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 15:27

Tabea Garfie A neni to tak, ze se Japonci nebo obecne Asiate min poti? Resp. jejich pot není tak cichove vyraznej, coz je geneticky dany? A tak se vonet nemusi, protoze nesmrdi?

moora Uplne se mi sliny sbihaj, proc ja si kureci skvarky nekdy neudelam?!

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 15:59

mirajo je to možný. Do včera bylo asi 35, slunce žhnulo, já byla jak rozpalenej červenej knedlík, ale oblečení po celým dnu na nohou nebylo cítit potem. A to jsem dokonce jednou zapomněla antiperspirant. Nechápu. Doma přijdu z práce, kde je sice třeba 31 stupňů, ale víceméně sedím a nemůžu se vystát. 

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 16:07

U téhle věcí (kromě wc ) bych si přála zavlečení do Evropy. 

Držadlo pro lepší vstávání vedle krajních sedadel

sedačky na umístění dítěte na dámských i pánských toaletách. Někdy sklopný. Jedna uvnitř kabiny, další před umyvadlama. 

Offline brrr
12258 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 19:44

Tabea Ty sedačky pro děti mají v Zurychu na letišti.

Offline andulka01
12759 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 20:00

Garfie pařátky (vykostěné, tyjo, to musí být piplačka) bych moc ráda ochutnala. Vlastně všechno

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 20:49
Reakce na Tabea:

continuity

mne by teda zajímalo, jaký kulturní šok zažívají Japonci třeba v létě v Praze v tramvaji.

Garfie To je pro mě další zvláštní věc. Mam dost citlivej nos a Tokyo bych po čuchu nepoznala. Prostě tu nic necítím. Maximálně někde v zahradách stromy. Žádný smrady, parfémy úplně minimálně. Třeba Dubaj je pro mě vyloženě město, co mi voní. Z Hongkongu si zas pamatuju, jak tam byly cítit ty čínský byliny. Londýn, Paříž, Praha, všechno má čuch. 

​Já teda Japonce obdivuji, ale přes to popotahování soplu, nejsem schopna se přenést u nikoho. Vždycky mám nutkání vytáhnout papírové kapesníky a nebídnout. Většina lidí má na cestách mimo svoji zem, kulturní šok.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 04. zaří 2025 23:52

Tabea Jo, s tou vůní/smradem je to pravda, tady jsou typické vůně, ale jen sezónní. Možná před odletem ještě chytneš, na přelomu září a října strašně výrazně voní nějaké keře, vůně připomíná broskve. Je to strašně typické. Ale lidi cítit nejsou, vůbec, to pro mě bývá po návratu taky šok. 

Jinak tajfun nabral dobrý směr, děti jsou nešťastné, protože musí do školy. Ale vlaky mají zpoždění, tak snad dnes budete cestovat bez potíží. 

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 04:33

Garfie mělas pravdu, vlaky stojí.

Ale jídlo máme! Dětský i dospělý.

Himeji budeme moct zamávat leda z okna. Zpoždění je už 50 minut a zatím se nic neděje, měli jsme tam naplánovanou přestávku 2 h. 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 05:03

Tabea Jej, to je mi líto...Myslela jsem na vás, protože když jsem ho včera sledovala, vypadá to, že se stáčí přesně někde u Shikoku, to znamená u Himeji. Ach jo. Teď je aktuálně epicentrum někde u Nagoye, Tokyo lízne večer. Takže cestuje přesně v protisměru vašeho šinkansenu. To je pech. Ale v Hiroshimě už je hezky!! 

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 08:20

Garfie v Nagoyi jsme zůstali stát přes dvě hodiny, ale teď už je jasno. 

Edit: tak do Nagoyi jsme ještě ani nedorazili. A vypadá to, že vlak to zapíchne v Osace a do Hirošimy pokračovat nebude. Personál vlaku vyslovuje zřetelně a hlasitě, ale jen japonsky. Na webu jsou značně kusý informace. Tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. 

Offline Kokoska
34400 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 08:22

Tabea ta je! 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 08:25

Tabea No tak to je paráda!! Akorát vám ten přesun teda zabral celej den, co? :-( Mně tajfun překazil dvě plánované akce.

Tady pořád leje, škola nakonec zrušila odpolední kluby a skončila výuku o hodinu dřív. Taky tady tak různě v okolí nařizují evakuaci (dokonce i kousek od školy) kvůli sesuvům půdy, ale zítra už má být taky jasno. 

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 08:49

Garfie udělala jsem nahoře edit, uvidíme, kde dneska složíme hlavu...

Offline Sweet Potato
39922 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 08:57

Tabea Držím palce.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 09:07

Tabea No to kokso! Už to vidím, do Osaky máte dorazit se čtyřhodinovým zpožděním....v Nagoye jsi normálně z Tokya za dvě hodiny! 

Jo, vypadá to že ten vlak už nebude pokračovat, ale myslím, že aspoň máte nárok na vrácení jízdného. Ty jo, to je fakt smůla, zrovna když je v Osace Expo a tolik lidí, snad něco najdete...a ani to nebyl moc velký tajfun.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 09:22

Tabea Vypadá to, že nějaké vlaky pouští, ale ne všechny, pokud jedete tou 67, tak ta končí v Osace. Ale možná se vám podaří někam dostat...držím pěsti! 

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 09:33

Tabea Koukám, že do Osaky bystě měli dorazit cca 17:15, snad to klapne. Podle aktuálního stavu by po páté měly začít jezdit původně plánované vlaky(tedy ne ty zpožděné) z Osaky směrem Hakata nebo Kagoshima, všechny staví v Hiroshimě. Z Osaky do Hiroshimy je to cca hodina a půl, to zvládnete i stát. 

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 09:48

Garfie jsi moc hodná, že pro nás koukáš. Personal vlaku je bohužel úplně k ničemu, chodí ve dvou, ale tvrdí, že nic neví a že se musíme informovat v Osace, az tam budeme. Muž se zaklíná, že uz v životě neřekne křivého slova proti Deutsche Bahn.
Ale mohlo by být hůř. Treba kdyby to úplně vyřízený plačící batole na konci vagonu bylo naše.

A viditelnost je teda skvělá.

Offline Garfie
28237 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 10:03

Tabea No máte smůlu, tohle je fakt hodně neobvyklé. :-( 

Zatím to každopádně vypadá, že zpoždění máte spíš větší :-) ale taky že ty vlaky z Osaky pojedou. 

Aspoň máte na co koukat! A občerstvení jezdí? Minule se mi zdálo, že to taky dost omezili...ať si můžete dát aspoň pivo na nervy.

Offline Tabea
7848 příspěvků moje polička 05. zaří 2025 10:22

Garfie občerstvení nejezdí. Projeli jednou a rozdali vodu zadarmo. Napřed mi ji podala a pak zas tu dceřinu vzala. Vysvětlila mi to mile japonsky. Za námi sedí muž se synem, ten taky nedostal. Vedle na trojce jsou rodiče s malýma holčičkama (JP), tak ti dostali pro všechny. 
Muž si chtěl jít koupit kafe, ale do jídelního vozu můžou jen ty v zelených vagonech, my jsme ale v modrým, tak přišel s prázdnou.